
Så behandlar du vanliga öronproblem hos hund & katt
Publicerad 2024-06-24
Senast uppdaterad 2024-09-06
Kliar din hund eller katt sig ofta i örat? Luktar det illa eller kommer det var ur örat? Det kan vara tecken på en öroninfektion, öroninflammation eller öronskabb. Daniela Oprean, veterinär och apotekstekniker på Apotek Hjärtat, kan hjälpa dig att identifiera symptomen och ge råd om bästa behandling för din fyrbenta vän.
Orsaker, symtom och behandling av öronproblem
Öronproblem är vanligt hos både hundar och katter och kan ha olika orsaker. De flesta öronproblem kan behandlas enkelt, men det är viktigt att djuret får behandling för att förhindra att en infektion utvecklas till en öroninflammation, vilket kan leda till allvarliga skador på hörseln och i värsta fall dövhet.
Om din hund eller katt kliar sig ofta i öronen eller ruskar mycket på huvudet, kan det vara ett tecken på problem. Dålig lukt och brunaktiga sekretioner kan också vara indikationer på en infektion. Om infektionen utvecklas till en inflammation kan symptomen bli värre.
– Om en infektionen har utvecklas till öroninflammation är symptomen ofta svårare som att hunden eller katten skriker, tappar aptiten, får feber eller blir torr i näsan. Öronen är känsliga och felbehandlingar kan leda till allvarliga problem som hörselnedsatthet eller dövhet. Därför är det viktigt att aldrig starta en behandling utan att en veterinär först har undersökt ditt djur, berättar Daniela.
Vanliga orsaker till öroninflammation
De vanligaste orsakerna till öroninflammation är bakterier, svamp och parasiter, samt allergier. Öroninflammation uppstår ofta hos djur med hög fuktighet i öronen, vilket gör att raser med långa öron, som Cocker spaniel, Basset hound och Caniche, är mer benägna att drabbas.
– Äger man en hund med lätt för öronbesvär är det bra att ha som rutin att varannan vecka trimma öronen och hålla dem rena. På Apotek Hjärtat finns flera passande preparat som kan användas för detta så som Epi-Otic, Douxo Care Auricular Lotion eller Frontline Pet öronrens. För återkommande öronproblem finns även Oticurant öronpuder som balanserar mikrofloran, reducerar fuktigheten och motverkar dålig lukt i örat.
Behandling för hund- och kattöron
Hur ska man behandla örat vid tecken på infektion?
- För att undvika komplikationer, till exempel att en lättare öroninfektion utvecklas till en öroninflammation, är det viktigt att behandling påbörjas i god tid. Beroende på svårighetsgrad kan behandlingen variera från spolning av örat, till antibiotika (om det är bakterier inblandade) eller behandling med avsvällande och antiinflammatoriska preparat. Ger din veterinär din hund eller katt en antibiotika-kur är det extra viktigt att hålla öronen rena då var och sekret kan hämma effekten av vissa läkemedel. Det är viktigt att man sen följer upp behandlingen för att undvika återfall och komplikationer som stenoser och akut öroninflammation.
Problem med öronen kan ju även bero på skabb. Hur vet jag om det är det min hund/katt har drabbats av och inte en infektion?
– Klåda associerad med små svarta prickar i örat, irriterad hud och ökad produktion av sekret i örat är vanliga tecken på skabb. Vid skabb kan även huden runt huvudet, benen och bröstet bli knottrig. Djuret kan även drabbas av håravfall och få ett sandliknande mjäll i pälsen. Då skabb är väldigt smittsamt mellan djur (smittar ej människor) är det viktigt att alla hundar och katter i samma hushåll behandlas. Även här är det viktigt att uppsöka veterinär så att diagnos ställs och rätt behandling sätts in. Rävskabb behandlas med receptbelagda mediciner genom tablettbehandling, droppar på nacken eller sprutor. Även kortison kan användas som komplement vid svår klåda. Innan veterinärbesöket är det bra att rengöra öronen med antiinflammatoriskt och klåddstillande medel.
Många preparat består av vätska som ska droppas i öronen. Har du några smarta tricks till matte eller husse som har en hund eller katt som inte alls uppskattar denna typ av behandling?
– Ett trick är att tidigt vänja dem vid att man håller på med öronen. Försök göra det till en vana och lek. Du kan också ge ditt djur öronmassage med mycket belöning. När valpen/kattungen känner sig trygg och avslappnad med detta testar man att försiktigt börja rengöra öronen regelbundet med en fuktad bomullstuss.
Steg-för-steg – så rengör du öronen
Förbered vätskan: Ta fram rengöringsvätskan i rumstemperatur i god tid innan behandlingen. Detta gör att det inte blir lika chockartat för hunden eller katten när dropparna appliceras.
Applicera rengöringen: Droppa rengöringsvätskan i ingången till hörselkanalen. Använd rikligt med rengöring så att det gärna svämmar över.
Massera örat: Massera den nedre delen av örat försiktigt så att vätskan sprider sig. Detta förhindrar att vätskan skakas ut direkt och säkerställer att den får verka effektivt.
Torka bort överflöd: Använd en bomullstuss för att torka bort överflödig vätska. För att ta bort rester av vax och sekret från öronlappen kan du använda en tops, men undvik att peta med tops nere i hörselgången.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat