Skip to main content
Tre glada barn är ute och liger i skogen på sommaren, dom skrattar och springer runt och busar tillsammans.

Svinkoppor – symtom och behandling

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2025-01-30

Svinkoppor är en vanlig hudinfektion som främst drabbar barn men kan uppstå i alla åldrar. Små vätskande sår och klåda är typiska symtom. Här går vi igenom vad svinkoppor är, hur du känner igen symtomen och hur du bäst behandlar och förebygger infektionen.

Vad är svinkoppor?

Svinkoppor, även känt som impetigo, är en smittsam hudinfektion. Infektionen orsakas av bakterier, vanligtvis stafylokocker eller streptokocker, och kommer vanligen i samband med en förkylning. Svinkopporna uppstår när bakterierna tränger in i huden genom små skador, som insektsbett eller skrapsår. Det resulterar i små röda sår som kan klia, vätska och bilda gulaktiga skorpor.

Symtom på svinkoppor

Några vanliga symtom på svinkoppor är:

  • Röda, kliande utslag.

  • Utslagen kan även utvecklas till små vätskefyllda blåsor.

  • När blåsorna brister bildas gulaktiga skorpor.

  • Ibland orsakar svinkoppor feber.

Svinkoppor hos barn

Barn är mer benägna än vuxna att drabbas av svinkoppor, vilket beror på deras nära kontakt med andra barn och att de lätt får små sår. På förskolor kan svinkoppor spridas snabbt mellan barn som leker med samma leksaker. Eftersom svinkoppor smittar lätt vid kontakt är det viktigt att försöka få barnet att inte peta på utslagen, även om det är svårt. Här nedan kan du läsa mer om hur svinkoppor lindras och behandlas på vuxna och barn.

Behandling av svinkoppor

I de flesta fall behöver man inte söka vård eller göra någon annan behandling av sina svinkoppor utöver att tvätta utslagen. Om du upplever det svårt att få såren att läka, om utslagen fortsätter att sprida sig eller om du får feber ska du söka vård hos en vårdcentral. Då kan svinkopporna behöva behandlas med antibiotika.

Lindring av svinkoppor

När man drabbats av svinkoppor är det viktigt att hålla det drabbade området rent och att tvätta huden noggrant. Det kan du göra med en mild tvål och vatten, både morgon och kväll. Genom att tvätta och badda med en kompress så att de gula skorporna på såren trillar av kan bakterierna störas och kopporna lättare läka. Mellan tvättarna ska det infekterade området hållas torrt.

Du kan även tvätta utslagen med en klorhexidinlösning, som du kan köpa hos oss på Apotek Hjärtat. Tänk på att undvika att peta på utslagen för att minska smittspridningen.

Här hittar du Microcid, ett bakteriedödande läkemedel som kan användas vid svinkoppor.

Hur smittar svinkoppor?

Svinkoppor är mycket smittsamt och sprids genom direktkontakt med infekterade sår. De kan även spridas genom föremål som handdukar, leksaker eller kläder som har kommit i kontakt med bakterierna. En viktig åtgärd för att förhindra smittspridning är därför att tvätta händerna noggrant och ofta.

Svinkoppor på sommaren

Det är särskilt vanligt att drabbas av svinkoppor under sommaren. Det beror dels på det varma och fuktiga klimatet, som ger bakterierna en idealisk miljö för att sprida sig. Det beror också på att barn under denna årstid har mer hudkontakt med andra barn, exempelvis i lekar eller vid bad. Svett och värme kan också leda till att huden blir mer mottaglig för att infektioner som svinkoppor får fäste. Under sommaren är det således extra viktigt att hålla en god handhygien för att undvika att smittas av svinkoppor.

Undvika svinkoppor

Om ditt barn har drabbats av svinkoppor finns det några saker du kan göra för att undvika att smittas själv:

  • Håll barnets hud ren och torr.

  • Undvik att dela handdukar.

  • Tvätta händerna ofta – både dina och barnets.

  • Tvätta barnets kläder, sängkläder och gosedjur i 60 grader.

  • Torka av saker barnet tar i med händerna, som dörrhandtag och lampknappar.

  • Byt sängkläder ofta.

  • Klipp barnets naglar korta.

  • Försök få barnet att inte röra utslagen.

Inkubationstid för svinkoppor

Svinkoppor bryter vanligtvis ut 1-3 dagar efter smittotillfället. Eftersom utslagen är mycket smittsamma bör barn och vuxna stanna hemma från skola eller arbete tills såren har torkat ut. Om infektionen behandlas med antibiotika är man smittfri efter minst 48 timmar, om symtomen förbättrats.

Svinkoppor hos vuxna

Även vuxna kan drabbas av svinkoppor. Om man har eksem eller andra hudsjukdomar är hudbarriären känsligare och mer benägen att få svinkoppor. Svinkoppor behandlas på samma sätt hos vuxna som hos barn.

Svinkoppor i ansiktet

Den vanligaste kroppsdelen att få svinkoppor på är i ansiktet. Området kring näsan och munnen är särskilt vanligt för svinkoppor, särskilt när det kommer i samband med en förkylning. Det beror på att bakterierna lättare får fäste i huden när den är fuktig eller irriterad. Undvik att peta eller klia på såren för att förhindra vidare spridning.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.

När ska man söka vård?

I de flesta fall läker svinkoppor av sig själva utan att du behöver söka vård. Men om såren inte har läkt efter en vecka, eller om behandlingen inte hjälper, kan det vara bra att kontakta sjukvården. Det gäller även om infektionen sprider sig över kroppen, om den som har svinkoppor får feber, eller om utslagen täcker ett stort hudområde. Sök också vård om det är många svinkoppor i ansiktet eller om utslagen täcker ett större område på huden.