Skip to main content
Man snyter sig i en näsduk.

Hur länge smittar en förkylning?

Publicerad 2024-12-18
Senast uppdaterad 2024-12-18

Visste du att du kan smitta andra redan innan du själv märker av en förkylning? Och att du är som mest smittsam just i början? Förkylningsvirus är både lömska och snabbfotade – men med lite kunskap kan du både minska risken att bli sjuk själv och skydda andra.

Hur smittar en förkylning?

Förkylningsvirus sprids på två huvudsakliga sätt, genom luften och via kontakt: 

  • Droppsmitta. När någon nyser eller hostar sprids små droppar fyllda med virus i luften. Om du andas in dropparna, eller de kommer i kontakt med dina ögon, näsa eller mun, kan en infektion ta fart.

  • Kontaktsmitta. Virus kan också landa på ytor som dörrhandtag, mobiltelefoner eller bord. Om du rör vid en smittad yta och sedan vid ditt ansikte utan att tvätta händerna, är risken stor att viruset smyger sig in och orsakar en infektion.

Tänk på att virus kan överleva i flera timmar på ytor, särskilt i kalla eller fuktiga miljöer. En enkel nysning kan alltså ge spridning långt efter att den smittade personen har gått därifrån.

Hur länge smittar en förkylning?

Smittan är som starkast precis innan och i början av förkylningen – ofta innan du ens vet om att du är sjuk. Redan en dag innan de första symtomen dyker upp kan du föra viruset vidare. Under de första dagarna är du som mest smittsam, men du kan smitta även när förkylningen börjar lätta.

Bra att veta: En förkylning kan drabba olika personer olika hårt. En del får endast milda symtom, medan andra får betydligt värre. Därför är det viktigt att försöka undvika smittspridning genom att tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk.

Varför blir vissa lättare förkylda än andra?

Det finns flera faktorer som påverkar hur mottaglig du är för ett förkylningsvirus. Personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis de som tar vissa mediciner eller har bakomliggande sjukdomar, har ofta svårare att bekämpa virus och bakterier.

Livsstilsfaktorer kan påverka

Visste du att även livsstil kan påverka mottagligheten för smitta? Stress, dålig sömn, näringsfattig kost och överdriven alkoholkonsumtion kan försvaga immunförsvaret och göra det lättare för virus att få fäste. För att bättre stå emot förkylningar är det därför viktigt att ta hand om sig med regelbundna fysiska aktiviteter och hälsosamma matvanor.

Så kan du skydda dig själv och andra från smitta

Vill du minska risken för att själv bli sjuk och samtidigt undvika att sprida viruset vidare? Tvätta händerna ofta, och undvik att röra dig i ansiktet innan du gjort det. Stanna hemma när du känner dig sjuk, särskilt i början av förkylningen. 

Kom ihåg att alltid nysa i armvecket, inte i handen. 

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat