Skip to main content
Man sitter utomhus i solen och tittar fundersamt bort.

Bli rökfri – så hanterar du abstinens & blir fri från rökning

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-09-23

Har du bestämt dig för att bli rökfri men är orolig för abstinensbesvären? Apotek Hjärtat ger dig som vill sluta röka råd om vilka nikotinläkemedel som kan ta dig igenom den mest utmanande tiden.

Bli rökfri och lindra abstinens med nikotinläkemedel

Motivation och stöd från omgivningen A och O när du ska bli rökfri och behöver ta dig igenom abstinensbesvären. Andra bra knep som kan lindra är att röra på dig mycket och att dricka mycket vatten.

Receptfria läkemedel har visat sig förbättra resultaten för den som vill bli rökfri, de lindrar både abstinens och röksug. Nikotinläkemedel innehåller mindre nikotin än cigaretter, men tillräckligt mycket för att minska dina symptom. Efter cirka tre månader bör du långsamt trappa ned så att kroppen vänjer sig vid allt lägre doser av nikotin. Nedtrappningen brukar ta fyra till åtta veckor.

För dig som vill sluta röka och behöver tips på hur du kan lyckas – läs mer här.

Nikotintuggummi eller nikotinplåster?

  • Tuggummi. Nikotintuggummi finns i olika styrkor och smaker. Testa dig fram vilken som fungerar bäst för dig, eller prata med oss på Apotek Hjärtat för att få råd. Det är viktigt att tugga långsamt och med pauser, så att nikotinet hinner tas upp av kroppen. Om du tuggar som på ett vanligt tuggummi frigörs nikotinet för snabbt och det kan leda till biverkningar.

  • Plåster. Plåster ger en jämn konstant nivå av nikotin i blodet. Det finns i olika styrkor. Vilket du ska välja beror på hur mycket du har rökt och om du har abstinens på natten. Du kan välja på dagplåster, som verkar under sexton timmar, eller dygnsplåster, som verkar under tjugofyra timmar. Om ett nikotinplåster ger dig irritation på huden kan testa att byta arm eller platsen du applicerar plåstret på. Prova ett annat fabrikat om det inte hjälper – olika plåster kan nämligen innehålla olika sorters häftmassa. Kom in till oss på Apotek Hjärtat för att få råd om vilket plåster som passar för dig.

  • Tablett. Nikotintillförseln från tabletter är lägre och sker långsammare än vid rökning. Resoribletten placeras under tungan, medan den komprimerade sugtabletten ska smälta i munnen och flyttas runt från sida till sida. Undvik att äta eller dricka samtidigt som du använder tabletterna. Placera tabletten under tungan så att den smälter och nikotinet absorberas genom munhålans slemhinna.

  • Inhalator och munspray. Om du har svårt att bryta vanan kan det vara hjälpsamt att använda en inhalator, som ger en liknande känsla som att röka en cigarett. Inhalatorn fylls med en liten cylinder som innehåller nikotin, och varje cylinder räcker i cirka tjugo minuter vid regelbundet sugande. Munspray ger snabb effekt och är lätt att använda. Kom ihåg att sprayen ska appliceras i munnen, undvik att äta eller dricka samtidigt, och försök att inte svälja några sekunder efter att du sprayat.

  • Munhålepulver. Zonnic Portionspåsar läggs under överläppen och verkar snabbt mot röksuget. Påsarna ska flyttas runt under överläppen under trettio minuter.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat