Skip to main content
Man ligger i soffan och tittar på tv och snyter sig, med kuddar och filtar runtomkring sig.

Rinnande näsa och nästäppa – detta kan du göra

Publicerad 2024-06-20
Senast uppdaterad 2024-12-18

En täppt näsa och snor som rinner brukar vara del av en förkylning. Först är snuvan vattentunn men kan efter några dagar bli tjock och gul. Med mjuka näsdukar och en bra nässpray kommer du långt. Här kan du läsa om olika sorters nästäppa och få tips på hur du blir av med den.

Nästäppa – orsaker och behandling

Nästäppa uppstår när näsans slemhinnor svullnar och blockerar luftflödet. Detta kan orsakas av inflammation, infektion, allergi eller andra irritanter. Nästäppa kan göra det svårt att andas genom näsan och kan påverka både sömn och dagliga aktiviteter. Symtom inkluderar en känsla av täppthet, tryck över bihålorna och ibland huvudvärk. Med rätt vård och produkter kan du lindra besvären.

Olika sorters snuva

Här är en genomgång av olika typer av nästäppa och tips för att bli av med snuvan.

Förkylningssnuva

Vid en vanlig förkylning blir du täppt i näsan och får en vattnig snuva. Detta beror på inflammation i näsans slemhinna. En bra nässpray och mjuka näsdukar kan vara till stor hjälp för att lindra besvären.

Allergisk snuva

Om du är allergisk mot pollen eller andra allergener kan du få nästäppa, snuva och klåda i näsa och ögon. Har du besvär året runt så kan det vara symtom på allergi mot t ex pälsdjur, kvalster eller damm. Antihistaminer och nässprayer för allergi kan vara effektiva behandlingar.

Gravid och täppt i näsan

Många gravida blir täppta i näsan. Det beror på hormonförändringar i kroppen som ökar blodfyllnaden i näsans blodkärl. Använd skonsamma nässprayer och undvik starka mediciner utan att rådfråga en läkare.

Rinnsnuva och vasomotorisk rinit

Om du har extra känsliga slemhinnor kan du få rinnsnuva, nysningar eller nästäppa av till exempel damm, torr luft, temperaturväxlingar parfym eller rök. Det kallas för vasomotorisk snuva eller vasomotorisk rinit. För att lindra rinnsnuva kan du använda en fuktgivande nässpray eller skölja näsan med en koksaltlösning.

Vad hjälper mot rinnsnuva och nästäppa?

Det finns flera produkter som kan lindra och behandla både nästäppa och rinnande näsa. Här är några av dem:

Koksaltlösningar

  • Renässans. Koksaltlösning som löser upp segt slem och återfuktar torra slemhinnor.

  • Otri-Care. Koksaltlösning som hjälper till att rensa bort intorkat snor och återfukta näsan.

  • Physiomer. En annan koksaltlösning som kan användas för att lindra nästäppa och torra slemhinnor.

Avsvällande näsdroppar och nässpray

  • Nasoferm. Avsvällande näsdroppar som hjälper till att lindra nästäppa.

  • Nezeril. Avsvällande nässpray som även finns som endospipetter och kan användas från 10 års ålder. Finns utan konserveringsmedel.

  • Otrivin. Avsvällande nässpray som kan användas från 12 års ålder och är fri från konserveringsmedel.

  • Zymelin. Avsvällande nässpray som kan användas från 12 års ålder och är fri från konserveringsmedel.

  • Otrivin Comp. En kombinerad nässpray som både avsväller och minskar rinnsnuva, kan användas från 18 år.

Bra att veta: Näsdroppar och nässpray finns i olika styrkor för att passa både vuxna och barn. Använd inte avsvällande produkter om du är gravid eller allergisk. Det är också viktigt att inte använda dessa läkemedel mer än 7–10 dagar i sträck eftersom det kan leda till att medicinen orsakar en nästäppa som är svår att bli av med.

Växtbaserade läkemedel

  • Sinupret Forte. Växtbaserat läkemedel som kan lindra symtom i näsan och bihålorna vid förkylning, kan användas från 12 års ålder.

  • Esberitox. Växtbaserat läkemedel som kan lindra förkylningssymtom.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat