Skip to main content
Man och kvinna är ute och promenerar i naturen och håller hand.

Så lindrar du pollenallergi

Publicerad 2024-08-14
Senast uppdaterad 2025-01-15

Om du har pollenallergi kan månaderna med höga pollenhalter kännas tunga. Nysningar, kliande ögon och rinnande näsa är vanliga symtom – och du kan också känna dig väldigt trött. Ta del av tips och råd från Jessika Wejfalk, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.

Vad är pollenallergi?

Cirka tre miljoner svenskar beräknas ha pollenallergi. Allergin i sig är inte ärftlig, men känsligheten för att utveckla den kan gå i arv. Om du har släktingar med pollenallergi ökar risken att du själv drabbas. Pollenallergi kallas ibland hösnuva, även om det inte bara handlar om hö.

– Många märker av besvär av pollen redan i förskole- och skolåldern, men man kan drabbas även som vuxen, säger Jessika Wejfalk, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.

Om du flyttar till ett ställe med längre pollensäsong och mer pollen – eller utsätts för pollen från andra arter, kan även det innebära att du plötsligt får allergibesvär.

Vad händer i kroppen vid pollenallergi?

Vid pollenallergi överreagerar ditt immunsystem på proteiner i pollen och sporer. Kroppen bildar allergiantikroppar, vilket leder till känslighet och symtom. Om du är känslig kan din kropp börja producera antikroppar. Dessa fäster sedan på celler som innehåller histamin, vilket orsakar de allergiska reaktionerna.

– Enkelt förklarat tror kroppen att pollen är farligt, och reagerar med att försvara sig, säger Jessika.

Kan inte förhindra att allergin bryter ut

Du kan inte förhindra att pollenallergi bryter ut, men du kan lindra besvären. Börja med allergimediciner i god tid, gärna redan tidigt på våren när pollensäsongen närmar sig. Att undvika pollen helt är svårt, men små förändringar kan hjälpa – som att byta kläder efter att du varit ute eller undvika att torka tvätt utomhus.

Symtom vid pollenallergi

Det är vanligt att få ett eller flera symtom från näsa, ögon och hals. Allergin kan också påverka luftrören och ge rethosta och andnöd, särskilt om du anstränger dig. De vanligaste allergisymtomen är:

  • Vattning snuva och nästäppa

  • Klåda i näsan

  • Nysningar som kommer i serie

  • Röda, kliande och rinnande ögon

  • Trötthet

Så behandlar du pollenallergi

Pollenallergi går inte att bota, men det finns hjälp så att du kan lindra dina symtom.

  • Börja behandla i tid. Ta pollenmedicinen redan innan säsongen börjar. Behandling lindrar förkylningsliknande besvär, trötthet och inflammation i slemhinnorna.

  • Välj rätt medicin. Receptfria läkemedel som antihistaminer, nässprayer och ögondroppar kan hjälpa. Rådfråga en farmaceut på Apotek Hjärtat om du är osäker.

  • Förebygg framtida problem. Utan behandling kan allergin förvärras och ge kvarstående känslighet i luftrören efter pollensäsongen.

Besvär från näsan

Om du har lindriga besvär som nysningar, klåda, täppt eller rinnande näsa kan nässpray eller allergitabletter hjälpa. Är du väldigt täppt? Då kan en spray med kortison vara ett bra val. Antihistaminsprayer mot pollenallergi är inte beroendeframkallande, så du kan använda dem så länge du behöver. Men undvik avsvällande sprayer som används vid förkylning – de kan förvärra symtomen om de används för länge.

Kliande ögon 

Ögondroppar ger ofta lindring snabbt, och fungerar dessutom förebyggande vid regelbunden användning. Om ögondroppar inte räcker kan du istället prova med allergitabletter eller komplettera ögondropparna med tabletter.

Flera allergisymtom samtidigt

Många drabbas av flera symtom samtidigt, i både näsa och ögon. Testa att behandla med antihistamin i tablettform först. De brukar hjälpa inom en timme. Om du fortfarande upplever specifika problem kan du behandla med exempelvis nässpray eller ögondroppar.

Pollenallergiska barn – medicin mot pollen

Om du har ett väldigt litet barn som har allergibesvär är det klokt att rådfråga vården. Annars finns många olika receptfria läkemedel som passar barn. Både antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar – som kan användas var för sig eller kombineras för ytterligare effekt.

– Men det finns olika åldersgränser att förhålla sig till. Det kan du få hjälp med på våra apotek, säger Jessika.

Gravid och pollenallergisk

Om du är gravid behöver du vara försiktig med vissa allergimediciner. Antihistamintabletter ska du bara ta om vården rekommenderar det. Många nässprayer och ögondroppar går bra att använda, och vissa kortisonsprayer kan användas tillfälligt utan att kontakta läkare.

Det är också vanligt att bli mer täppt i näsan under graviditeten. Om du inte haft pollenbesvär tidigare kan det vara bra att först ta reda på om nästäppan beror på pollenallergi eller graviditeten.

Är du osäker? Prata med oss på Apotek Hjärtat, din läkare eller barnmorska.

Korsreaktioner vid pollenallergi

Om du har pollenallergi kan du ibland drabbas av korsallergi, vilket innebär att du reagerar på födoämnen med liknande proteiner som det pollen du är allergisk mot. Vanliga symtom är klåda i munnen, halsen och på läpparna, samt magproblem, nässelutslag och rinnande ögon och näsa. Det betyder inte att du måste undvika viss mat, men det kan vara bra att vara uppmärksam på om du märker några reaktioner.

Vanliga korsallergier

  • Björkpollen. Äpple, päron, jordgubbar, stenfrukter, selleri, morot, potatisskal, nötter (hasselnöt, mandel, valnöt), linser, sojabönor, ärtor, samt kryddor som anis, kummin och koriander.

  • Gråbo. Melon, banan, ananas, mango, selleri, morot, paprika, lök, vitlök, fänkål, kryddor som dill, persilja, basilika, samt honung, solrosfrön och muskotnöt.

  • Gräs. Spannmål som vete, tomat, jordnötter, samt sojabönor och ärtor.

Pollenallergi eller förkylning? 

Ibland kan det vara svårt att veta om man är allergisk mot pollen eller om man fått en vanlig förkylning. Men symtomen skiljer sig faktiskt åt, här är några skillnader:

  • Snuva. Slemig vid förkylning, vattnig vid allergi.

  • Nästäppa. Kan förekomma vid både förkylning och allergi.

  • Nysningar. Enstaka vid förkylning, flera i rad vid allergi.

  • Huvudvärk/ledvärk. Finns vanligtvis inte vid pollenallergi.

  • Utslag. Kan bero på korsreaktion eller annan allergi än pollen.

– Klåda i näsan och rinnande och irriterande ögon är vanligt vid allergi, men inte vid förkylning. Du kan ha problem med halsen i båda fallen. Ont i halsen hör förkylning till, medan klåda i halsen kan uppstå vid allergi, säger Jessika Wejfalk.

Läs mer om skillnaderna mellan pollenallergi och förkylning.

Allergitest för pollen 

Vill du veta om du är pollenallergisk kan du göra en allergiutredning med pricktest eller blodprov på vårdcentralen. Det finns även snabbtest för hemmabruk som visar om du fått en allergisk reaktion, men inte vilken typ av allergi. Testet görs med ett stick i fingret och ger svar på några minuter, men ska användas vid symtom som nysningar, klåda eller utslag. För barn varierar åldern för allergiutredning beroende på allergin.

Läs mer om allergiutredningar hos 1177.

Tips för att lindra pollenallergin 

Även om de allra flesta behöver medicin mot sin allergi finns det några saker du kan göra för att minska risken att utsättas för pollen i onödan. En sak är att följa pollenprognoserna och att vara förberedd på att justera sin behandling. Några andra saker är:

  • Byt kläder när du har varit utomhus.

  • Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus.

  • Undvik att träna utomhus – eller träna under tidiga morgnar, sena kvällar eller när det precis har regnat, då pollenhalten i luften är lägre.

  • Skölj bort pollen ur håret innan du ska sova.

  • Håll fönster stängda under dagen, då är pollennivåerna ofta högre.

  • Vädra tidigt på morgonen eller under natten då pollenhalterna i luften är låga.

  • Kom ihåg att pollen fastnar i husdjurens päls. Skölj av pälsen och torka med handduk.

När ska du söka sjukvård? 

  • Om du får problem med andningen eller hostar mycket under natten.

  • Om du bara har symtom i ena ögat. Då kan det i stället vara fråga om en ögoninflammation.

  • Om du har allergibesvär året om. Då är du kanske allergisk mot något annat.

  • Om du behandlat med receptfria läkemedel under två veckor utan att få effekt.

  • Om du har kraftiga, långvariga besvär.

Du kan söka för dina allergibesvär hos Apotek Hjärtats partner Min Doktor.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat