Skip to main content
Ett litet barn står med en inslagen julklapp bakom ryggen. Framför står en pyntad julgran, och ett annat barn öppnar ett paket.

Tips på personliga gå bort-presenter

Publicerad 2024-08-12
Senast uppdaterad 2024-10-08

Mysiga middagar med goda vänner eller trevligt mingel hos svärföräldrarna – ibland känns det extra fint att ta med en gåva när man är bortbjuden. Det kan vara något litet, något personligt, eller kanske något du har skapat själv. Här hittar du presenttips som passar olika budgetar och alla ambitionsnivåer.

Utvalda favoriter att ge bort

Den perfekta gå bort-presenten behöver inte vara stor eller dyr – det är omtanken som betyder mest. Det kan kännas extra härligt att ge något som värden kanske inte unnar sig själv, som en lyxig tvål eller en delikatess som förgyller vardagen. För den som gillar att pyssla finns även recept och idéer för gåvor du kan skapa själv.

Plocka ihop några utvalda favoriter och komponera din egen gå bort-present. Här är ett förslag med underbart goda saker att duka fram på frukostbordet eller till eftermiddagsfikat. Vem tackar nej till senap med smak av apelsin, mörkrostat kaffe med inslag av hasselnöt eller ljuvlig marmelad med smak av saffran och apelsin?

DIY – Honung- & havretvål

2 stycken

Gör din egen tvål och ge bort till någon du håller kär. Honung- och havretvål är enkel att göra och innehåller närande ingredienser som passar alla.

Du behöver:

  • 1 bar glycerintvål

  • 3 msk honung (fri från socker och ekologisk)

  • 3 msk havregryn

  • 1 kapsel av vitamin E

  • Tvålformar

Gör så här:

  1. Lägg glycerintvålen i en värmetålig skål och smält den i mikrovågsugn.

  2. Tillsätt honung och rör om med en träslev.

  3. Öppna kapseln med E-vitamin och häll ut innehållet i skålen.

  4. Låt stå i rumstemperatur i 5 minuter.

  5. Häll innehållet i tvålformarna.

  6. Låt det stelna helt och ta bort tvålformarna.

Tips! Knyt ett dekorativt band runt tvålen.

DIY – Chokladtryffel med salt jordnötskaramell

Ca 16 stycken

 Det finns inget godare än kombinationen av sött och salt. Tänk att få tryfflar gjorda med kärlek.

Du behöver:

Till chokladbotten

  • 3 dl havregryn

  • 3/4 dl kakao

  • 1 nypa flingsalt

  • 16 färska dadlar, urkärnade

  • 1/2 dl kokosolja

Till jordnötskaramell

  • 10 färska dadlar, urkärnade

  • 1 dl jordnötssmör

  • 3 msk kokosgrädde

  • 1 nypa flingsalt

Till topping

  • 100 gram mörk choklad

  • Frystorkade bär eller bärpulver

  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Mixa ingredienserna till chokladbotten till en slät deg i matberedare. Tryck ut i en avlång bakform.

  2. Mixa dadlar, jordnötssmör, kokosgrädde och flingsalt till en slät och krämig karamell i matberedare.

  3. Bred ut jordnötskaramellen över chokladbottnen, ställ in i frysen i minst 2 timmar. Ta ut och skär i små munsbitar.

Gör toppingen så här:

  1. Bryt chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna något.

  2. Ringla chokladen över munsbitarna, strö över flingsalt och frystorkade bär.

  3. Förvara i frys eller kyl, servera väl kylda!