Matcha-te
Matcha-te är en typ av grönt te som traditionellt kommer från Japan och kännetecknas av sin intensiva gröna färg och karakteristiska smak. Det dricks både kallt och varmt, med antingen mjölk eller vatten. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du flera varianter av matcha-te från flera välkända märken, både i pulverform och som vanliga tepåsar.
Vad är matcha-te?
Matcha-te är ett finmalt pulver gjort av speciellt odlade och bearbetade gröna teblad. Till skillnad från vanligt grönt te, där bladen blötläggs i vatten och sedan tas bort, kan man dricka hela bladet i pulverform med matcha. Detta innebär att man får i sig fler näringsämnen och antioxidanter än när man dricker te med tepåse. För den som inte vill dricka matcha-te i pulverform finns det även som tepåsar. Dessa tas då som vanligt te ut ur vattnet efter en stund.
Tillbehör för matcha-te
Matcha-te i pulverform görs med speciella tillbehör. Oftast används en specifik skål som matcha-teet förbereds och dricks ur, en matcha-skål. Sedan ska det vispas med en bambuvisp för att få till skummet. Du kan köpa din bambuvisp från Renée Voltaire hos oss på Apotek Hjärtat.
För vem passar matcha-te?
Matcha-te är särskilt populärt bland dem som vill öka sitt antioxidantintag eller bara njuta av en god dryck med många näringsrika ämnen. Dock bör personer med känslighet för koffein vara försiktiga, eftersom matcha innehåller mer koffein än vanligt grönt te. Gravida kvinnor och personer med vissa hälsotillstånd bör rådfråga en läkare innan de inför matcha-te i sin kost.
Hur använder man matcha-te?
Matcha-te kan användas på flera sätt. Det vanligaste är att vispa pulvret med varmt vatten för att göra den skummiga te-drycken. Då ska du först värma vattnet till 80°C. Mät sedan upp 2 bambumått matchapulver i skålen. Det motsvarar cirka en tesked. Häll sedan över 0,8 dl av det varma vattnet. Vispa fram och tillbaka med bambuvispen. Vispa inte runt, men byt gärna riktning. Först långsamt, sedan snabbare, totalt cirka en halv minut. Mot slutet kan du lyfta vispen något och avsluta med att skriva ett ”Z” med vispen, för att på så sätt jämna av skummet.
Så gör du en matcha-latte
Man kan också blanda matcha med mjölk eller växtbaserade alternativ för att göra en matcha-latte. Den kan göras varm eller kall.
Värm 2-3 dl mjölk av ditt val i en kastrull.
Lägg 1-1½ tsk matcha-pulver i ett högt glas.
Lägg i ½ tesked vaniljsocker om du vill.
Häll på något av mjölken och rör ut pulvret, innan du tillsätter resten av mjölken.
Rör om, så är det klart!
Utöver drycker kan matcha-pulver även användas i matlagning och bakning, till exempel i smoothies, glass, kakor och pannkakor, för att ge en hälsosam och smakrik twist.
6 produkter
Visar 6 av 6 produkter