Skip to main content
En man och en kvinna är ute och promenerar tillsammans en solig dag.

Hälsporre – symtom, behandling & hur du lindrar

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-02

Hälsporre är ett smärtsamt tillstånd som kan drabba hälen och fotvalvet. Det är en vanlig åkomma, särskilt bland idrottare och personer som tillbringar mycket tid med att stå, gå eller springa. Här går vi närmare in på vad hälsporre är, dess orsaker, symtom, samt hur man kan lindra och behandla det. 

Vad är hälsporre?

Hälsporre är en inflammation i den tjocka och breda sena som löper längs med undersidan av foten, från hälbenet till tårna. Inflammationen uppstår när denna sena, som kallas plantar fascia, blir överbelastad och irriterad. Ibland kan denna irritation leda till bildandet av en liten bensporre vid hälbenet, vilket kan förvärra smärtan.

Vad beror hälsporre på?

Hälsporre kan uppstå av flera olika anledningar. Vanliga orsaker inkluderar överansträngning av foten, dåliga skor utan tillräckligt stöd och att stå eller gå på hårda ytor under långa perioder. Dessutom kan aktiviteter som löpning och långa promenader belasta fötterna extra mycket och öka risken för att hälsporre utvecklas.

Symtom – hur vet man att man har hälsporre?

De vanligaste symtomen på hälsporre är en skarp smärta under hälen – särskilt vid de första stegen på morgonen eller efter vila. Smärtan kan också förvärras när du stått upp länge eller utfört någon fysisk aktivitet. Ibland kan hälsporre också kännas som att man har en liten sten i skon.

Lindring av hälsporre

Det finns flera sätt att lindra smärtan vid hälsporre. Det viktigaste är att vila foten från aktiviteter och att undvika promenader och springturer under en tid. Du kan även testa att:

Behandling av hälsporre

Det finns flera olika sätt att behandla hälsporre. Nedan går vi igenom de vanligaste:

  • Rehab: En fysioterapeut kan hjälpa till att stärka, stretcha och tejpa foten så att besvären lindras. Inom fysioterapin kan du även få stötvågsbehandling om det tros hjälpa dina besvär.

  • Inlägg: Hos en ortopedisk mottagning kan du få hjälp att få specialutformade inlägg till dina skor. Rätt stöd för fötterna kan bidra till att bota hälsporren.

  • Kortison: Om inget annat hjälper kan en läkare injicera kortison i hälen med en spruta. Det tar vanligtvis bort mycket av smärtan under några veckor.

  • Operation: I svåra fall kan kirurgi övervägas, men det är väldigt ovanligt vid hälsporre.

Tejp för hälsporre

Hos en fysioterapeut kan du få hjälp att lära dig tejpa foten på rätt sätt. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du sedan kroppstejp att använda för att stödja och lindra besvären av hälsporre.

Hur länge sitter hälsporre i?

Varaktigheten av hälsporre varierar från person till person. För vissa kan smärtan minska inom några veckor med rätt behandling, medan andra kan uppleva symtom i flera månader. För att bli av med symtomen är det viktigt att låta foten vila ordentligt.

Hälsporre och yrkesliv

Hälsporre kan ha en betydande inverkan på yrkeslivet, särskilt för dem som står eller går mycket i sitt arbete. För att hantera hälsporre på jobbet är det viktigt att använda bra skor med stödjande sulor och att ta regelbundna pauser för att avlasta fötterna. Stretchövningar och fotmassage under arbetsdagen kan också lindra smärtan. I vissa fall kan det vara nödvändigt att anpassa arbetsuppgifterna eller arbetsmiljön för att minska belastningen på fötterna och möjliggöra en snabbare återhämtning.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.

När ska man söka vård för hälsporre?

Om smärtan är mycket intensiv, om den inte förbättras med egenvård inom några veckor eller om den påverkar din förmåga att utföra dagliga aktiviteter bör du söka vård. En läkare eller fysioterapeut kan erbjuda professionell rådgivning och behandling för att hjälpa dig att återhämta dig snabbare och förhindra framtida problem.