Skip to main content
Tjej står i köket och dricker ur en temugg.

Hosta – symtom och lindring

Publicerad 2024-09-04
Senast uppdaterad 2024-12-09

Hosta är ett vanligt symtom på irriterade luftvägar och kan drabba människor i alla åldrar. Det är också en av de vanligaste anledningarna till att söka vård. Här får du veta mer om de olika typerna av hosta och hur du kan lindra dina besvär.

Vad är hosta?

Hosta är en reflex som utlöses vid irritation i svalget eller andningsvägarna och fungerar som kroppens skyddsmekanism. Genom att hosta rensar vi luftvägarna från irriterande ämnen, så det är viktigt att inte dämpa hostan i onödan.

Hosta är ett vanligt symtom vid förkylning och kan vara både ansträngande och besvärlig. Den kan även hålla i sig länge efter att förkylningen är över. Det finns olika typer av hosta, torrhosta eller slemhosta. Hosta med kikningar eller skällhosta kan bero på kikhosta eller viruskrupp.

Torrhosta

Torrhosta, ofta kallad rethosta, är en form av hosta där personen upplever en kliande eller torr irritation i halsen och hostar utan att producera slem. Det är vanligt att torrhosta uppstår i de tidiga stadierna av en förkylning eller influensa och kan senare övergå till en slemhosta. Torrhosta kan vara besvärande och obehaglig och är oftast kopplad till irritation av luftrören.

Här hittar du produkter som kan lindra vid torrhosta.

Slemhosta

Slemhosta beror framför allt på olika typer av virusinfektioner som förkylning, influensa och luftrörskatarr. Dessa kan även ge symtom som snuva, feber och ont i halsen. Men man kan också ha hosta utan förkylning. Ofta kommer slemhostan i slutet av infektionen och är som värst på morgonen.

Långvarig slemhosta hos vuxna kan bero på att slemhinnorna i luftvägarna har blivit retade eller överkänsliga. Det kan också finnas en bakomliggande, kronisk sjukdom, som till exempel astma, allergi eller KOL.

Här hittar du produkter som kan lindra vid slemhosta.

Andra orsaker till hosta

Hosta kan ha många olika orsaker, och ibland kan den bero på sjukdomar eller tillstånd som inte är relaterade till förkylning. Här är några exempel:

Kikhosta

Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis, som infekterar slemhinnan i svalget och lungorna. Bakterien producerar ett giftämne som skadar flimmerhårcellerna i luftvägarna, vilket leder till sjukdomen. De flesta barn i Sverige är vaccinerade mot kikhosta.

Krupp

Krupp drabbar små barn och orsakas av en inflammation i luftstrupen och stämbanden, ofta efter en förkylning. Den ger en karakteristisk skällande hosta och gör inandningen ansträngd. I många fall kan besvären lindras genom att barnet hålls upprätt, andas sval luft och dricker ordentligt. Men om barnet inte förbättras efter 30 minuter, bör vård sökas.

Andra sjukdomar och tillstånd som kan orsaka hosta

  • Bakterier och svampar, som mykoplasma, kan orsaka långvarig hosta.

  • Tuberkulos (TBC) kan leda till blodiga upphostningar, viktnedgång, långvarig feber och nattliga svettningar.

  • Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), ofta hos rökare, orsakar slemmig hosta, särskilt på morgonen.

  • Astma kan förvärra hosta vid ansträngning eller kyla.

  • Vissa läkemedel, som ACE-hämmare för högt blodtryck, kan ge rethosta.

När bör du söka vård?

Om du som vuxen känner igen någon av dessa symtom bör du kontakta vården:

  • Om du har haft hosta i mer än fyra veckor

  • Om du hostar upp blod

  • Om du har haft både feber och hosta i fyra dagar

Om du misstänker att hostan kan vara kopplad till astma, KOL eller rökning, är det klokt att genomföra en utredning. En tidig diagnos kan vara avgörande för att bromsa sjukdomens utveckling och förhindra att den förvärras.

Söka vård vid hosta hos barn

Kontakta vården om du upplever att ditt barn har något av dessa symtom:

  • Barnet verkar mycket trött och allmänpåverkat.

  • Om barnet är under 1 år och får hosta med kikningar.

  • Om barnet är under 2 år och har ihållande hostbesvär.

Ring 112 om:

  • Barnet har svårt att andas, eller om barnet har feber och har svårt att svälja sin saliv.

  • Barnet har satt något i halsen och plötsligt får kraftig hosta.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat