Skip to main content
Mamma känner av temperaturen på sitt barn med handen mot barnets panna. Barnet ligger i sängen och kanske har feber och är sjuk.

Bra att ha hemma när du har förskolebarn

Publicerad 2024-12-12
Senast uppdaterad 2025-02-28

Förskolestarten innebär ofta feber, snoriga näsor och ovälkomna gäster som löss och springmask. Med ett välfyllt husapotek är du redo för det mesta. Här är en lista på allt du behöver ha hemma för att klara av tiden med förskolebarn.

Magsjuka

Magsjuka kan snabbt smitta ner hela familjen. När barnet blir sjukt är det viktigt med vätska för att undvika uttorkning. Vätskeersättning är det bästa valet, men även blåbärssoppa, nyponsoppa eller saft kan hjälpa. Se också till att ha kräkpåsar hemma och använd en fet, mjukgörande kräm för att skydda huden runt ändtarmsöppningen vid diarré.

Läs mer om magsjuka och vinterkräksjuka här.

Springmask

Springmask är små, ofarliga parasiter som kan orsaka klåda, särskilt på kvällen. Om du har barn i förskolan är det bra att vara redo med receptfria läkemedel som Vermox eller Pyrvin – springmask är tyvärr en ganska vanlig åkomma. Kom ihåg att alltid behandla hela familjen när du upptäcker springmask. Upprepa även kuren efter två veckor för att bli av med nykläckta maskar.

Tips! Noggrann hygien är viktig för att undvika smitta igen – tvätta händer, håll naglar korta, byt sängkläder och rengör toaletter ofta.

Läs mer om springmask här.

Löss

Löss är ovälkomna gäster som lätt sprids när barnen leker på förskolan. Det är en myt att löss beror på dålig hygien – de trivs lika bra i rent som i smutsigt hår. 

För att behandla lössen rekommenderas produkter med dimetikon, en olja som kväver lössen utan att skapa resistens. Kom ihåg att bara den som har löss ska behandlas, förebyggande behandling har ingen effekt.

Tips! Kamma håret noggrant med en luskam och försök att undvika direkt hårkontakt. Se även till att informera förskolan om ditt barn fått löss, så att inte lössen sprider sig. 

Läs mer om huvudlöss här.

Vattkoppor

Vattkoppor är en smittsam sjukdom som sprids snabbt i förskolemiljöer. I vanliga fall är barnet smittsamt i 1-2 dagar innan utslagen dyker upp och tills blåsorna torkat ut. Sjukdomen börjar ofta med feber, trötthet och huvudvärk. Efter ett par dagar dyker röda utslag upp, vanligtvis på överkroppen, som sedan sprider sig till ansiktet, hårbotten, armar och ben. Utslagen utvecklas till vätskefyllda blåsor som kliar, och när blåsorna torkat och skorpan fallit av är barnet inte längre smittsamt.

För att lindra klådan kan du kyla huden med kylbalsam, alsollösning, PoxClin eller vatten. Håll huden ren med tvål och vatten för att minska risken för infektion i blåsorna.

Bra att veta: Undvik hydrokortisonkräm eller salva mot klådan, eftersom det kan öka risken för infektion i blåsorna.

Här kan du läsa mer om vattkoppor.

Svinkoppor

Även svinkoppor (impetigo) sprids snabbt bland barn på förskolan. Sjukdomen bryter vanligtvis ut 1–3 dagar efter smittotillfället. Utslagen börjar som röda, kliande märken som snabbt kan utvecklas till små blåsor. När blåsorna spricker bildas gulaktiga skorpor. Barn bör stanna hemma tills såren har torkat, eftersom infektionen är mycket smittsam.

Gör så här: Håll huden ren genom att tvätta med mild tvål och vatten morgon och kväll. Använd en kompress för att försiktigt ta bort skorporna och påskynda läkningen. För extra rengöring kan du även använda en klorhexidinlösning.

Läs mer om svinkoppor här.

Höstblåsor

Höstblåsor är en vanlig virusinfektion bland förskolebarn, som ofta börjar med feber och halsont innan blåsorna dyker upp. De små, röda utslagen sitter främst i munnen men kan utvecklas till blåsor som ibland kliar. Blåsorna kan göra det svårt för barnet att äta eller dricka, och vissa kan även känna sig illamående. Infektionen går dock över av sig själv inom en vecka.

Det finns ingen särskild behandling för höstblåsor, men febernedsättande kan lindra värk och feber, medan kylbalsam kan ge lättnad vid blåsor på huden. För blåsor i munnen kan smärtstillande gel användas. Kontrollera bipacksedeln för åldersgräns och dosering.

Tips! Ge barnet mild och kall mat eller dryck som yoghurt, kyld juice eller glass. Undvik sura och salta livsmedel som kan irritera de ömma blåsorna.

Här kan du läsa mer om höstblåsor.

Förkylning

Förkylningar är nästan oundvikliga när förskolan drar igång. En snorsug kan vara räddaren i nöden för täppta näsor – och det finns även elektriska varianter. Kombinera gärna med en nässpray som både öppnar upp och återfuktar. 

Vid läggdags: Få upp barnets huvud lite högre med extra kuddar, det kan hjälpa till att minska svullnaden i näsan och ge en bättre sömn. Låt barnet dricka mycket och om barnet är över 1 år kan honung i varmt vatten hjälpa mot hostattacker. 

Läs mer om förkylning hos barn här.

Feber

Feber är vanligt hos barn, särskilt i samband med förkylningar. För att hålla koll på temperaturen kan en febertermometer vara bra att ha hemma. Om barnet är över tre månader kan febernedsättande läkemedel som flytande Alvedon eller stolpiller hjälpa vid behov.

Tips! Ha febernedsättande läkemedel i olika beredningsformer hemma, till exempel oral lösning eller munsönderfallande tabletter. 

Här kan du läsa mer om feber hos barn.

Fler hjälpredor om du har förskolebarn

För att vara redo för vardagens småproblem kan det även vara klokt att komplettera husapoteket med dessa produkter:

  • Hydrokortisonkräm – från 2 år, lindrar eksem eller reaktioner efter insektsbett.

  • Smärtstillande xylocainsalva – från 1,5 år, perfekt för onda sår eller insektsbett.

  • Inotyolsalva – fet, mjukgörande salva för känslig hud.

  • Hjärtats baby zinksalva – lindrar röda stjärtar och irriterad hud. 

  • Plåster – det är alltid bra att ha plåster hemma, särskilt när man har småbarn.

  • Hudkräm – en mjukgörande, oparfymerad hudkräm.

Minska på VAB-dagarna

Här är några enkla tips för att minska smittorisken och hålla nere sjukdagarna:

  • Håll avstånd till den som är sjuk.

  • Tvätta händerna ofta, både på dig och ditt barn.

  • Släng använt snorpapper i en stängd papperskorg.

  • Torka av ytor i kök, badrum och på andra platser i hemmet.

  • Följ 48-timmarsregeln vid magsjuka för att undvika smittspridning.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat