
När problemen blir för stora – så får din tonåring rätt stöd & hjälp
Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-09-30
Psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa och kan variera över tid. Som tonårsförälder spelar du en viktig roll i att stötta ditt barn genom livets upp- och nedgångar. Att må sämre ibland är normalt, men när nedstämdheten blir allvarligare kan det vara dags att söka professionell hjälp. Här får du vägledning om hur du kan hjälpa ditt barn och vilka resurser som finns tillgängliga för stöd vid psykisk ohälsa.
Psykisk hälsa hos barn och tonåringar
Psykisk hälsa omfattar, på samma sätt som fysisk hälsa, en hel del. Om kroppen är i toppskick, men drabbas av en förkylning så är hälsan i någon form nedsatt. Detsamma gäller med den psykiska hälsan, som kan vara god, men som naggas i kanten på olika sätt under livets gång. Du som tonårsförälder är ett viktigt stöd för ditt barn – i livets alla skeenden, för att visa att måendet går upp och ner. Det är en del av ett normalt och friskt liv att må lite sämre i perioder – både fysiskt och psykiskt. Men en del drabbas värre.
Det finns hjälp att få
Om kroppen mår dåligt finns det hjälp att få, och detsamma gäller för det själsliga måendet. Viktigt dock att poängtera att lidande inte kan eller ska jämföras. Allt lidande skall tas på allvar och det är endast den enskilda individen som kan och ska värdera sitt lidande. Det viktiga är hur en mår, inte vad det heter.
Minds Föräldralinje och Självmordslinje
När de psykiska dalarna blir mer än bara livsskav – bör du som förälder hjälpa ditt barn till professionell hjälp. Kontakta skolans kurator eller närmaste läkare. Du kan alltid ringa till Minds Föräldralinje om du vill prata om oron för ditt barn. Du når dem på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna. Volontärerna på Föräldralinjen har alla lång erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och föräldrar.
Mind driver också Självmordslinjen som riktar sig till personer som har tankar på att ta sitt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når Självmordslinjen på telefon 90101 eller chatt via chat.mind.se. Öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat