Skip to main content
Man ligger i soffan och tittar på tv och snyter sig, med kuddar och filtar runtomkring sig.

Så blir du av med din förkylning

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-12-18

Förkyld igen? Ständigt återkommande förkylningar kan både sänka humöret och skapa stress när mab måste stanna hemma från jobbet. Men går det att bli av med förkylningen snabbt? Här listar vi flera tips som lindrar besvären och hälsosamma vanor som kan minska risken att du drabbas.

Kan man bli av med förkylning snabbt?

Nej, det finns tyvärr ingen mirakelkur mot förkylning – eller sätt att snabba på kroppen att bli av med ett förkylningsvirus. Däremot finns det många sätt att lindra symtom och de besvär som en förkylning ofta för med sig, som rinnande näsa, nästäppa, feber och hosta.

Så kan du lindra din förkylning

Sömn, grönt på tallriken, vatten i glaset, ånga och nässkölj är effektiva sätt att lindra förkylningen på – inte minst genom att du hjälper kroppen att få de bästa förutsättningarna för att själv läka ut förkylningsviruset. Här är våra bästa tips för att bli kvitt förkylningen:

Sov ut

En god natts sömn gör ofta underverk, även när du är förkyld. En utvilad kropp hanterar bakterier och virus mer effektivt. Känner du dig hängig, ta det lugnt och undvik att belasta kroppen för mycket.

  • Planerade du in ett träningspass? Spara det till nästa vecka istället.

  • Om du är mycket täppt i näsan kan speciella näsplåster som vidgar näsgångarna vara särskilt sköna, särskilt på natten.

  • Att höja huvudet med extra kuddar lindrar både nästäppa och hosta under sömnen.

Om du känner dig frusen kan även lite extra värme göra susen – en vetekudde är både skön att värma axlarna med och hjälper till att lindra febervärk.

Här hittar du vetekuddar och värmetäcken.

Ät mer grönt

Fyll tallriken med färgglada frukter och grönsaker – packade med vitaminer och mineraler som stärker både hälsan och immunförsvaret. Målet är att äta cirka 500 g frukt och grönt om dagen, men under förkylningstider kan du gärna lägga till lite extra för att ge kroppen en näringsboost.

Har du svårt att få till en varierad kost? Be din farmaceut om tips på kosttillskott som kan komplettera din näring.

Här hittar du alla kosttillskott i vårt sortiment.

Skölj näsan med saltvatten

Att skölja näsan med en naturlig koksaltlösning är ett skonsamt sätt att rensa bort smuts och bakterier från slemhinnorna. Saltvattnet hjälper till att hålla luftvägarna rena och frigör näsan, vilket kan underlätta andningen. För en effektiv och enkel lösning kan nässprayer vara ett bra alternativ, och det finns även saltvattenspray i praktiska behållare som gör det lätt att använda när du behöver lindra nästäppa.

Här hittar du koksaltlösning och smörjande produkter för en täppt näsa.

Febernedsättande

Feber är en naturlig del av kroppens försvar, och därför är det bäst att undvika febernedsättande läkemedel om febern är under 38 grader. Om febern gör att du känner dig väldigt påverkad och du får svårt att äta eller dricka, kan dock febernedsättande vara till hjälp. Om febern stiger till 38,5-39 grader eller högre, är det också en bra idé att ta febernedsättande för att lindra symtomen.

Här hittar du febernedsättande läkemedel i vårt sortiment.

Ånga

En beprövad huskur för att lindra tilltäppta luftvägar är att andas in ånga från ett varmt vattenbad, gärna med en handduk över huvudet för att fånga ångan. Inhalatorer med tillsatt mentol kan även de hjälpa till att öppna irriterade luftvägar och underlätta andningen. För att skapa ett behagligare inomhusklimat och lindra torrhet i svalg och näsgångar kan en luftfuktare vara ett bra alternativ, särskilt under natten.

Här hittar du både inhalator och luftfuktare.

Drick vatten

När du är förkyld och näsan rinner förlorar du mer vätska än vanligt. Det är därför extra viktigt att dricka mycket vatten när du är förkyld eller har feber för att hålla vätskebalansen i kroppen. Vätska hjälper också till att göra slemmet lättare att hosta upp. Varm dryck kan dessutom lindra halsen, och om du har rethosta på natten kan det verka lindrande att dricka lite vatten när hostan sätter igång.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat