
Så förebygger och behandlar du vårtor hos barn
Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-08-14
Med skolstarten kommer ofta åkommor som vårtor som ett brev på posten. Men lugn, de är inte farliga och går att bli av med. Så här förebygger och behandlar du vårtor. Är du orolig över att ditt barn ska få hand- eller fotvårtor? Det är du inte ensam om. Vårtor är vanliga under skoltiden när vi delar utrymmen som simhallar och gymnastiksalar. De dyker ofta upp på händer och fötter och smittar genom hudkontakt. Här ger vi dig tips och råd för hur du behandlar vårtor, och undviker att få dem från första början.
Så undviker du att barnen att få vårtor
Vårtor förekommer oftast på händer och fötter och orsakas av ett virus. På händerna ser vårtor ofta ut som små, runda och skrovliga upphöjningar på huden, medan de på fötterna tenderar att vara plattare och ibland växer inåt. Även om de är ofarliga och ofta försvinner av sig själva, kan vårtor vara både besvärliga och smärtsamma. Smittan sprids genom direktkontakt eller via gemensamma ytor som golv i omklädningsrum, skolböcker och handdukar.
För att skydda barnen från vårtor och förebygga smitta, är det viktigt att lära dem att tvätta händerna noggrant och att undvika att dela skor eller handdukar med andra. Det är också bra att uppmuntra dem att inte pilla på befintliga vårtor, då detta kan sprida viruset ytterligare. Ett praktiskt tips för föräldrar är att skicka med barnen badtofflor att använda i omklädningsrum, duschar och simhallar.
Behandling av vårtor
Oftast försvinner vårtor av sig själva, men det kan ta lång tid, ibland flera år. Men det finns receptfria behandlingar som kan påskynda läkningen. Fryssprayer, vårtmedel och plåster är några effektiva behandlingsmetoder du hittar receptfritt hos oss.
Pensling
Vårtmedel penslas eller droppas på vårtan som successivt bryts ner med hjälp av aktiva ingredienser som salicylsyra eller myrsyra. Syran luckrar upp vårtan och efter några veckors behandlings syns resultat. Behandlingen upprepas en eller flera gånger i veckan.
VårtFri (1-4 år)
Vårtmedel som innehåller naturlig myrsyra. Angriper vårtan inifrån och verkar uttorkande. Kan användas av barn under 4 år.
Plåster
Vårtplåster innehåller ofta en aktiv substans som bryter ner vårtan, samtidigt som plåstret skyddar och undviker smittspridning.
Salvequick Med Wart Plaster (+6 år)
Skyddande vårtplåster med salicylsyra som tar bort och förhindrar att vårtorna sprids vidare.
Trans-Ver-Sal medicinskt plåster (+6 år)
Medicinskt nattplåster som sätts på vårtan på kvällen för att verka under natten. På morgonen slängs plåstret. Proceduren upprepas varje kväll tills vårtan är borta, dock högst under 12 veckor.
Frysning
Vårtor kan även behandlas med hjälp av flytande kväve som fryser ner huden. Oftast är detta den mest effektiva behandlingen och vårtan förväntas ramla bort av sig själv inom ett par veckor.
VårtFri Freeze
Med hjälp av dikväveoxid fryses vårtan ner till -80 grader. Oftast krävs det endast en behandling.
Håll munstycket mot vårtan i 15 sek om vårtan sitter på händer eller armar. Sitter de på fötterna ska vårtan frysas under 40 sekunder.
Läs mer om vårtor
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat