
Allergi och astma
Vad är celiaki och hur påverkar det vardagen?
Publicerad: 2025-02-27 13:31
Senast uppdaterad: 2025-03-31 13:11
Pollenallergi och förkylning har liknande symtom men kräver olika behandlingar. Det är viktigt att förstå skillnaderna – här får du tips och råd för att känna igen och lindra besvären.
Visste du att pollenallergi ofta förväxlas med förkylning? Det är inte så konstigt, eftersom kroppens immunförsvar misstolkar pollenkornen som virus och reagerar med en inflammation, vilket orsakar rinnande näsa och kliande ögon – precis som vid en förkylning.
“ "– Man har ofta liknande symtom med täppt och rinnande näsa, nysningar och ibland hosta, säger Annika Svedberg, Chefsapotekare på Apotek Hjärtat." ”
Pollenallergi är vanligt och uppstår när små pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Symtomen varierar beroende på hur känslig du är och hur mycket pollen som finns i luften. Pollensäsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst, beroende på var i landet du bor.
Här kan du läsa mer om pollenallergi hos barn.
Symtomen och besvären vid pollenallergi varierar från person till person. Medan några kommer undan med lättare snuva kan andra knappt vistas ute. Vanliga tecken är:
Utdragna besvär som kan hålla i sig i flera veckor, men som varierar från dag till dag
Mycket nysningar och klåda i näsan
Röda, kliande ögon
Trötthet och att du känner dig hängig
Rinnande snuva och nästäppa
Ibland andningsbesvär om allergin påverkar dina luftrör
För att lindra besvären är det bästa att undvika pollen så mycket som möjligt och att börja medicinera i tid, om du väntar för länge har inflammationen redan hunnit sätta in, vilket gör det svårare att lindra symtomen. Man kan välja mellan tabletter, ögondroppar eller nässpray – inte sällan behöver man kombinera flera sorter.
Förkylning är istället en infektion i näsan, halsen eller svalget som i stort sett alltid orsakas av ett virus som tagit sig in i kroppen. Kroppen reagerar då på samma sätt som vid pollenallergi, med en inflammation som orsakar samma sorts symtom. Du börjar ofta känna av förkylningssymtomen snabbt efter att du blivit smittad. Annika Svedberg berättar vidare om skillnaderna mellan åkommorna:
“ "– En förkylning går vanligtvis över på en vecka, medan pollenallergi kan pågå flera veckor eller månader, säger Annika Svedberg." ”
Vid pollenallergi är snuvan oftast rinnig, medan den vid förkylning brukar bli tjockare efter några dagar. En annan skillnad är att feber kan förekomma vid förkylning men inte vid pollenallergi. Nysningarna vid pollenallergi kommer ofta flera efter varandra medan de vid förkylning vanligtvis är enstaka. Vid pollenallergi är det också vanligt att man upplever klåda i näsa och ögon, vilket inte är ett typiskt tecken på förkylning.
Dina besvär går över efter cirka en vecka
Du har feber
Du har ont i halsen
Du har tjock, gul snuva
Du har ont i huvudet
Bästa sättet att behandla förkylning är att ta det lugnt och vila så att kroppen själv får ta hand om förkylningsviruset. För att må lite bättre under tiden kan man lindra besvären med avsvällande nässpray, lenande halstabletter eller halsspray och kanske någon febernedsättande tablett.
Här kan du läsa mer om hur du lindrar din förkylning.
Att dricka mycket vätska är bra om du är förkyld och har feber, det gör slem och snor mindre segt. Du kan även komplettera med slemlösande hostmedicin om du behöver det.
Här hittar du receptfria läkemedel som kan linda vid förkylning.
Om du misstänker pollenallergi och samtidigt har problem med andningen eller hosta, eller vill förnya ett recept går det bra att kontakta vår partner Min Doktor.
Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat
Vad är celiaki och hur påverkar det vardagen?
7 vanliga frågor om astma – astmasköterskan svarar
Myter & tips vid doftöverkänslighet
Därför ska du välja parfymfritt - 3 starka skäl
Så lindrar du pollenallergi
Kliande ögon – är det allergi?
Pollenallergi hos barn
Därför ska du börja med pollenmedicin i tid