Skip to main content
Ung tjej med fräknar som tittar ner med ett milt leende.

Munherpes – munsår och blåsor runt munnen

Publicerad 2024-11-05
Senast uppdaterad 2024-12-18

Herpes simplex är ett vanligt virus som kan orsaka munsår och ömmande blåsor runt läpparna. Läs mer om munherpes, hur du kan behandla och lindra munsår samt vad du bör undvika när du har blåsor.

Vad är munherpes?

När du har munsår eller blåsor på läpparna och runt munnen kan det bero på en herpesinfektion. Herpesviruset är vanligt och finns vilande (latent) i kroppen hos de flesta människor. Ett munsår läker oftast inom en vecka, men kan återkomma. Utbrott sker ofta när immunförsvaret är nedsatt, till exempel när man är förkyld. Även stress, starkt solljus och mens kan trigga igång viruset.

Symtom på herpes

Vanliga symtom på munherpes är en stickande och pulserande känsla runt läpparna. Inom några dagar kan det bildas små vätskefyllda blåsor, som ofta uppträder i grupp och kan vara både ömmande och svullna. Vid en första infektion kan symtomen variera mycket – vissa märker knappt av viruset, medan andra får blåsor eller sår runt munnen. I en del fall kan man även uppleva feber, halsont och svullna lymfkörtlar. Första gången viruset bryter ut kan symtomen vara kvar i upp till tre veckor.

Hur smittar herpesviruset?

Herpesviruset sprids när vätska från en herpesblåsa kommer i kontakt med din hud eller slemhinnor, vanligtvis vid intimitet. Viruset infekterar hud och slemhinnor och kan leda till återkommande munsår och blåsor. Även om dessa oftast försvinner av sig själva, kan de dyka upp igen vid senare tillfällen.

Behandling av herpes och munsår

Att lindra munherpes handlar om att effektivt behandla munsår. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar både antiviruskrämer som behandlar infektionen och hämmar viruset, mineralisk kiselgel från Silica samt munsårsplåster från både Hjärtats och Compeed. Plåstren hjälper inte bara till att dölja munsåren, de minskar även smärta, förhindrar smittspridning och påskyndar läkningsprocessen. 

Virushämmande läkemedel mot herpes

Hur blir man av med munsår? Här är några av de virushämmande läkemedel mot herpes simplex som du hittar i vårt sortiment:

  • Anti kräm 5% – Ett virushämmande läkemedel som hämmar herpesvirusets spridning. Påbörja behandlingen med krämen så snart du känner de första tecknen på ett munsår.

  • Aciklovir ABECE kutant stift 50 mg – Stiftet innehåller samma aktiva substans som Anti kräm och är ett läkemedel som hjälper till att begränsa virusets tillväxt. Används vid tidiga tecken på munsår men du kan påbörja behandlingen även om det har bildats blåsor.

  • Zoviduo kräm 50 mg – En kombination av virushämmande och antiinflammatoriska egenskaper. Läkemedlet används vid tidiga symtom på munsår runt läpparna och närliggande hud.

  • Vectavir kräm 1% – Läkemedlet är både virushämmande och förkortar läkningstiden av munsår. Används för att lindra och behandla utbrott av munherpes.

Att tänka på när du har blåsor runt munnen

För att minska risken för infektion och förlängd läkningsprocess är det viktigt att undvika att röra vid blåsorna eller sårskorporna. Kom ihåg att tvätta händerna ofta och att undvika smink, vanliga hudkrämer och plåster på det drabbade området. Låt såren vara så torra som möjligt för att främja en snabbare läkning.

Andra typer av munsår och blåsor

  • Afte – Om du får små, smärtsamma sår inne i munnen kan det röra sig om afte, inte ett herpesvirus. Afte visar sig som små, tydligt avgränsade sår på slemhinnan, men orsaken är ännu inte helt klarlagd.

  • Höstblåsor – Höstblåsor är en ofarlig virussjukdom som kan spridas som en liten epidemi bland barn, särskilt under hösten. Blåsorna uppstår i och runt barnets mun, men kan även dyka upp på händer, fötter och ibland på skinkorna. Höstblåsor försvinner vanligtvis av sig själva inom en vecka.

Behöver man söka vård vid munherpes?

Munherpes läker ofta ut av sig själv, vilket gör att det sällan är nödvändigt att söka vård. Men om du upplever stora problem, har utbredda och variga munsår som inte läker efter tre veckor, eller om det är din första herpesinfektion och du är gravid, bör du kontakta vården. 

Vid hög feber och blåsor runt munnen är det viktigt att kontakta vårdcentralen eller en jouröppen mottagning, särskilt om det handlar om ett barn.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat