
Kroppsvård
Missfärgade eller mjuka tånaglar? Tips som ger dig friska naglar igen!
Publicerad: 2025-02-27 14:22
Senast uppdaterad: 2025-04-07 14:43
Nageltrång innebär att nageln växer in i huden och kan orsaka smärtsamma sår. Om bakterier eller svamp tränger in kan det leda till infektion. Här får du veta mer om orsaker, symtom och behandling.
Du kan få nageltrång av flera olika orsaker. Om du använder för trånga skor som trycker mot tårna kan det göra att nageln växer fel. Att klippa naglarna för kort eller snett kan leda till att nageln skär in i huden när den växer ut igen. Att skada eller klämma tån kan också öka risken för nageltrång.
Har du märkt att huden runt nageln blivit öm, röd eller svullen? Det är vanliga tecken på nageltrång. Ofta känns en dunkande smärta i tån eller fingret, och i vissa fall kan det leda till infektion med varbildning. Nageltrång drabbar oftast stortån men kan även påverka nagelbädden eller nagelbanden. Ju tidigare du tar hand om problemet, desto lättare är det att undvika komplikationer.
För att minska risken för nageltrång är det viktigt att ta hand om både naglar och fötter på rätt sätt.
Klipp naglarna rakt. Använd en rak nagelsax när du klipper naglarna. Undvik att runda hörnen eller klippa dem för kort – nagelns hörn ska alltid ligga ovanför nagelbädden.
Undvik trånga skor. Skor som trycker på tårna ökar risken för nageltrång. Välj skor med gott om plats för att minska risken för skador.
Ge nageln stöd. Om du ofta får nageltrång kan du testa att försiktigt pressa in en liten bit fuktad bomull under nageln där besvären brukar uppstå. Det hjälper nageln att växa rakt. Byt bomullen regelbundet och fortsätt behandlingen i upp till en månad.
Mjuka upp nageln med ett ljummet fotbad.
Fila försiktigt på den del av nageln som trycker mot huden.
Peta in en fuktad bomullstuss under nageln och badda med vatten flera gånger om dagen.
Skydda nageln med ett förband av kompress och självhäftande gasbinda, eller använd en tåskiljare.
Använd rymliga skor och strumpor som inte trycker mot tån.
När du sover kan du lägga en kompress under nageln och täcka med en fuktad kompress ovanpå, håll den på plats med en strumpa.
Om nageltrånget är lindrigt infekterat (utan varbildning) kan du rengöra området och lägga en kompress med alsolsprit, helst över natten.
Om nageltrånget kvarstår och gör väldigt ont – eller om du har långvariga besvär trots egenvård bör du söka vård. Detta är särskilt viktigt om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller ett försvagat immunförsvar, eftersom det kan förvärra problemet.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat
Missfärgade eller mjuka tånaglar? Tips som ger dig friska naglar igen!
Vanliga fotproblem
6 steg till fina fötter
Bepanthen – effektiv hjälp mot torr hud
Så använder du en epilator för bästa resultat
Känslig hud? Så väljer du rätt deodorant
Så blir du av med inåtväxande hårstrån – förebygg & behandla
Skönare hud & en enklare vardag – våra hudvårdstips