
Feber – symtom och behandling
Publicerad 2024-06-19
Senast uppdaterad 2024-12-16
Frossa, svettningar, yrsel – feber kan komma plötsligt och påverkar oss på olika sätt. Men vad är feber egentligen, och vad kan man göra för att dämpa den?
Feber har vi nog alla haft någon gång, om än olika mycket. Ibland knappt kännbar, medan den andra gånger kan göra oss sängliggande i flera dagar. Feber kommer sällan ensam, utan oftast tillsammans med hosta, huvudvärk eller halsont. Vid en del virusinfektioner hos barn kan dock feber vara enda symtomet och brukar oftast gå över efter ett par, tre dagar. Catharina Claesson, chef Farmaci på Apotek Hjärtat, svarar här på några vanliga frågor om feber.
Vad är feber egentligen?
– Feber är en del i kroppens försvar när vi drabbas av till exempel en virusinfektion. När kroppstemperaturen är högre än den man brukar ha räknas det som feber. Alla har lite olika grundtemperatur, men generellt brukar man säga att 38 grader och över är feber.
Varför får vi feber?
Virus och bakterier trivs dåligt i högre temperaturer, vilket är en anledning till att kroppen reagerar med feber. Oftast får man feber i samband med en virusinfektion som exempelvis en förkylning. Det kan också bero på en infektion som orsakas av bakterier som exempelvis urinvägsinfektion eller lunginflammation.
– När vi får en infektion, till exempel av virus eller bakterier, sätter vårt immunförsvar igång för att motverka infektionen, de vita blodkropparna ökar i antal och kroppstemperaturen höjs – vi får feber.
Vad kan jag göra för att få ner febern?
Vid feber börjar man huttra och frysa medan kroppstemperaturen stiger, det kallas också för feberfrossa. När febern går ner igen blir man svettig eftersom kroppen gör sig av med överskottsvärme.
– Feber behöver inte alltid behandlas då det är en del av kroppens försvar mot infektion. Det viktigaste är att låta kroppen vila för att återhämta sig. Svettas du mycket, välj lite svalare kläder eller ett tunnare täcke, och öppna gärna fönstret på glänt en stund så det blir svalare i rummet. Det är också viktigt att se till att dricka ordentligt eftersom man svettas bort en del vätska när man har feber.
Vill du kolla tempen finns det flera olika typer av termometrar som kan användas i öra, panna, mun- och armhåla, ändtarm eller så kallade no touch. Till barn under 1 år rekommenderas stjärttermometer. Vila minst 30 minuter innan du tar tempen.
När ska jag ta hjälp av febernedsättande läkemedel?
Febernedsättande läkemedel med paracetamol (t ex Alvedon) eller ibuprofen (t ex Ipren) lindrar både värk och feber. Vad man ska välja beror lite på vad man tål och hur gammal man är. Tabletter, stolpiller, brustabletter, flytande lösning – paracetamol och ibuprofen finns i flera olika former för att du enkelt ska kunna välja det som funkar bäst för dig eller ditt barn. Fråga gärna oss på Hjärtat om råd om du känner dig osäker.
Paracetamol och ibuprofen lindrar mot värk och feber.
Ibuprofen och naproxen tillhör gruppen antiinflammatoriska läkemedel och hjälper även mot inflammation.
Vad ska jag tänka på om mitt barn har feber?
Små barn får lättare feber än vuxna. Vid en förkylning är det inte ovanligt med 39-40 grader hos ett barn, utan att barnet egentligen är särskilt sjukt. Det viktigaste är inte själva siffran man mäter upp utan hur barnet mår, om det orkar leka, äta och dricka.
– Att barn får feber är vanligt och oftast inget att oroa sig över, det viktigaste är att ha koll på hur barnet mår i övrigt. Är barnet trött, låt det sova ut. När det är piggare kan du styra upp en lugnare aktivitet som pyssel eller att titta på en mysig film. Se även till att ditt barn dricker och kissar ordentligt. Vatten, saft, isglass – låt barnen själv välja vad de vill ha, det viktigaste är att de får i sig vätska.
En del barn kan bli tillfälligt förvirrade när de har feber, vilket är ofarligt och brukar gå över efter en stund eller när febern sjunker. De ser, hör eller känner saker som inte finns i verkligheten eller uppfattar omgivningen på ett förvrängt sätt. Man kan ha svårt att få kontakt med barnet. Både föräldrar och barn kan bli skrämda av upplevelsen, men tillståndet är ofarligt och brukar gå över efter en stund, och när febern sjunker.
– Om de har svårt att sova, blir gnälliga eller inte vill äta eller dricka kan du ge febernedsättande för barn. Stolpiller eller flytande lösning. är oftast enklast att ge till mindre barn. Från 3 månaders ålder kan du ge paracetamol*, till exempel Panodil eller Alvedon. Till barn äldre än 6 månader kan du ge ibuprofen**, till exempel flytande Ipren.
*Paracetamol kan ges från 3 månaders ålder men inte i mer än två dygn utan en läkares rekommendation.**Ibuprofen kan ges till barn äldre än 6 månader i högst 3 dygn utan en läkares rekommendation. OBS! Feber hos små barn får ej behandlas med acetylsalicylsyra utan att först ha talat med läkare.
När ska jag söka vård?
Barn kan få feberkramper som liknar ett epileptiskt anfall och vara i någon minut. Det kan vara väldigt skrämmande för anhöriga när barn får feberkramp men de är i regel ofarliga. Dock ska man ändå kontakta sjukvården första gången de sker för att säkert kunna utesluta att krampen inte har några andra orsaker än bara febern.
– Om du har kraftig feberfrossa, inte kan böja nacken, får svårt att svälja eller andas, eller om ditt barn får feberkramper ska du direkt söka läkarvård. Om febern går upp och ner, blir mycket hög eller håller i sig i mer än fyra dagar ring din vårdcentral eller 1177 för rådgivning.
Hur vet jag om det är covid-19 jag har drabbats av?
– Det kan vara svårt att veta eftersom flera av symtomen påminner om vanlig influensa som feber och hosta. Så även om du bara har milda symtom är det därför viktigt att du stannar hemma. Har du påverkan på andningen ska du ringa 1177 för vägledning. Blir du plötsligt mycket sämre eller får svårt att andas sök vård direkt.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat
Några råd vid feber
Se till att dricka ordentligt eftersom du svettas mycket när du har feber.
Undvik varma kläder, ha rummet svalt.
Ta det lugnt och vila, men var gärna uppe om du orkar.
Idrotta aldrig med feber i kroppen.
Köp hem en bra febertermometer.
Om ett barn på 3–6 månader har feber och upplevs påverkat, t ex inte vill dricka eller leka, kan du ge febernedsättande medicin. Stäm av med sjukvården om febern är hög.
Barn kan få högre temperatur av lek, så mät när de vilat en stund. Efter 30 minuters vila räknas 38 grader som feber.
Ta tempen på barnet och skriv gärna ned resultatet. Men titta inte bara på siffran utan också på hur barnet mår.
Små barn kan få feberkramper som oftast är ofarliga. Kontakta vården om det är första gången det händer.