
Bihåleinflammation – symtom och behandling
Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-12-09
Bihåleinflammation är en vanlig sjukdom som kan vara besvärande men oftast går över av sig själv. Vi reder ut vad som orsakar problemen och hur du kan lindra symtomen så att du snart mår bättre igen.
Vad är bihåleinflammation?
Bihåleinflammation, även kallat sinuit, är en inflammation eller svullnad av vävnaden som täcker bihålorna. Under normala omständigheter är bihålorna fyllda med luft, men när du är förkyld kan de blockeras och fyllas med vätska. Detta gör att bakterier och virus kan växa och orsaka en infektion. Bihåleinflammation i sig smittar inte, men med nysningar och snuva kan förkylningsvirus spridas.
Var sitter bihålorna?
Med bihålorna menas de luftfyllda hålrum vi har i ansiktsskelettet. Bihålorna är belägna i pannan, kinderna, näsroten och bakom ögonen. Deras funktion är att fukta inandningsluften och att producera slem för att fånga upp smuts och mikroorganismer.
Symtom på bihåleinflammation
Många beskriver känslan av att ha bihåleinflammation som ett tryck eller en smärta i ansiktet, speciellt runt näsan, pannan och kinderna. Andra vanliga symtom är:
Feber, vanligen måttlig.
Smärta i området runt bihålorna som förvärras när du böjer dig framåt eller ligger ner.
Rinnande eller täppt näsa, ofta med tjockt, gult eller grönt slem.
Smärta i överkäkens tänder kan också vara ett tecken på bihåleinflammation.
Bihåleinflammation hos barn och bebis
Eftersom barns bihålor inte är lika utvecklade som vuxnas är det inte lika vanligt att de drabbas av bihåleinflammation. Om ett barn ändå får bihåleinflammation i samband med en förkylning är symtomen ungefär samma som hos vuxna. Hos vissa barn kan man också se en svullnad och rodnad runt näsroten och ögonen.
Bihåleinflammation hos gravida
Vid en graviditet kan det vara lättare att drabbas av bihåleinflammation. Det beror både på att kroppens slemhinnor svullnar naturligt och att immunförsvaret blir påverkat. Om du är täppt i näsan under din graviditet kan du prata med din läkare för att få rådgivning.
Undvika att drabbas av bihåleinflammation
Risken att drabbas av bihåleinflammation är större hos vissa personer än hos andra. Det beror bland annat på genetiska faktorer som bihålornas storlek och slemhinnornas förmåga att transportera bort slem. Andra faktorer som kan göra slemhinnorna svullna och till slut orsaka bihåleinflammation är:
Rökning: Tobaksrök kan irritera och skada bihålorna.
Allergier: Kontrollera dina allergier med hjälp av läkemedel för att minska svullnaden.
Förkylningsvirus: Tvätta händerna ofta för att undvika spridning av virus och bakterier.
Smittar bihåleinflammation?
Bihåleinflammation i sig är inte smittsam, men om den orsakats av ett förkylningsvirus kan det smitta andra. Det är därför viktigt att stanna hemma tills du är symtomfri. Hur länge sjukdomen varar skiljer sig åt, men det vanligaste är att besvären går över inom 1-2 veckor.
Tips för att lindra symtom vid bihåleinflammation
I de flesta fall behöver man inte söka sjukvård för bihåleinflammation – sjukdomen läker vanligtvis av sig själv. Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra symtomen:
Drick mycket vätska för att tunna ut slemmet.
Sov med en extra kudde under huvudet för att minska svullnaden.
Undvik att vara allt för stillasittande, då det kan öka svullnaden.
Skölj näsan med koksalt för att få ut slem och minska nästäppa.
Behandling av långvarig bihåleinflammation
Om din bihåleinflammation inte gått över efter 10 dagar bör du söka dig till sjukvården. Då kan en läkare ordinera rätt medicin som hjälper till att motverka besvären – ofta antibiotika. En läkare kan också spola bihålorna, vilket minskar symtomen och underlättar läkningen. Om inflammationen är särskilt allvarlig och långvarig kan du behöva opereras för att tömma bihålorna på var och vidga öppningen mot näsgången. Det är dock ovanligt.
Kronisk bihåleinflammation
Att ha bihåleinflammation som varar i mer än 12 veckor kallas kronisk bihåleinflammation. Det är tyvärr ett ganska vanligt tillstånd som mer än 10% av befolkningen har. Kontakta sjukvården om du misstänker att du har kronisk bihåleinflammation.
Medicin vid bihåleinflammation
Vid bihåleinflammation finns det flera receptfria läkemedel som kan lindra besvären. Hos oss på Apotek Hjärtat kan du alltid fråga om råd om du är osäker på vad som passar dig och dina symtom bäst.
Receptfria produkter för bihåleinflammation
Bihåleinflammation vid flygresa
Att flyga när man har bihåleinflammation kan vara en utmaning för både barn och vuxna. På grund av kabinens tryckförändringar kan symtomen förvärras och bli särskilt smärtsamma, speciellt vid start och landning. Om du ändå måste flyga under tiden du har en bihåleinflammation kan du använda en avsvällande nässpray i samband med start och landning. Tänk också på att dricka mycket vätska och att ta smärtstillande läkemedel.
När ska du söka vård?
De flesta som har bihåleinflammation behöver inte söka vård eftersom sjukdomen brukar gå över av sig själv. Men har du någon av dessa symtom bör du kontakta vården:
Om symtomen inte avtar inom tio dagar.
Om du upplever en mycket stel nacke.
Om du har mycket hög feber.
Om du har kraftig värk över pannan.
Om ditt barn får feber och rodnad samt svullnad runt ena ögat.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat