
Lindra och motverka förkylning
Publicerad 2024-06-20
Senast uppdaterad 2024-12-18
Förkylningar drabbar oss alla och kan ge symtom som rinnande näsa, halsont och feber. Här får du tips på hur du lindrar besvären och minskar risken att smitta andra.
Vad är en förkylning?
En förkylning är en virusinfektion i de övre luftvägarna, vilket inkluderar näsan, bihålorna, öronen, munnen och halsen. Förkylningsvirus drabbar vuxna ungefär två till tre gånger per år. För barn är motsvarande siffra sex till åtta gånger. Även om det inte finns någon medicin som botar förkylning – finns det mycket du kan göra för att lindra besvären och minska risken att smitta andra.
Rhinovirus är det vanligaste förkylningsviruset, men eftersom det finns många olika virus kan du bli förkyld igen även om du nyligen varit sjuk.
Symtom på förkylning
Vid förkylning är det vanligt med snuva eller nästäppa, nysningar, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber, men den är sällan hög. Vanligen börjar förkylningen med en tunnare snuva som sedan övergår i en tjockare snuva.
Inkubationstid för en förkylning
Inkubationstiden för en förkylning är kort, ofta märker du av de första symtomen redan ett dygn efter smitta. Men hur länge varar egentligen en förkylning? Efter en till två veckor brukar man vara återställd, även om hostan kan dröja sig kvar längre. Eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga kan hostan hålla i sig i 2–4 veckor, men för det mesta har den lagt sig innan dess.
Hur blir man frisk från en förkylning?
De första dagarna av en förkylning är ofta de jobbigaste, och tyvärr finns inget snabbt botemedel. Den bästa lindringen är att vila, dricka mycket vatten och låta kroppen läka i sin egen takt. Om du har feber och känner dig allmänt påverkad kan febernedsättande värktabletter ge viss lättnad.
Här finner du febernedsättande läkemedel i vårt sortiment.
Näsdroppar och nässpray
Har du täppt näsa kan koksaltlösning i form av nässpray eller näsdroppar vara effektivt. Om inte det räcker kan du använda avsvällande nässpray, men tänk på att inte använda den mer än 7-10 dagar i sträck för att undvika risk för nästäppa.
Är du gravid, ammar eller planerar att bli gravid, bör du rådfråga läkare eller apotekspersonal innan användning av denna typ av medicin. Och om du är allergisk bör du undvika avsvällande nässpray helt.
Här hittar du receptfria näsdroppar och nässpray.
Halsont och hosta vid förkylning
För halsont finns lindrande tabletter som kan dämpa smärtan, och vid hosta finns slemlösande och rethostdämpande läkemedel som kan hjälpa till att lindra besvären.
Här hittar du läkemedel som kan hjälpa till att lindra hosta.
Barn med förkylning
När ditt barn är förkylt och behöver lindring är det viktigt att välja läkemedel som passar barnets ålder och vikt. Rådgör alltid en läkare innan du ger febernedsättande läkemedel till ett barn under 3 månader.
Här kan du läsa mer om hur du kan lindra förkylningen hos ditt barn.
Så undviker du att smitta andra
Viruset sprids via luften när en smittad person hostar eller nyser och små viruspartiklar sprids. Smittan kan även överföras genom direktkontakt, som handslag eller vid beröring av ytor som en smittad person nyligen har rört vid, exempelvis ett handtag. När du precis har blivit förkyld är du extra smittsam. Här är några tips för att minska smittorisken:
Tvätta händerna ofta. Använd tvål och vatten i minst 20 sekunder för att effektivt förhindra spridning av virus.
Använd engångshanddukar. Minska risken för smitta genom att använda engångshanddukar eller pappershanddukar.
Ha handdesinfektion till hands. Använd alkoholbaserad handdesinfektion när tvål och vatten inte finns tillgängligt.
Håll avstånd. För att minska risken för droppsmitta, håll avstånd till andra.
Hosta och nys i armvecket. Detta förhindrar att viruspartiklar sprids genom luften.
Undvik att peta i näsan eller ögonen. Virus kan lätt överföras från händerna till slemhinnorna.
Då ska du söka hjälp mot förkylningen
En förkylning går oftast över av sig självt men kan ibland ge följdsjukdomar, till exempel bihåle- eller öroninflammation, som kan behöva behandlas. Detta är tecken på att det kan vara läge att kontakta sjukvården:
Om febern håller i sig mer än fyra dygn. Då kan du ha en infektion som behöver behandlas. Det gäller också om du har varit feberfri ett par dagar men febern kommer tillbaka.
Symtomen från öron, hals, luftrör eller bihålor gör sig alltmer påminda.
Om du har snuva och feber och/eller känner av en besvärlig värk över kinderna och pannan.
Om du har haft snuva i mer än 2-3 veckor och vet att det inte är kopplat till någon allergi.
Har du fler frågor om hur du kan lindra en förkylning? Välkommen in till ditt närmaste Apotek Hjärtat där våra farmaceuter gärna hjälper dig.
Minska risken att drabbas av en förkylning
Visste du att du kan minska risken för förkylningar genom att röra på dig, äta hälsosamt och sova tillräckligt? Alkohol och långvarig stress kan däremot försämra immunförsvaret och göra det svårare för kroppen att hantera infektioner. För lite sömn ökar också risken för att bli sjuk.
Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat