Skip to main content
En man sitter vid ett bord och testar sitt blodtryck med hjälp av en blodtrycksmätare.

Blodtryck – allt du behöver veta

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-02

Blodtryck är en viktig indikation på hjärt- och kärlhälsa och något som kan förändras genom hela livet. Genom att hålla koll på sitt blodtryck och se till att det ligger på en bra nivå kan man undvika att drabbas av vanliga hjärt- och kärlsjukdomar. Här går vi igenom vad som är en normal blodtrycksnivå, symtom på högt och lågt blodtryck och hur du går tillväga för att mäta ditt blodtryck.  

Vad är blodtryck?

Blodtryck är ett mått på den kraft som blodet utövar mot blodkärlens väggar när hjärtat pumpar det runt i kroppen. Det anges med två siffror, där den första (systoliskt tryck) mäter trycket när hjärtat slår och den andra (diastoliskt tryck) mäter trycket när hjärtat vilar mellan slagen.

Normalt blodtryck

Normalt blodtryck ligger runt 120/80 mm Hg (millimeter kvicksilver), men vad som är normalt kan variera mellan olika personer, åldrar och om man har någon underliggande sjukdom.

  • Normalt blodtryck för kvinna: 120-129/80-84 mmHg

  • Normalt blodtryck för män: 120-129/80-84 mmHg

  • Normalt blodtryck vid 70-års ålder: 120-129/80-84 mmHg

Högt blodtryck

Högt blodtryck kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt för njurproblem. Det höga blodtrycket beror på att det av någon anledning är svårare för hjärtat att pumpa ut blodet. Att ha högt blodtryck är alltså ingen sjukdom i sig, men det innebär en ökad risk för andra sjukdomar. Med högt blodtryck menar man vanligtvis ett värde över 140/90.

Symtom på högt blodtryck

Högt blodtryck behöver inte ge några symtom. Vissa personer kan känna av trötthet och huvudvärk, men det är svårt att med säkerhet säga att det beror på ett högt blodtryck. Om du misstänker att du har för högt blodtryck kan du mäta det hos oss på Apotek Hjärtat, eller själv hemma med hjälp av blodtrycksmätare som du exempelvis kan hitta i våra apotek. Lite längre ned går vi igenom hur man gör för att mäta sitt eget blodtryck.

Orsaker till högt blodtryck

Högt blodtryck kan bero på flera olika orsaker. Några vanliga är:

  • Stress

  • Alkoholkonsumtion

  • Genetiska faktorer

  • Övervikt

Alla som har högt blodtryck behöver inte behandlas – faktorer som ålder, diabetes, blodfetter och högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar spelar in. Det finns flera olika läkemedel som sänker blodtrycket effektivt.

Lågt blodtryck

Lågt blodtryck, eller hypotoni, innebär att blodtrycket är lägre än vad som anses normalt. För en vuxen räknas det som lågt om du har 90/60. Lågt blodtryck är oftast inte farligt och vanligtvis behöver man inte söka vård. Om du har svåra besvär, som att du ofta får en känsla av att du ska svimma, kan du söka dig till vården.

Vanliga symtom på lågt blodtryck är:

  • Yrsel

  • Svaghet

  • Illamående

  • Svimningskänsla

Orsak till lågt blodtryck

Några vanliga orsaker till lågt blodtryck kan vara att du har vätskebrist eller att du varit mycket stillasittande. Det kan också bero på att du äter läkemedel som ger lågt blodtryck som biverkning.

Lågt blodtryck behandlas oftast inte, men däremot finns det några saker du kan göra för att förebygga det. Det är exempelvis bra att träna, att dricka tillräckligt med vatten och att undvika alkohol. Tänk också på att resa dig försiktigt när du legat ner en längre stund.

Lågt blodtryck och hög puls – blodtrycksfall

Ibland drabbas man av akut blodtrycksfall, vilket innebär att blodtrycket sjunker väldigt snabbt. Det kan göra att man känner sig svimfärdig, yr och kallsvettig. Samtidigt går ofta pulsen upp, vilket beror på att hjärtat försöker kompensera det låga blodtrycket.

Hos de flesta är blodtrycksfall ofarligt, men för äldre kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till med hjärt- och kärlhälsan. Om du är i närheten av en person som får ett snabbt blodtrycksfall kan du hjälpa personen genom att se till att hen får sitta och vila samt dricka vatten. Om personen ligger ner kan du höja benen för att få blodet att rinna tillbaka till huvudet.

Blodtryck hos gravid

Under en graviditet händer mycket i kroppen, och det är vanligt att blodtrycket förändras – just därför kontrolleras det också regelbundet av en barnmorska. I början av graviditeten är det vanligt att blodtrycket sjunker, vilket kan leda till yrsel och svimningskänslor. Det brukar gå över av sig själv längre fram i graviditeten. Om ditt blodtryck istället går upp mycket kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Mäta blodtryck

Inom vården är det väldigt vanligt att mäta patienters blodtryck och även hos oss på Apotek Hjärtat kan du få hjälp att mäta, men det är också något man kan göra själv hemma. Här går vi igenom hur det går till.

Innan mätning

Innan mätningen ska du vila minst fem minuter. Du ska inte dricka någon koffeinhaltig dryck eller röka eller snusa i en halvtimme innan mätningen.

Så mäter man själv hemma

Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du blodtrycksmätare som du kan använda själv hemma. Då kan du mäta vid fler tidpunkter och få en tydligare bild, än om du går till vårdcentralen. Prata gärna med oss i butiken om du är osäker på hur du ska använda den.

Så mäter man i vården

I vården används ofta mer avancerad utrustning och mätningen utförs av utbildad personal. Mätningen följer standardiserade riktlinjer för att säkerställa noggrannhet. Inom vården kan man också mäta sitt blodtryck under 24 timmar för en mer korrekt helhetsbedömning. Då får du en automatisk blodtrycksmätare med dig hem.

Mät ditt blodtryck hos oss på Apotek Hjärtat

Du kan också mäta ditt blodtryck själv på utvalda Apotek Hjärtat. Vår personal hjälper dig att komma i gång, sedan följer du enkelt instruktionerna steg för steg. När mätningen är klar får du en medicinsk bedömning med rekommendation på åtgärd utifrån dina värden. Läs mer om blodtrycksmätning här.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.

När ska man söka vård?

Om du misstänker att du har högt blodtryck ska du vända dig till sjukvården. Om du har lågt blodtryck behöver du inte söka vård, men om du har mycket besvär kan du kontakta en läkare.