Skip to main content
Familj sitter runt frukostbordet och äter tillsammans, ett barn skivar ost för att lägga på smörgåsen.

Vitamin B12-brist – varför det är viktigt med vitamin B

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-02

Vitamin B12 är ett näringsämne som spelar en avgörande roll för vår hälsa. Eftersom kroppen själv inte kan producera vitamin B12 måste vi se till att få i oss det via kosten eller genom kosttillskott. Här går vi igenom vad som händer när man får brist på B12, hur man kan motverka det och varför vitamin B12 är viktigt för kroppens hälsa. 

Vad är vitamin B12? 

Vitamin B12, som även kallas kobalamin, är en vattenlöslig vitamin som har stor betydelse för många av kroppens funktioner. Det är bland annat nödvändigt för att skapa röda blodkroppar, för cellernas ämnesomsättning och för nervsystemets funktion. Vitamin B12 återfinns naturligt i främst animaliska livsmedel, men vissa vegetabiliska produkter brukar berikas med vitaminen.   

Vad gör vitamin B12 i kroppen? 

Vitamin B12 spelar flera kritiska roller för kroppens funktion och hälsa. Dels hjälper det till att bilda röda blodkroppar, vilket är nödvändigt för att transportera syre till olika kroppsdelar. Det är också viktigt för DNA-syntesen, vilken är avgörande för cellernas uppbyggnad. Dessutom bidrar vitamin B12 till nervsystemets hälsa, eftersom det stödjer nervcellernas funktion och skyddar nervfibrerna. Även i energiomsättningen är vitamin B12 delaktigt, där det hjälper till att omvandla mat till energi. Sammantaget kan vi konstatera att B12 alltså är en viktig vitamin för kroppen.   

Så mycket vitamin B12 behöver man få i sig 

Hur mycket vitamin B12 man bör få i sig varje dag varierar beroende på både ålder och kön. Några riktlinjer är:  

  • Barn under 6 månader: 0,4 mikrogram 

  • Barn 1-3 år: 1,5 mikrogram 

  • Flickor 11-14 år: 3,5 mikrogram 

  • Pojkar 11-14 år: 3,0 mikrogram 

  • Vuxna över 18 år: 4,0 mikrogram  

  • Gravida: 4,5 mikrogram  

  • Ammande: 5,5 mikrogram  

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om det rekommenderade dagliga intaget för personer i olika åldrar.   

Vad händer i kroppen vid brist på B12? 

Vid B12-brist kan kroppen inte producera tillräckligt med röda blodkroppar, vilket leder till anemi och syrebrist i vävnaderna. Nervceller kan också skadas, vilket påverkar nervfunktionen och kan orsaka neurologiska symtom som domningar och balansproblem. Även DNA-syntesen påverkas, vilket kan leda till cellskador och försämrad cellfunktion.  

Symtom på B12-brist 

Att ha brist på B12 kan i början ge subtila problem, men med tiden blir symtomen mer allvarliga. Vanliga tecken kan bland annat vara trötthet, svaghet, andfåddhet, yrsel, koncentrationssvårigheter, huvudvärk och öronsus.   

Risker med vitamin B12-brist 

Om man inte behandlar B12-brist kan det leda till allvarligare hälsoproblem. Exempelvis kan otillräcklig produktion av röda blodkroppar orsaka blodbrist, men det kan även bidra till nervskador som orsakar stickningar och domningar. Dessutom är B12-brist kopplat till problem som minnesförlust, sämre syn och depression.   

Undersökning och behandling av B12-brist 

För att diagnostisera B12-brist utförs ett blodprov som mäter nivåerna av B12 och homocystein. Vid behov kan även ytterligare tester utföras, som exempelvis gastroskopi eller benmärgsundersökning.   

Om läkaren upptäcker att du har blodbrist på grund av B12-brist kan du få behandling med tabletter eller sprutor. Det brukar ge snabb effekt inom några veckor och motverkar ofta även lättare symtom från nervsystemet.   

Kost med vitamin B12 

För att säkerställa att ditt intag av B12 är tillräckligt är det bra att äta kost som innehåller mycket vitamin B12. Vanliga, naturliga källor till vitamin B12 är bland annat:  

  • Kött 

  • Lever 

  • Fisk 

  • Skaldjur 

  • Mejeriprodukter som mjölk, smör och ost 

  • Ägg 

Brist på B12 hos vegan/vegetarian 

Personer som äter en kost utan animaliska produkter löper högre risk för B12-brist, eftersom det främst är i dessa livsmedel vitaminet återfinns. Om du är vegetarian eller vegan är det därför viktigt att säkerställa att du verkligen får i dig den rekommenderade dagliga dosen av B12. Det kan du exempelvis göra genom att äta kosttillskott och livsmedel som är berikade med vitaminen. Många växtbaserade mjölkdrycker, som havredryck, sojadryck och risdryck, är berikade med vitamin B12. 

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.  

När ska man söka vård? 

Om du upplever symtom på B12-brist, eller om du har en vegansk kost och känner dig osäker, bör du söka vård för att säkerställa B12-nivåerna i blodet. En läkare kan utföra blodprov och sedan rekommendera kosttillskott eller injektioner om din brist visar sig vara omfattande. Att upptäcka bristen tidigt är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer.