Kroppen: Underliv, mens och flytningar

Att byta blöja, tvätta, smörja och pudra är saker som alla småbarnsföräldrar gör på rutin. Sedan finns du där och stöttar när det är dags att börja gå på pottan – och torkar både fram och bak. Kanske smörjer du lite till. Och hjälper till att tvätta snoppen eller snippan. Men en dag klarar ditt barn det där själv och ditt barns underliv blir mer privat. Men även om det är privat område kan det vara bra att prata med ditt barn om de förändringar som de kan förvänta sig under puberteten.

 

"För vissa kan puberteten kännas jättejobbig, och kroppsliga förändringar kan påverka måendet. En flicka som fått sin första mens kan känna att den tidigare fria tillvaron begränsats. Att det blir svårare att göra sådant som tidigare varit självklart. Men det finns en uppsjö av bra mensskydd som sitter bekvämt gör det lätt att leva som vanligt – kom in till oss på något av våra apotek så kan vi hjälpa till att hitta det som passar bäst."

Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.


Under puberteten förändras könsorganen – de ändrar färg och storlek. Könshåret börjar växa och talgkörtlarna blir tydligare, vilket gör att nya knottror och prickar dyker upp. Det är också helt naturligt att underlivet börjar lukta annorlunda.


Snoppen blir längre och kraftigare och pungen mörknar. Hur mycket snoppen växer under puberteten är individuellt och det kan skilja mycket mellan olika personer – en liten snopp är lika naturlig som en stor. Under förhuden bildas ett vitaktigt sekret som kallas smegma – den finns där för att smörja huden och hålla den mjuk och smidig. Även de inre könsdelarna växer. I testiklarna bildas spermier och under puberteten är det är vanligt att tonåringen kan få utlösning på natten.

På snippan växer både de inre och yttre blygdläpparna och får en mörkare färg. Mellan blygdläpparna bildas det vitaktiga smörjmedlet smegma. Det är inte ovanligt att de inre blygdläpparna blir större och syns utanför de yttre, det är helt naturligt. Klitoris blir större och livmodern och äggstockarna växer. Under puberteten börjar det komma ljusa, genomskinliga eller gulvita flytningar ur snippan. Flytningarna håller slemhinnorna fuktiga, hjälper till att skydda mot infektioner och håller snippan ren.

Mens

Ett tag in i puberteten kommer den första mensen - ett tecken på att ägglossningen startat och att kroppen är könsmogen och kan få barn. Ibland signalerar kroppen att mensen är i antågande genom färgade flytningar, medan mensen för andra kommer som en chock. Hur mensen sedan beter sig är också helt individuellt. Vissa får sparsamma blödningar, medan andra blöder mycket. Det är inte heller ovanligt att mensen är oregelbunden i början. För en del dröjer det månader mellan tillfällena, medan andra blöder oftare än en normal menscykel. Ibland kan man få ont i magen i samband med ägglossning och mens – då kan du hjälpa ditt barn genom att lägga någonting varmt på magen. 

Under mensen är det viktigt att känna sig trygg med sitt mensskydd, och kanske extra viktigt för en person som precis fått sin mens. Ett bra tips är att se till att ha några olika mensskydd hemma, så att ditt barn kan testa sig fram för att se vilket som känns bäst. Vissa upplever att det är lite läskigt med tampong första gången, då kan man använda lite vaselin på toppen för att det ska gå lättare att föra in den och påminn om att tampongen inte ska sitta inne för länge.

- - - - - - - - - - -

Ibland kan mensen bli riktigt besvärlig, till exempel om ditt barn har riklig mens och blöder igenom eller behöver mer än ett mensskydd. Då finns det hjälp att få – på apotek finns det läkemedel mot rikliga blödningar, dessa är receptfria från 15 år. Vissa får också mensvärk -  det är inte alls ovanligt, men kan vara väldigt jobbigt. Då kan det vara skönt med en värmedyna mot magen, eller att ligga med benen uppdragna. Det kan också hjälpa att röra på sig. Om inte det hjälper är värktabletter med ibuprofen eller naproxen (från 12 år) effektiva mot just mensvärk.

Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.

 - - - - - - - - - - -

"Jag vill tipsa om en fin gest till en tonåring som just fått sin mens: en ”första mensen-låda” med olika bindor, tamponger och trosskydd, lite choklad och ett gulligt brev. Min dotter fick det av en kompis, men jag vet tonårsföräldrar som gjort samma till sina barn och det har blivit väldigt uppskattat. En annan fin grej är att ge sitt barn en liten fin necessär där allt som behövs på språng ryms."

Karin, mamma till en 14-åring.


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.