
Vanliga frågor och svar om migrän
Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-08-22
Migrän är en form av huvudvärk som kännetecknas av intensiv och ofta pulserande smärta. Den kan vara i några timmar eller kvarstå i flera dagar, och för dem som drabbas kan den ha en betydande inverkan på vardagen. Här besvarar vi några vanliga frågor om migrän.
Är det vanligt med migrän?
Migrän är en vanlig sjukdom som drabbar omkring 15 procent av befolkningen i Sverige. Kvinnor är mer benägna att drabbas än män, och många får sitt första migränanfall under tonåren. Detta kan bero på de hormonella förändringar som sker när menstruationen börjar, samt den ökade stress och stimuli som tonåren ofta innebär. Det är ovanligt att migrän debuterar efter 50 års ålder.
Vad beror migrän på?
Migränens exakta orsaker är fortfarande inte helt klarlagda, men en teori pekar på en koppling mellan nerver och blodkärl. Enligt denna teori kan migrän uppkomma när trigeminusnerven – som finns i främre delen av huvudet och ansiktet och ansvarar för känsel samt smärtsignalering – blir överkänslig. Denna nerv kan reagera kraftigt på stimuli som ljud, ljus och huvudrörelser när dess smärttröskel sänks.
Migrän har också en stark ärftlig komponent. Om en av dina föräldrar lider av migrän, är risken för att du själv ska drabbas cirka 45 procent. Om båda föräldrarna har migrän, ökar risken till omkring 70 procent.
Hur kan migrän lindras?
När du får ett migränanfall är det bra att dämpa ljud- och ljusintryck och att ta smärtstillande läkemedel. Vanliga alternativ är ibuprofen (t.ex. Ipren), acetylsalicylsyra (t.ex. Treo) eller naproxen (t.ex. Naproxen). Om du inte kan använda dessa läkemedel kan paracetamol (t.ex. Alvedon eller Panodil) vara ett alternativ.
Många personer med migrän upplever en förvarning, känd som aura, innan anfallet bryter ut. Vanliga symtom på aura inkluderar synfenomen som fläckar, suddig syn, dubbelseende eller flimmer. Det finns även specifika mediciner för migrän som, om de tas tidigt i ett begynnande anfall, kan lindra symtomen eller till och med förhindra att migränen utvecklas.
Migränspecifika läkemedel?
Sumatriptan, Zomig Nasal och Maxalt Rapitab tillhör en grupp läkemedel som används när du vet att det är migrän du har och andra värkmediciner inte hjälpt. Dessa läkemedel kan inte bara hjälpa till att lindra huvudvärken utan även motverka illamående, kräkningar samt känslighet för ljus och ljud. Läkemedlen tas när du vet att du har ett migränanfall, de hjälper inte förebyggande innan ett anfall. Eftersom dessa läkemedel inte passar alla är det viktigt att du rådgör med oss på Apotek Hjärtat innan du använder dem för första gången. För migrän finns även andra receptbelagda läkemedel som kan vara ett alternativ.
Hur påverkas vardagen för den med migrän?
Det beror på hur ofta anfallen kommer, hur länge de sitter i och hur mycket symtom du får. Men anfallen är oftast väldigt intensiva med kraftig huvudvärk, ljud- och ljuskänslighet och illamående. Då är det svårt att göra annat än att vila. Vissa blir helt begränsade av sin migrän med täta och återkommande anfall, och där påverkas vardagen absolut, eftersom de kanske inte kan vara i skolan eller på arbetsplatsen.
Försök också att förstå din migrän, den är individuell och triggas av olika saker. Skanna av när migränanfallen brukar komma. Är det efter att du sovit dåligt eller har det stressigt på jobbet eller hemma? Vissa kan få migrän av rött vin och andra av spända muskler. KBT, där du lär dig att undvika och handskas med situationer som triggar migrän, kan också fylla en viktig roll i behandlingen.
När ska man söka vård?
Om du tror att du har migrän är det viktigt att få en medicinsk bedömning eftersom det finns andra orsaker till huvudvärk. Hos Min Doktor kan du komma i kontakt med både läkare, sjuksköterskor och psykologer.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat