
Avmaska din katt eller hund – steg för steg
Publicerad 2024-06-19
Senast uppdaterad 2025-02-26
Misstänker du att din katt fångat möss eller att din hund ätit något olämpligt när den varit ute? Eller har ditt husdjur varit utomlands? Lär dig känna igen tecknen på när det är dags att avmaska din fyrbenta vän med en receptfri avmaskningskur.
Avmaska din katt
Om du har en utekatt som ofta fångar möss och småfåglar har den en större risk att få mask. Det är oftast bandmask eller spolmask som de drabbas av. Ett vanligt tecken är små vita korn vid rumpan – det är bitar av bandmask. Spolmask ser ut som tunna trådar och kan dyka upp i kattens bajs eller spyor. Ser du detta så är det dags att avmaska din katt. Även om det är ovanligt så kan maskägg ibland smitta människor.
Kom ihåg: Avmaskning bör dock endast ske vid klar indikation.
Avmaska din hund
För hundar som sällan kommer i kontakt med lika många smådjur som utekatter, är det normalt att avmaska dem vid behov – det vill säga om du märker eller misstänker maskangrepp. Tecken på mask kan vara svåra att upptäcka, men var uppmärksam på eventuella små parasiter. Du kan också ta ett avföringsprov för analys. Symtom som hosta, en matt päls och allmän trötthet kan indikera en maskinfektion. Om din hund uppvisar dessa symtom, särskilt om det rör sig om lungmask, bör du söka veterinärvård.
Maskinfektion oftast lätt åtgärdat
– Har du din hund på hunddagis med många individer på liten yta, om den ofta är lös där många hundar vistas eller springer fritt i skog och mark – då ökar risken för att få en maskinfektion, berättar Ulrika Forshell, veterinär rådgivare på Bayer Animal Health.
I de flesta fall är en maskinfektion något du kan åtgärda själv med något av de receptfria avmaskningsmedel som finns att köpa på Apotek Hjärtat.
– Försök lista ut vilken mask ditt husdjur drabbats av för att veta vilket medel du ska välja. Om du är osäker, ta hjälp av personalen, råder Ulrika Forshell
Parasiter efter utlandssemester
Om du tar med hunden eller katten på en utlandssemester finns det en risk för att de kan smittas med nya parasiter. För hundar är det särskilt rekommenderat att avmaska mot rävens dvärgbandmask när ni återvänder hem. Kontrollera vilka parasiter som är vanliga på ert resmål innan avresa, eftersom det finns effektiva skydd mot många typer av parasitinfektioner. Vissa länder, som exempelvis Norge, har också krav på att djur ska vara avmaskade vid inresa.
Om ditt husdjur vistas fritt där rävens dvärgbandmask förekommer bör du avmaska mot denna regelbundet (var fjärde vecka). Rävens dvärgbandmask är en parasit som är ny i Sverige och i sällsynta fall kan den smitta människor.
Om avmaskning inte hjälper och din hund eller katt inte mår bättre efter en kur, vänd dig till veterinär.
Så här ser maskarna ut: Bandmask visar sig ofta som små, rörliga risgryn i pälsen runt analöppningen eller som kedjor som hänger ut. Spolmask, som kan bli upp till 8 cm lång hos hundar, liknar "spaghetti" och kan ibland synas i avföringen eller kräkas upp. Utöver dessa finns det även andra rundmaskar som hakmask och piskmask, vilka också kan påverka ditt husdjur.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat