Dålig andedräkt – orsaker och lösningar | Apotek Hjärtat
Fortsätt till huvudinnehållet
Man med brunt hår och skägg står och tittar ner i marken.

Slipp dålig andedräkt – orsaker och lösningar

Publicerad: 2025-02-27 14:20

Senast uppdaterad: 2025-04-07 14:19

Känner du igen känslan av att oroa dig för din andedräkt? Du är långt ifrån ensam. Läs mer om varför dålig andedräkt uppstår och vad du kan göra för att hålla munnen fräsch – varje dag.

Vad är dålig andedräkt?

Dålig andedräkt, även kallat halitos, handlar oftast om bakterier i munnen och inte magen som många tror. Dessa bakterier trivs längst bak på tungan eller mellan tänderna och frigör svavelföreningar när de bryter ner matrester. Resultatet? En otrevlig lukt som kan kännas besvärande och pinsam.

Vad kan orsaka dålig andedräkt?

Dålig andedräkt kan bero på flera faktorer, och ibland är det en kombination av olika orsaker. Här är några vanliga:

  • Muntorrhet. En vanlig orsak till dålig andedräkt är muntorrhet, som ofta beror på läkemedel, stress eller nervositet. När munnen är torr trivs bakterier bättre, vilket leder till obehaglig lukt.

  • Tandproblem. Hål, tandköttsinflammation och infektioner kan också ge dålig andedräkt. Det är viktigt att ta hand om din munhygien för att undvika dessa problem.

  • Viss mat. Livsmedel som vitlök, starka ostar och fisk kan ge tillfällig dålig lukt efter att du ätit. Även alkohol kan påverka din andedräkt.

  • Rökning. Rökning påverkar både andedräkten och munhälsan. Tobaksrök torkar ut munnen och skapar en gynnsam miljö för bakterier, vilket kan leda till dålig andedräkt.

  • Halsfluss. Om du har halsfluss kan bakteriebeläggning på halsmandlarna orsaka dålig andedräkt.

  • Sjukdomar. Vissa sjukdomar som diabetes, bihåleinflammation och njursvikt kan också påverka andedräkten.

Läs om hur du hjälper ditt barn få en bättre mun- och tandhälsa.

Dålig andedräkt vid stress

När du är stressad påverkas kroppen på flera sätt, och en av de vanligaste effekterna är minskad salivproduktion. När salivflödet minskar blir munnen torrare, vilket gör att bakterier lättare trivs och kan ge upphov till dålig andedräkt.

7 råd för friskare andedräkt

Här är sju råd för att förebygga och behandla dålig andedräkt:

  1. Håll munnen ren. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd eller mellanrumsborstar varje kväll för att nå de områden där bakterier samlas.

  2. Besök tandläkaren. Regelbundna kontroller (minst en gång per år) kan hjälpa till att ta bort tandsten och upptäcka eventuella problem i tid.

  3. Använd rätt teknik. Borsta inte för hårt och byt tandborste regelbundet. En eltandborste med roterande huvud kan vara mer effektiv än en vanlig.

  4. Rengör tungan. Använd en tungskrapa för att ta bort beläggningar. Om beläggningen är svår att få bort, kan du behöva hjälp av en tandhygienist.

  5. Undvik viss mat. Mat som mjölkprodukter, kött, fisk och vitlök kan bidra till dålig andedräkt.

  6. Zinkprodukter. Munskölj eller sugtabletter som innehåller zink kan hjälpa till att neutralisera svavel och minska lukt.

  7. Öka salivproduktionen. Om du har muntorrhet, kan salivstimulerande sugtabletter, tuggummi eller munspray stimulera salivproduktionen.

Här kan du läsa mer om hur du gör rent mellan tänderna.

Söka vård för dålig andedräkt?

Om du trots god munhygien har ihållande dålig andedräkt eller en beläggning på tungan som inte går bort, är det bra att kontakta en tandläkare eller tandhygienist. De kan hjälpa dig att identifiera grundorsaken och ge råd om behandling för en friskare andedräkt.

Hjälp din andedräkt på traven

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat

Läs vidare

Läs mer inom Mun och tänder