Skip to main content

Bältros

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-01

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Har du haft vattkoppor har du viruset i kroppen livet ut och det kan bli aktivt och leda till bältros. Du kan få bältros vid stress, vilket då orsakas av ett nedsatt immunförsvar. De flesta som drabbas av sjukdomen är dock fullt friska.  

Hur får man bältros? 

Om du tidigare haft vattkoppor kan du få bältros, men du behöver inte betyda att du kommer att drabbas. Orsaken till bältros är ännu oklar och är vanligare hos personer över 50 år. Det är ovanligt att barn får sjukdomen, likväl som att samma person drabbas flera gånger i livet.   

Symtom på bältros 

Får du bältros är det vanligt att uppleva hudrodnad, men innan dess upplever många: 

  • Brännande smärta på ett visst hudområde 

  • Pirrande känsla på ett visst hudområde 

  • Känslighet för beröring på ett visst hudområde 

  • Trötthet och yrsel 

  • Lätt feber och huvudvärk   

Där huden gör ont syns vanligtvis rodnad inom 1-3 dagar. Därefter bildas kliande blåsor som går från att vara klara till mörka i färgen. Blåsorna kan komma på hela kroppen men brukar centreras till ett visst område – ofta på en del av kroppen likt ett bälte. Bältros kan även sprida sig till ögat och då är det vanligt att uppleva smärta, rödhet, torrhet, ljuskänslighet, dubbelseende eller att synen är suddig. Bältros i ögat kan också leda till svullna ögonlock.   

Smittar bältros? 

Bältros är inte speciellt smittsamt men det kan i vissa fall orsaka vattkoppor hos någon som inte haft det tidigare. Det är blåsorna som orsakas av bältros som smittar, och de smittar tills dess att de fått sårskorpor på sig. Under tiden du är drabbad av bältros kan du leva som vanligt. Undvik dock att träffa personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, de kan nämligen bli rejält sjuka om de får vattkoppor. Du bör heller inte träffa gravida personer som inte haft vattkoppor.   

Behandling av bältros 

Bältros läker i de flesta fall av sig själv, men din läkare kan skriva ut recept på läkemedel om du har ont och redan provat receptfria smärtstillande läkemedel utan effekt. Personer över 50 år behandlas vanligtvis med virushämmande läkemedel för att minska risken för långvarig smärta. Behandlingen sker då i tablettform och ska påbörjas inom tre dygn efter att du fått utslag. Om du har nedsatt immunförsvar är det viktigt att starta behandlingen så fort som möjligt.  

I övrigt torkar och försvinner de blåsor du får av bältros inom 1-2 veckor och sårskorporna faller av kort därefter. Det är vanligt att det gör ont där du har haft blåsor, då kan receptfria smärtstillande läkemedel med paracetamol hjälpa till att lindra. Undvik att ta antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen eller naproxen, när du har bältros.  

Klådan vid bältros kan lindras av receptfria produkter som exempelvis kylbalsam, alsolsprit och alsollösning. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du flera läkemedel som kan lindra klådan – fråga oss gärna om du behöver rådgivning. 

Vaccin mot bältros 

Om du är över 50 år kan du vaccinera dig mot bältros. Det är ett sätt att minska risken att drabbas av sjukdomen. Vaccinet mot bältros finns i två varianter. Det ena vaccinet ger ett relativt bra skydd mot sjukdomen och tas vid ett tillfälle om du har ett bra immunförsvar. Den andra varianten är nyare och ger mycket bra skydd mot bältros – men finns inte på alla ställen där du vanligtvis vaccinerar dig. Det sistnämnda vaccinet tas i två doser och kan ges till personer med nedsatt immunförsvar.   

Värt att nämna är att du kan vaccinera dig mot bältros fast du tidigare haft sjukdomen. Vaccinet ingår däremot inte i högkostnadsskyddet och du behöver därför bekosta det själv. 
 
På flera av våra apotek erbjuder vi vaccination via våra samarbetspartners Min Doktor.  

Vattkoppor och bältros 

Bältros och vattkoppor orsakas av samma virus. Det innebär att bältros kan smitta och orsaka vattkoppor hos någon som inte haft det tidigare. Dock gäller inte motsatsen – en vanlig missuppfattning är att barn med vattkoppor kan smitta vuxna med bältros, men det stämmer alltså inte. Däremot kan vattkoppor smitta personer som inte haft vattkoppor tidigare. 

Graviditet och bältros  

Som gravid kan du bara få bältros om du tidigare haft vattkoppor. Då får barnet antikroppar mot vattkoppor genom moderkakan och skyddas upp till ett halvår efter förlossningen. Om du som gravid inte haft vattkoppor tidigare är det bra att undvika att träffa personer som har bältros, eftersom du kan riskera att få vattkoppor.  

Bältros hos barn 

Det är ovanligt att barn drabbas av bältros, men det kan hända. De får då samma sorts hudutslag som vuxna. Till skillnad från vuxna brukar barn inte få lika ont av besvären. 

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat. 

När ska man söka vård? 

Om du är under 50 år och har lindriga besvär går sjukdomen ofta över av sig själv utan läkarvård. Det är däremot viktigt att söka vård om du är över 50 år med någon eller några av dessa symtom:

  • Nedsatt immunförsvar 

  • Du har kraftig smärta  

  • Du känner dig väldigt sjuk 

  • Du har hudutslag eller ont i ansiktet