Skip to main content
Kvinna står i badrummet och tvättar sina händer med tvål och vatten.

Rosfeber – symtom, orsaker & hur du behandlar infektionen

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-01

Rosfeber är en infektion som visar sig i form av röd, svullen hud och ibland även feber. Ofta ger det också en rodnad på benen. Rosfeber beror på att bakterier från huden kommer in i sår eller sprickor och orsakar inflammation. Rosfeber kan även leda till sepsis, alltså blodförgiftning, så om du misstänker att du har drabbats ska du alltid söka dig till sjukvården. Här går vi igenom vanliga symtom på rosfeber, hur man kan undvika infektionen och hur den bäst behandlas.  

Vad är rosfeber? 

Rosfeber, även kallt erysipelas, är en akut bakteriell hudinfektion som oftast orsakas av grupp A-streptokocker. Infektionen kommer ofta plötsligt och utmärker sig som en tydligt avgränsad rodnad på huden, som kan sprida sig snabbt. Rosfeber kan drabba både barn och vuxna och kräver ofta medicinsk behandling.   

Symtom på rosfeber 

När man drabbats av rosfeber märks det ofta först genom att en intensiv rodnad uppträder på det drabbade hudområdet. Det infekterade området blir svullet, varmt och ömt. Ibland bildas även små blåsor på huden.

Andra symtom är:  

  • Smärta och ömhet i det infekterade området. 

  • Vissa upplever även klåda vid svullnaden. 

  • Du kan få feber och frossa, eller känna en generell sjukdomskänsla. 

  • Rosfeber kan också orsaka att du mår illa och kräks.  

Rosfeber på ben 

Även om rosfeber kan dyka upp var som helst på kroppen är det vanligast att få det på benen. Det beror troligtvis på att benen är mer benägna att få små sår, vilka bakterier tar sig in i och orsakar rosfeber. Det kan också bero på att cirkulationen är sämre i benen, vilket kan försämra förmågan att försvara kroppen mot infektioner.   

Rosfeber i ansiktet och på halsen 

Eftersom rosfeber orsakar svullnad är det särskilt allvarligt när det drabbar ansiktet eller halsen, vilket är ovanligt – allra oftast uppkommer rosfeber på benen eller armarna. Om du misstänker att du har rosfeber på ansiktet eller halsen ska du söka akut sjukvård.   

Orsaker till rosfeber 

Rosfeber orsakas oftast av att grupp A-streptokocker tränger in i huden genom små sår, sprickor eller insektsbett. Dessa bakterier finns naturligt på vår hud och är vanligtvis ofarliga, men kan orsaka infektion om de kommer in i huden. Om du har sår på benen eller är svullen efter en operation kan det vara bra att hålla extra koll efter rosfeber.   

Förebygga och undvika rosfeber 

Eftersom rosfeber beror på att bakterier tar sig in i små sår är det viktigt att hålla huden ren och välvårdad för att undvika att drabbas av infektionen. Vissa personer drabbas oftare än andra av rosfeber och då finns det saker man kan göra för att förebygga och undvika infektion:  

  • Använd fuktgivande kräm regelbundet för att hålla huden mjuk, smidig och fri från sprickor. 

  • Kontrollera regelbundet ben och armar efter sår som uppstått under dagen. 

  • Tvätta sår noggrant, även små sår, och täck dem med förband eller plåster. 

  • Behandla eventuella hudinfektioner snabbt. 

Vad händer i kroppen vid rosfeber? 

Rosfeber är en infektion som orsakas av grupp A-streptokocker. När bakterierna tränger in i huden via ett sår eller en spricka startar kroppens immunsystem en inflammatorisk reaktion för att börja bekämpa infektionen. Det gör att området blir svullet, rött och ömt. Det kan också orsaka feber och ett sämre allmäntillstånd. Om infektionen sprider sig i kroppen kan den orsaka blodförgiftning. Det är därför alltid viktigt att behandla rosfeber rätt.  

Rosfeber hos barn och bebis 

Även barn och bebisar kan drabbas av rosfeber, men det är mindre vanligt än hos vuxna. Symtomen är liknande, med rodnad på huden och plötslig feber. Du kan även vara uppmärksam på tecken som ökad irritation hos barnet, minskad aptit och ömhet på det rodnade området.  

Undersökning av rosfeber 

Om du misstänker att du har rosfeber ska du söka vård hos en läkare. Ofta kan läkaren diagnostisera rosfeber snabbt, genom att titta på utslagen och höra om symtomen. Ett blodprov eller annat prov från det infekterade området kan också bekräfta diagnosen.  

Behandling och lindring av rosfeber

Rosfeber behandlas med antibiotika, ofta i form av penicillin, vilket effektivt bekämpar streptokockbakterierna. Det är viktigt att följa läkarens ordinationer och att fullfölja hela kuren för att säkerställa att infektionen försvinner helt och hållet. Utöver antibiotika kan det också kännas lindrande att vila och hålla det infekterade området i högläge för att minska svullnad. Du kan också testa att lägga kompresser indränkta i alsollösning över infektionen för att lindra besvären.  

Smittar rosfeber? 

Rosfeber smittar inte i sig, men bakterierna som orsakar infektionen kan spridas från person till person. Det är dock ovanligt. Om du har drabbats av rosfeber är det viktigt att hålla en god handhygien och att undvika direktkontakt med sår. Om du vet att du har sår eller sprickor i huden kan det vara bra att undvika direkt hudkontakt med andra personer, även om det är ett ovanligt sätt att bli smittad på.  

Är rosfeber farligt? 

Rosfeber i sig är inte farligt utan behandlas enkelt med antibiotika. Däremot kan rosfeber i vissa fall leda till blodförgiftning, eller sepsis. Därför är det alltid viktigt att kontakta sjukvården om du misstänker att du har rosfeber.  

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat. 

När ska jag söka vård? 

Om du misstänker att du har rosfeber ska du söka dig till sjukvården så snart du kan. Det gäller särskilt om du också har hög feber, frossa eller svår smärta. Om svullnaden sprider sig snabbt eller ger dig symtom i halsen eller ansiktet ska du söka akut vård.