Frågor och svar om munskydd
Publicerad 2024-08-15
Senast uppdaterad 2024-08-21
På den här sidan har vi samlat information som kan vara bra att känna till om olika typer av munskydd, och hur de används på ett så säkert sätt som möjligt.
Olika typer av munskydd
På Apotek Hjärtat är vi måna om att de munskydd vi säljer håller hög kvalitet. Därför kan det ta lite extra tid att hitta leverantörer som uppfyller alla krav på kvalitet och dokumentation.
Munskydd – skydd för omgivningen
Munskydd är vardagsbenämningen på det som egentligen heter operationsmunskydd. Traditionellt är munskydd engångsprodukter som används inom vården för att skydda patienten mot vätskedroppar (nysningar eller hosta) från den som bär munskyddet. Men även för att skydda den som bär munskyddet mot mindre vätskestänk (gäller klass IIR).
Det är denna typ av munskydd vi säljer på Apotek Hjärtat idag. De är klassade som medicinteknisk produkt och ska följa lagstiftningen som följer med klassningen.
Andningsskydd – skydd för bäraren
Andningsskydd eller andningsmask är masker som tidigare använts inom industrin för att skydda personalen mot dammpartiklar eller farliga kemikalier.
Andningsmasker som är avsedda att skydda den som bär masken ska följa kraven i lagstiftningen om Personlig Skyddsutrustning (PPE). Maskerna klassificeras utifrån klasserna FFP 1-3 där 3 är den högsta klassen, dvs högst filterförmåga. FFP2 motsvaras av KN95 i Kina och N95 i USA. En FFP2-mask filtrerar bort 94% av partiklarna medan FFP3 filtrerar 99%.
Masker av tyg
Det finns idag begränsad dokumentation om skyddseffekten av tygmasker. De lyder inte under någon särskild lagstiftning eller standarder och det är idag svårt att utvärdera deras effektivitet och säkerhet.
Så här tar du på munskyddet
- Tvätta händerna noggrant innan du rör vid skyddet.
- Kontrollera att skyddet inte har några revor eller hål.
- Hitta den sida som ska vara uppåt. Den kan ha en liten metallbit eller hårdare kant som markerar detta.
- Fäst munskyddets snören bakom öronen. Den ofta mer mörkblå sidan av masken ska vara utåt.
- Munskyddet ska täcka näsa, mun och haka. Justera metallbiten över näsan så att skyddet sitter tätt.
- Anpassa skyddet så det inte lämnas några lufthål på sidorna.
Så här tar du av av munskyddet
- Undvik att röra vid själva munskyddet, ta av det med hjälp av snörena.
- Håll skyddet på avstånd från dig och ytor. Släng den direkt efter användning, gärna i ett sopkärl med lock.
- Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.