Skip to main content
En kvinna och man är ute och går på en promenad i en solig, öppen skog. De håller varandra i handen och tittar på varandra och ler. Kvinnan håller i en vattenflaska och det ser ut som att det är varmt ute.

Hemorrojder – behandling, orsaker och tips

Publicerad 2024-08-12
Senast uppdaterad 2025-02-17

Klåda, smärta, flytningar eller blödningar från ändtarmen kan vara tecken på hemorrojder, en vanlig och ofta obehaglig åkomma. Behandling av hemorrojder sköter du i de flesta fall enkelt hemma med hjälp av smärtlindrande salva.

Hemorrojder – ett vanligt besvär

Visste du att 50-90 procent av alla människor får hemorrojder åtminstone en gång i livet? Hemorrojder är ett vanligt problem, och behandlingsalternativen beror på hur besvärande och ihållande symtomen är.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är svullna blodkärl som finns i den nedre delen av ändtarmen eller runt anus. De bildas när de blodkärl som finns i små, hudtäcka kuddar i ändtarmen svullnar upp och trycks ut. Detta kan hända om du är förstoppad och behöver krysta för att bajsa, vilket gör att blod samlas i kuddarna och orsakar obehag.

Så känner du igen en hemorrojd

Om du upplever klåda, sveda eller märker blod på toalettpapperet efter ett toalettbesök kan du ha drabbats av hemorrojder. Det kan även göra ont runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder är i de flesta fall ofarliga och försvinner ofta av sig självt.

Om du är osäker på om du har hemorrojder kan du försiktigt känna med fingret runt ändtarmsöppningen. Om du upptäcker en utbuktning är det troligtvis en hemorrojd.

Symtom på hemorrojder

  • Ljusrött blod på toapappret vid toalettbesök

  • Smärta och obehag när du bajsar

  • Klåda och svidande känsla runt ändtarmsöppningen

  • Svullnad runt ändtarmsöppningen

Hemorrojder orsakas ofta av förstoppning

Hemorrojder är vanligt hos både män och kvinnor och beror allt som oftast på att du är förstoppad. För att undvika förstoppning kan du motionera, dricka mycket vatten samt äta fiberrik mat.

Läkemedel kan orsaka förstoppning

Vissa läkemedel och kosttillskott kan leda till förstoppning. Rådfråga din läkare om du tror att detta kan vara orsaken till dina problem.

Så kan du lindra dina besvär

Hemorrojder försvinner ofta av sig självt eller med hjälp av receptfria läkemedel. För att underlätta och minska besvären kan du även tänka på:

  •  Håll rent runt ändtarmen

  • Tvätta dig bara med vatten eller mild tvål med lågt pH-värde alternativt en intimtvål.

  • Torka dig försiktigt utan att gnugga.

Behandling av hemorrojder

Hemorrojder försvinner oftast av sig själv men om du lider av besvären kan du behandla med receptfria läkemedel. Här kan du välja på stolpiller och salva som brukar göra dig symtomfri på några veckor. Om det känns obehagligt och gör ont att gå på toaletten kan Xylocain som bedövar hjälpa till vid toalettbesök.

Salvor och stolpiller

Andra salvor och stolpiller som lindrar besvären genom att minska smärtan, svullnaden och lindrar klådan är Xyloproct, Sheriproct och Alcosanal. Alcosanal har en sammandragande och klådstillande effekt men påverkar inte svullnad och smärta.

Här hittar du alla våra läkemedel och salvor mot hemorrojder.

Gravid och hemorrojder?

Överviktiga personer samt gravida kvinnor löper en något högre risk att drabbas av hemorrojder då mängden blod i kroppen ökar. Den växande livmodern ökar trycket på de stora blodkärlen och det i sin tur kan bidra till uppkomsten av hemorrojder.

Lindra klåda och irritation

Behandling av gravida kvinnors hemorrojder fungerar precis som för icke-gravida; salva och tålamod. För gravida eller ammande rekommenderas AC3 Comfort Gel som lindrar klåda och irritation. Det går även bra att använda Xyloproct och Xylocain om du är gravid eller ammar, men lägsta dos samt kortast möjliga behandlingstid rekommenderas.

Ta bort yttre hemorrojder själv?

Det är inte något vi rekommenderar. Först och främst är det viktigt att undvika förstoppning och behandla hemorrojder med receptfria läkemedel. Om du känner dig osäker eller vill få en bekräftelse på vad som gäller, kontakta vården för en bedömning.

När ska du söka sjukvård?

  • Om det blöder mycket/ofta från ändtarmen eller om det blöder för första gången

  • Om du har mycket ont

  • Om du har långvarig klåda

  • Om avföring eller slem läcker ut

  • Om du behandlat hemorrojder själv i 2-3 veckor utan att det har hjälpt

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat