
Hjärtats godaste lussekatter
Publicerad 2024-10-04
Senast uppdaterad 2024-10-04
Inget höjer julstämningen som riktigt goda lussekatter!
Ingredienser
ca 30 st lussekatter
50 g färsk jäst
175 g smör eller margarin
2 påsar Hjärtats saffran, 1 g
2 dl socker
5 dl mjölk
½ tsk salt
ca 1 ½ liter vetemjöl, 900 g
Till garnering: 1 ägg, russin
Så här gör du:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Fler goda recept hittar du på ica.se.