Skip to main content
Mamma och dotter är i badrummet. Mamma håller sin dotter i famnen och båda skrattar.

Skapa ditt eget husapotek

Publicerad 2024-06-19
Senast uppdaterad 2024-12-05

Huvudvärk, småsår, förkylningar och magont är vanliga men ovälkomna besvär. Med ett välfyllt hemapotek är du förberedd och snabbt återgå till roligare saker. Få tips på bra produkter för hela familjens apotek under både vardag och kris.

Värk och feber hos vuxna

Feber och värk på olika ställen i kroppen är inget ovanligt. När du köper receptfria läkemedel är det alltid viktigt att du väljer en sort som passar ändamålet och läser bipacksedeln noga, paracetamol är det läkemedel som passar i de flesta fall. Stäm gärna av med apotekspersonalen eller vår kundkontakt om du är osäker på vilken sort som är bäst för dig.

Ta en titt på alla produkter inom värk och feber.

Feber hos barn

Om barnet har hög feber kan febernedsättande läkemedel användas, men det är viktigt att välja läkemedel som stämmer överens med barnets ålder och vikt. Rådgör med läkare innan du ger ditt barn under 3 månader febernedsättande läkemedel. 

Läs mer om värk och feber hos barn och hitta receptfria läkemedel här.

Febertermometer

En pålitlig febertermometer är en bra hjälp inte minst när barnen är små. Vi har analoga och digitala termometrar för munhåla, öron, panna eller ändtarm.

Här hittar du alla febertermometrar för barn.

Förkylning hos barn

Små barn blir lätt förkylda. Behövs det lindring finns det till exempel koksaltlösning som är skonsam mot täppta näsor eller avsvällande nässpray.

Hitta allt du behöver för att lindra förkylning hos barn här.

Förkylning hos vuxna

Huvudvärk, rinnande näsa och halsont kan vara typiska tecken på en förkylning. Att ha febernedsättande tabletter, nässpray och mjuka näsdukar hemma, underlättar när du är krasslig. Kom ihåg att dricka vatten, vila och att vara noga med hygienen när du är förkyld.

Lästips! 5 knep som lindrar och motverkar förkylning.

Magsjuka och diarré

Magsjuka kan slå till snabbt och ge symtom som illamående, magont, diarré och kräkningar. Vanligtvis går det över av sig själv inom ett par dagar, men det finns risk för uttorkning.

Här hittar du allt du behöver för att lindra symtom vid magsjuka.

Ont i halsen

Halsont kan vara riktigt jobbigt. Recepfria läkemedel kan dock både lindra smärtan och verka bakteriehämmande. Sök sjukvård om besvären inte blir bättre inom cirka 7 dagar.

Här kan du lära dig mer om halsont och hur du lindrar smärtan.

Småsår

En olycka är lätt framme. Att ha plåster för skärsår, ett skrubbat knä eller skavsår är A och O för ett bra hemapotek.

Här hittar du allt du behöver för sår, bett och stick.

Bett & stick

Bett och stick av hör ofta sommarhalvåret och solsemestern till tyvärr. Insektsbett är inte mindre otrevliga för det men som tur är går de både att förebygga och lindra med rätt produkter.

Allt du behöver för att lindra stick och bett hittar du här.

Vätskeersättning

Vätskeersättning kan vara bra att ha för att återställa vätskebalansen efter fysiskt ansträngande aktiviteter, vid vistelse i varmt klimat eller när man är sjuk och har kräkts eller fått diarré.

Att tänka på! Barn under ett års ålder inte bör dricka smaksatt vätskeersättning.

Ta en titt på hela vårt sortiment av vätskeersättning här.

Första hjälpen-kit

Ett första hjälpen-kit är viktigt att ha hemma för att snabbt kunna hantera skador och besvär. Det bör innehålla plåster, kompresser, kirurgisk tejp och elastisk binda. Det är även bra att ha handskar, sårtvätt, sax, desinficerande våtservetter, tryckförband, medicinskt kol och ögonskölj i kitet. 

Du kan antingen köpa ett färdigt kit eller skapa din egen första hjälpen-låda att förvara på ett säkert ställe hemma.

Här hittar du allt du kan behöva i ditt första hjälpen-kit.

Husapotek vid kris

Ett välorganiserat husapotek är alltid praktiskt, men extra viktigt vid en kris. Är du i behov av livsviktiga mediciner, till exempel för högt blodtryck, diabetes eller andra kroniska sjukdomar? Se till att alltid ha en reserv för flera veckor hemma ifall det blir svårt att nå ett apotek. 

Kom ihåg att läkemedel inte håller för alltid – kontrollera utgångsdatumet med jämna mellanrum och köp inte mer än du behöver. Gamla läkemedel lämnar du in till ditt lokala apotek för säker hantering. Tänk också på att många läkemedel är känsliga för fukt, så undvik att förvara ditt husapotek i badrummet.

Kom ihåg! Förvara alltid husapoteket utom räckhåll för barn.

Du kan hämta ut både ditt och ditt husdjurs recept online hos oss.

För dig som har husdjur

Glöm inte husdjuren. Ha kompresser, gasbinda, tejp och koksaltlösning för sårvård, samt klorhexidin hemma. Pincett, fästingplockare, sax och klotång är användbara verktyg för vardaglig skötsel av hund och katt. Vid magproblem kan vätskeersättning och probiotika hjälpa till att återställa balansen. 

Läs mer om hur du skapar ett bra djurapotek här.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat