Skip to main content
Tjej ligger i sängen och tittar på en surfplatta.

Diarré & lös mage – effektiva behandlingsmetoder

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-11-19

Diarré har de flesta av oss drabbats av någon gång. Känslan av att vara lös i magen är obekväm, men det är något som händer de flesta. Det som kan vara bra att ha koll på är hur man förebygger diarré, vilken mat som är bra för magen samt vad du kan göra när den är akut.

Diarré förekommer i alla åldrar, vuxna som barn, och kan uppstå av olika anledningar. Många förknippar diarré med att man ätit något dåligt, och så kan det absolut vara. Det finns fler orsaker och anledningar till att man plötsligt måste besöka toaletten för att man inte kan hålla igen. Symtomen, som kan te sig olika beroende på tillfälle och orsak, kan vara snabbt övergående men också mer långvariga.

Vad är diarré?

Man brukar säga att man har diarré när man är lös i magen och behöver gå på toaletten väldigt ofta. Känslan av att man inte kan hålla sig och måste springa till närmsta toalett är också ett tecken på diarré. Diarré innebär att avföringen är lös, ofta vattning – alltså motsatsen till att vara förstoppad och hård i magen. Diarré är inte är en sjukdom i sig, utan ett symtom som indikerar att något inte är i balans eller står rätt till i magen. Det är ett sätt för kroppen att rensa tarmarna.

Vanliga symtom på diarré:

  • Behov att gå på toaletten ofta

  • Svårt att hålla sig

  • Lös avföring

  • Ont i magen

  • Sjukdomskänsla som frossa och feber

  • Illamående och kräkning

  • Gaser i magen

Varför får jag diarré?

Många får diarré efter någon form av matförgiftning, vilket också kan orsaka kräkningar. Kanske har du fått i dig något som har blivit gammalt eller inte tillagats tillräckligt bra. Förutom mat som orsak till diarré kan du bli lös i magen av en bakterie eller ett virus. Det kan även vara ett läkemedel, en intolerans, allergi eller en sjukdom som ligger bakom symtomen. Har du IBS eller känsliga tarmar kan även det göra så att du blir lös i magen.

Antibiotika och magbesvär

Antibiotika kan rubba den vanliga tarmfloran och orsaka magbesvär. Vanligtvis går dessa över efter kuren, men ibland kan Clostridium difficile-bakterier växa till och orsaka långvarig diarré, vilket kan kräva behandling med särskild antibiotika.

Matförgiftning

Matförgiftning är vanligast efter resor utomlands, men kan även orsakas av bristande hygien i Sverige, som vid långsam nedkylning av mat eller campylobacter i otillräckligt tillagad kyckling.

Diarré hos barn

Hos barn är den vanligaste orsaken till diarré magsjuka, vilket ofta beror på ett virus som irriterar tarmslemhinnan. Vanliga virus som orsakar magsjuka och diarré hos barn är rotavirus och calicivirus, som bland annat ligger bakom vinterkräksjukan. Magsjuka kan även ge kräkningar, magont och ibland feber.

Diarré kan också orsakas av matförgiftning, särskilt om barnet varit utomlands. Om barnet är känsligt för komjölksprotein, laktos eller gluten kan magen reagera med diarré, och även för lite fett eller för mycket fibrer i kosten kan bidra. En antibiotikakur kan dessutom rubba tarmfloran och leda till diarré.

Var uppmärksam på vätskebrist

När barn tappar mycket vätska är det viktigt att vara uppmärksam på risken för vätskebrist. Se till att barnet får i sig extra vätska och att allmäntillståndet verkar bra. Tecken på uttorkning kan vara att barnet blir slött, ointresserat, inte vill äta eller dricka, samt att urinmängden minskar eller att läpparna blir torra. Ju yngre barnet är, desto mer känsligt är det för vätskebrist.

Behandla och lindra diarré

För de flesta som drabbas av diarré brukar symtomen och besvären gå över av sig själv inom ett par dagar. Det viktigaste att tänka på under tiden som man har diarré är att kompensera för vätskeförlusten. Om man har diarré finns det risk att man får vätskebrist, så man måste dricka mycket mer vatten än vad man vanligtvis gör så länge man är lös i magen.

Tänk även på vad du äter. Det finns mat som är snäll mot magen, och så finns det mat som är sämre. Generellt ska du tänka på att minska intaget av fiber och istället öka intaget av fett och stärkelse. Exempel på snäll mat är blåbär, havre, ris, vitt bröd och buljong – som även är bra för vätskebalansen. Undvik gärna kaffe, alkohol, mjölkprodukter, starka kryddor och baljväxter. När du har diarré är din mage och dina tarmar känsliga, så det kan vara bra att äta mindre portioner till en början.

På Apotek Hjärtat finns även receptfria läkemedel som kan hjälpa vid diarré eller om du är lös i magen.

Vätskeersättning

Ett bra och smidigt sätt att få i sig vätska är att dricka vätskeersättning. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning hjälper till att återställa kroppens vätskebalans. Det är det bästa vuxna och barn kan dricka för att återställa vätskebalansen. Vätskeersättning finns att köpa hos oss på Apotek Hjärtat.

Återkommande diarré

Om du ofta har problem med diarré och är lös i magen så kan det finnas någon bakomliggande orsak. Alltifrån att du har en känslig mage och därför bör undvika viss kost, en allergi eller intolerans till stress eller en sjukdom.

Fundera på om du kan se några samband med din diarré. Är du till exempel laktos- eller glutenintolerant kan det räcka med att du får i dig en liten mängd mejeriprodukter eller gluten för att du ska få diarré. Blir du ofta lös i magen när du känner dig stressad kan det hänga ihop med att du får diarré och vara orsaken. Ett läkemedel eller en sjukdom kan också vara anledningen till att du får återkommande diarré. Upplever du problem med återkommande diarré bör du söka vård för att utreda varför.

Diarré som gravid

Även som gravid kan man drabbas av diarré eller bli lös i magen, men det är inget man nödvändigtvis behöver oroa sig för. Precis som för alla andra är det viktigt att hålla koll på vätskebalansen, och skulle du inte känna dig bättre inom ett par dagar är det bra om du kontaktar sjukvården.

När ska jag söka vård för diarré?

  • Om du känner dig allmänpåverkad, slö eller har hög feber

  • Om du kissar mindre än vanligt

  • Om du har väldigt ont i magen

  • Om du har blod eller slem i avföringen

  • Om du får svår eller långvarig diarré i samband med antibiotikabehandling

  • Om du har diarré av och till, särskilt i kombination med att du går ner i vikt

  • Om du har diarré i mer än en vecka

  • Om du nyligen varit utomlands och får diarré. Då kan diarrén bero på en tarminfektion som behöver behandlas

  • Om du använder läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller annan allvarlig sjukdom

Tips till dig som har diarré

  • Få i dig vätska! Undvika uttorkning genom att drick lite men ofta. Vätskeersättning är ett bra knep för att förhindra vätskebrist, det innehåller mineraler och salt som hjälper till att återställa vätskebalansen.

  • Stanna hemma om du känner dig dålig och/eller är magsjuk.

  • Se över din kost. Finns det något som du kanske inte tål?

  • För anteckningar. Notera när du får diarré, vad du har ätit i samband med det och testa att avstå från detta.

  • Minska intaget av fiberrik kost och välj istället mat som innehåller stärkelse vilket gör avföringen hårdare, som ris eller blåbärssoppa. 

  • Var noga med hygien – tvätta händerna och desinficera toaletten efter ditt toalettbesök för att förhindra smittspridning.

  • Spola rumpan istället för att torka rent med papper för att undvika irritation – och smörj med mjukgörande kräm om det behövs.

  • Köp snabbverkande produkter receptfritt mot lös mage. Dimor är ett läkemedel* mot tillfällig diarré som minskar tarmrörelser och motverkar vätskeförlust (från 12 år) och Imodium Plus* verkar mot tillfällig diarré och minskar magknip orsakad av gaser (från 12 år). Dessa kan användas i 2 dygn, om diarrén fortfarande inte gått över ska man söka vård.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat