
Fästingar på hund och katt – så gör du
Publicerad 2024-06-19
Senast uppdaterad 2025-01-31
Vilka sjukdomar kan fästingar sprida? Hur tar jag bort en fästing från min hund eller katt? Vad gör jag om fästingens huvud sitter kvar? Och vilka fästingmedel finns? Det finns många frågor, men oroa dig inte – här hittar du all information du behöver.
Alla fästingar bär inte på smitta
De flesta fästingarna bär inte på smitta och ditt husdjur behöver inte bli sjukt även om det är smittat. Katter blir sällan sjuka av fästingburna sjukdomar, men själva fästingbettet kan orsaka hudirritation och klåda. För att minska risken för sjukdom, ta bort fästingen så fort som möjligt.
Fästingsjukdomar och symtom
Det är främst sjukdomarna borrelia och anaplasma som ditt husdjur kan få. TBE är mycket ovanligt. Tecken på att ditt husdjur blivit smittat av någon av dessa sjukdomar kan vara trötthet, feber, stela leder och minskad aptit. Vid borrelia kan man även se hälta som med tiden förflyttar sig mellan olika ben. Uppkommer något av dessa symtom så är det viktigt att kontakta en veterinär.
Borrelia
Smittar främst hundar. Djur som smittats blir sällan sjuka. För att ett djur ska bli smittat måste fästingen sitta fast minst 1 dygn. Därefter kan det dröja månader innan symtom visar sig.
Anaplasma
Både katter och hundar kan få sjukdomen. Det tar minst 1 dygn för smittan att föras över från fästing till djur. Sedan tar det ungefär 1–2 veckor från att djuret blivit bitet tills det visar symtom. Behandling sker med antibiotika. Ofta återhämtar sig hundar och katter fort.
TBE
Det är mycket ovanligt att ditt husdjur får TBE. Är det en fästing som bär på TBE-virus så smittas djuret snabbt. I sällsynta fall blir djuret mycket sjukt och kan få hög feber och krampanfall. Vid sådana symptom, kontakta veterinär snarast.
Så tar du bort en fästing
Så här tar du bort en fästing på din hund eller katt:
Använd en fästingplockare. Det enklaste sättet att ta bort en fästing är med hjälp av en fästingplockare.
Placera plockaren rätt. Sätt plockaren så nära fästingens huvud som möjligt, direkt vid huden.
Dra försiktigt rakt uppåt. Håll fästingen lugnt och stilla medan du drar den rakt uppåt så att hela fästingen följer med.
Om huvudet sitter kvar. Om du inte får bort hela fästingen kan huvudet bli kvar. Det är vanligtvis inte farligt och brukar ramla av inom ett dygn.
Rengör bettet. Om såret blir rött eller bildar en bula, tvätta med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
Kontrollera bettet. Kolla bettet efter några veckor. Om svullnad eller rodnad på flera centimeter uppstår, kontakta veterinär.
Fästingmedel för hund och katt
När temperaturen är över 5 grader blir fästingarna aktiva, och fästingsäsongen sträcker sig från mars till oktober. Under den perioden är det extra viktigt att regelbundet kolla efter fästingar på din hund eller katt. Titta noga bakom öronen, i ansiktet och i armhålorna – där fästingarna ofta gömmer sig.
Vistas du i skog och områden med högt gräs? Då kan det vara bra att använda fästingmedel. Du kan få receptbelagda tabletter utskrivna av veterinär, men det finns även många olika medel och tabletter som är receptfria. Din veterinär kan hjälpa dig att hitta den lösning som passar ditt djur bäst. Vaccin finns för borrelia, men inte för anaplasma eller TBE.
Fästinghalsband
Fästinghalsband har en aktiv substans som utsöndras under tiden som djuret bär det. Halsbandet ska sitta på dygnet runt för att substansen ska spridas över huden så bra som möjligt. Det finns halsband för både hund och katt. Det finns halsband som förutom mot fästingar, även skyddar mot andra parasiter så som loppor och löss. De flesta fästinghalsbanden har en effekt som varar i över fem månader. Läs bipacksedeln noga.
Här hittar du fästingmedel och fästinghalsband för katt.
Spot-on-lösningar
Spot-on-lösningar droppas direkt på huden i nackskinnet där det inte kommer åt att slicka. De flesta spot-on preparat har en effekt som varar i cirka 4 veckor. Därefter behöver behandlingen upprepas. Det finns både receptfria och receptbelagda spot-on-lösningar.
Vissa medel är för både hundar och katter, men det finns spot-on-lösningar som är framtagna enbart för hundar och som kan vara mycket giftiga för katter. Rådfråga oss på Apotek Hjärtat eller din veterinär om vad som är rätt för just ditt husdjur. Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln.
Här hittar du fästingmedel och fästinghalsband för hund.
Fästingmedel i tablettform
Fästingmedel i form av tabletter finns både receptfria och receptbelagda. För de receptbelagda behöver du kontakta veterinär för att få ett recept utskrivet. Tabletter hindrar inte fästingar från att bita, men risken för sjukdomar minskar då läkemedlet snabbt dödar fästingen som biter.
Har du ett recept på fästingmedel kan du hämta ut det här.
Viktigt att tänka på
Läs alltid bipacksedeln eller produktinformationen innan behandling. Där finner du information om eventuella biverkningar. Prata med oss på Apotek Hjärtat eller kontakta din veterinär om du är osäker eller har frågor.
Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat