Skip to main content
På ett bord står en keramikskål med en saffransdeg som jäser.

Allt om saffran – så bakar du med julens mest gyllene krydda

Publicerad 2024-07-11
Senast uppdaterad 2024-10-14

De flesta vet nog att saffran är världens dyraste krydda. Men hur länge har den använts i bakning, och hur får du fram så mycket smak som möjligt? Läs vidare – vi har svaren, och dessutom bjuder vi på smakrika recept!

Saffran – mer än bara julens krydda

Saffran är en krydda som förgyller både mat och bakverk året runt. Den har en lång historia och har använts till mycket mer än bara julbak. Visste du att saffran en gång ansågs kunna bota pest och smittkoppor? Eller att den användes som parfym och pigment i målarfärg? Kleopatra sägs till och med ha badat i saffran för att öka sin attraktionskraft. Saffran omnämns redan på sumeriska lertavlor från 4 000-talet före Kristus och nämns även i Bibeln.

Saffran delas in i olika kvaliteter. Den som anses mest exklusiv och ge bäst smak- och färgupplevelse är kategori 1, som också kallas coupé. Apotek Hjärtats saffran kommer från Iran, är finmalen och håller högsta kvalitet – coupé med stark färg och aromatisk doft och smak. Köper du saffran av annan kvalitet kan den innehålla andra växtdelar än själva pistillmärket.

Odling av saffran

Saffran har odlats i över 3 000 år och användes till en början framför allt för medicinskt bruk. Genom historien har saffran varit en handelsvara och i Europa blev den vanligare under medeltiden, då som färgmedel och krydda. Saffran har sitt ursprung i Grekland men idag är det Iran som står för största delen av produktionen.

Saffran kan kosta upp emot 76 000 kronor kilot och det är inte så svårt att förstå varför prislappen är så hög. Saffran kommer från krokusens pistiller och skördas för hand. Först plockas själva blomman, sen plockas de röda pistillmärkena bort för att sedan torkas och paketeras. För att få fram 1 gram saffran krävs upp emot 200 blommor. Det är med andra ord ett tidskrävande arbete som ligger bakom de små saffranspaketen vi köper i butiken.

Använd saffran året om

Saffran kan njutas året om i flera olika maträtter och bakverk. Kryddan är en perfekt smaksättare till couscous med grönsaker, fetaost och grillat lamm eller i iranskt saffransris. Den passar även fint i fisksoppan med sparris och handskalade räkor, i en smoothie med mango eller som smaksättare i vaniljglass. Bara fantasin sätter gränser.

Så får du ut mer smak

Om du vill få ut mer smak ur saffranet är ett tips att blötlägga den i saften från en apelsin. Låt gärna saffran dra i vätska över natten, men i minst två timmar, för att få ut maximal smak. Samma princip kan du tillämpa om du till jul ska baka lussebullar. I stället för att hälla saffran direkt i degen kan du hälla den i den varma degvätskan. Ett annat välbeprövat knep är att mortla saffran tillsammans med två sockerbitar. Det gör att det blir riktigt finmalet och smaken kommer fram ännu mer.

Lite längre ner har vi samlat flera goda recept med saffran – både mat, bakning och sötsaker.

Visste du det här om saffran?

Saffran är starkt förknippat med lussekatter och högtiden kring lucia. Varför vet man inte riktigt. En teori är att den lysande gula färgen sprider värme i vintermörkret och att man förr i tiden trodde att detta höll den ljusskygge Lucifer borta.