
Tips på personliga gå bort-presenter
Publicerad 2024-08-12
Senast uppdaterad 2024-10-08
Mysiga middagar med goda vänner eller trevligt mingel hos svärföräldrarna – ibland känns det extra fint att ta med en gåva när man är bortbjuden. Det kan vara något litet, något personligt, eller kanske något du har skapat själv. Här hittar du presenttips som passar olika budgetar och alla ambitionsnivåer.
Utvalda favoriter att ge bort
Den perfekta gå bort-presenten behöver inte vara stor eller dyr – det är omtanken som betyder mest. Det kan kännas extra härligt att ge något som värden kanske inte unnar sig själv, som en lyxig tvål eller en delikatess som förgyller vardagen. För den som gillar att pyssla finns även recept och idéer för gåvor du kan skapa själv.
Plocka ihop några utvalda favoriter och komponera din egen gå bort-present. Här är ett förslag med underbart goda saker att duka fram på frukostbordet eller till eftermiddagsfikat. Vem tackar nej till senap med smak av apelsin, mörkrostat kaffe med inslag av hasselnöt eller ljuvlig marmelad med smak av saffran och apelsin?
DIY – Honung- & havretvål
2 stycken
Gör din egen tvål och ge bort till någon du håller kär. Honung- och havretvål är enkel att göra och innehåller närande ingredienser som passar alla.
Du behöver:
1 bar glycerintvål
3 msk honung (fri från socker och ekologisk)
3 msk havregryn
1 kapsel av vitamin E
Tvålformar
Gör så här:
Lägg glycerintvålen i en värmetålig skål och smält den i mikrovågsugn.
Tillsätt honung och rör om med en träslev.
Öppna kapseln med E-vitamin och häll ut innehållet i skålen.
Låt stå i rumstemperatur i 5 minuter.
Häll innehållet i tvålformarna.
Låt det stelna helt och ta bort tvålformarna.
Tips! Knyt ett dekorativt band runt tvålen.
DIY – Chokladtryffel med salt jordnötskaramell
Ca 16 stycken
Det finns inget godare än kombinationen av sött och salt. Tänk att få tryfflar gjorda med kärlek.
Du behöver:
Till chokladbotten
3 dl havregryn
3/4 dl kakao
1 nypa flingsalt
16 färska dadlar, urkärnade
1/2 dl kokosolja
Till jordnötskaramell
10 färska dadlar, urkärnade
1 dl jordnötssmör
3 msk kokosgrädde
1 nypa flingsalt
Till topping
100 gram mörk choklad
Frystorkade bär eller bärpulver
Flingsalt
Gör så här:
Mixa ingredienserna till chokladbotten till en slät deg i matberedare. Tryck ut i en avlång bakform.
Mixa dadlar, jordnötssmör, kokosgrädde och flingsalt till en slät och krämig karamell i matberedare.
Bred ut jordnötskaramellen över chokladbottnen, ställ in i frysen i minst 2 timmar. Ta ut och skär i små munsbitar.
Gör toppingen så här:
Bryt chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna något.
Ringla chokladen över munsbitarna, strö över flingsalt och frystorkade bär.
Förvara i frys eller kyl, servera väl kylda!