
Lunginflammation – symtom och behandling
Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-12-09
Lunginflammation är en allvarlig infektion i lungorna som kan drabba människor i alla åldrar. Här går vi igenom vad lunginflammation beror på, hur du känner igen symtomen och hur du kan behandla.
Vad är lunginflammation?
Lunginflammation, även känd som pneumoni, är en infektion som leder till inflammation i luftblåsorna i en eller båda lungorna. Det ger symtom som hosta med slem, feber, frossa och andningssvårigheter. Det är viktigt att behandla lunginflammation eftersom infektionen kan orsaka syrebrist i kroppen. Oftast blir personer med lunginflammation helt friska inom någon månad.
Symtom på lunginflammation
Lunginflammation kan kännas olika från person till person, och beroende på hur svår infektionen är. Vanliga symtom vid lunginflammation är:
Feber med frossa eller skakningar.
Smärta i bröstet, särskilt vid djup inandning eller hosta, och andnöd.
En ihållande hosta som kan producera grönt, gult eller blodigt slem.
Snuva, täppt näsa och andra förkylningssymtom kan förekomma.
Yrsel och förvirring, särskilt hos äldre.
Vad händer i kroppen vid lunginflammation?
Lunginflammation beror på att bakterier eller virus har inflammerat lungblåsorna, vilket gör att de fylls med vätska eller var. Det hindrar ett effektivt gasutbyte i lungorna och kan leda till minskad syresättning av blodet.
Dubbelsidig lunginflammation
Dubbelsidig lunginflammation kallas även bilateral pneumoni och det innebär att båda lungorna är infekterade. Det behöver dock inte vara mer allvarligt än en ensidig lunginflammation.
Lunginflammation utan feber
Man kan ha lunginflammation även utan att ha feber. Det är särskilt vanligt hos äldre, som ofta har lägre normaltemperaturer. Vid en infektion höjs därför inte deras kroppstemperatur till febernivåer.
Lunginflammation hos barn och bebis
Barn och bebisar kan också drabbas av lunginflammation. Om du tror att ditt barn har lunginflammation ska du alltid kontakta sjukvården. Utöver de vanliga symtomen kan de också visa andra symtom:
Snabb andning
Pipande ljud från bröstet
Dålig aptit
Kräkningar.
Lunginflammation och graviditet
Gravida kvinnor är mer mottagliga för lunginflammation på grund av förändringar i deras immunförsvar. Just därför rekommenderas gravida att vaccinera sig mot influensa, som kan leda till lunginflammation. Det är viktigt att omedelbart söka vård om symtom på lunginflammation uppträder under graviditeten, för att få rätt behandling.
Lunginflammation hos äldre
För äldre personer kan lunginflammation bli mer allvarligt, på grund av nedsatt immunförsvar och andra underliggande hälsoproblem. Förutom de vanliga symtomen kan lunginflammation hos äldre även visa sig genom yrsel och förvirring.
Ont i ryggen vid lunginflammation
När man har lunginflammation kan det göra ont i ryggen vid lungorna, särskilt när man andas in djupt. Vid en lungsäcksinflammation kan även bröstkorgen smärta vid inandning, vilket kan kännas som ryggont.
Smittar lunginflammation?
Lunginflammation smittar, både via droppar i hosta och vid närkontakt. Att hålla en god handhygien kan till viss del skydda mot smittan. Men hur länge smittar lunginflammation? Lunginflammation är smittsamt så länge du har symtom kvar. Det innebär att du bör stanna hemma under hela den tiden.
Undvika lunginflammation
Om du vill undvika att drabbas av lunginflammation gäller samma råd som för de flesta andra infektioner: håll en god hygien och tvätta händerna ofta. Försök också att leva ett hälsosamt liv med näringsrik kost, fysisk aktivitet och tillräckligt med sömn. Att röka ökar också risken för att få infektioner.
Behandling av lunginflammation
Vilket läkemedel du får för att behandla din lunginflammation beror på vad som orsakat den. Det vanligaste är att behandla sjukdomen med antibiotika. Utöver det kan smärtstillande och febernedsättande läkemedel hjälpa till att lindra bröstsmärtor och feber. Om du har svår lunginflammation med allvarliga symtom kan du behöva få vård på sjukhus. Då kan du få medicin och näring direkt i blodet med dropp och hjälp att andas med syrgas.
Tips för att lindra symtom vid lunginflammation
Om du drabbats av lunginflammation finns det några saker du kan göra själv för att lindra symtomen. Dessa är:
Vila mycket, det är viktigt för att kroppen ska kunna läka. Samtidigt är det viktigt att inte ligga still för mycket, försök hitta en bra balans. Korta promenader kan hjälpa läkningen, när du orkar det.
Drick mycket vätska, det gör slemmet lättare att hosta upp.
Sov med några extra kuddar under huvudet, eller höj sängens huvudända, om du hostar mycket på natten.
Ta febernedsättande läkemedel, som du hittar receptfritt hos oss på Apotek Hjärtat.
Inkubationstid och sjukdomstid vid lunginflammation
Inkubationstiden, alltså tiden det tar för sjukdomen att bryta ut efter smittotillfället, kan variera och vara ganska lång för lunginflammation. De flesta känner sig bättre efter 1-3 veckor, men att uppnå full återhämtning kan ta längre tid.
Komplikationer vid lunginflammation
Lunginflammation kan utveckla sig och leda till lungsäcksinflammation, om viruset eller bakterierna sprider sig. Det visar sig genom att det gör ont i bröstkorgen och att du får torrhosta. Om du får lungsäcksinflammation på grund av en tidigare lunginflammation ska den behandlas av sjukvården.
När bör du söka vård?
Om du misstänker att du eller ditt barn har lunginflammation ska du kontakta vårdcentralen. Om du eller ditt barn får kraftig feber som snabbt stiger ska ni kontakta en jouröppen mottagning. Om du eller ditt barn får mycket svårt att andas eller får blå läppar ska du ringa 112.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat