Skip to main content
Tjej speglar sig i badrummet, ler stort.

Så gör du rent mellan tänderna – 7 tips för en friskare mun

Publicerad 2024-08-15
Senast uppdaterad 2025-02-06

Vi vet alla hur viktigt det är att borsta tänderna. Men visste du att det är minst lika viktigt att göra rent mellan tänderna? Apotek Hjärtat har ställt sju frågor om mellanrumsrengöring till tandhygienisten Helen Östholm.

Sju frågor om mellanrumsrengöring

Minns du tandborstningen som barn? För vissa var det en enkel vana, för andra en kamp. Idag är vi nog tacksamma för rutinen – men hur är det egentligen med rengöring mellan tänderna? Apotek Hjärtat har ställt sju frågor om mellanrumsrengöring till Helen Östholm, tandhygienist och ledamot i Sveriges Tandhygienistförening.

1. Varför är det viktigt att göra rent mellan tänderna?

– Just den mekaniska rengöringen mellan tänderna är avgörande för en frisk munhälsa. Hur bra du än borstar med tandborste, elektrisk eller vanlig, får du inte rent mellan tänderna.

Mellanrumsrengöring minskar risken för tandköttsfickor, karies, tandlossning och inflammation. Det är också ett sätt att bevara det friska friskt. Vi har alla olika förutsättningar beroende av till exempel arvsanlag eller sjukdomar som kan påverka munhälsan negativt. Därför är det viktigt att tänka förebyggande.

2. Hur ofta ska man göra rent?

– Det beror på ålder, ifall du har en inflammation i exempelvis tandköttet eller risken för att utveckla infektion eller hål i tänderna. Har du en sjukdom i munnen bör du göra rent varje dag. Rr du frisk kan det räcka med några gånger i veckan. Det viktiga är kontinuiteten.

En stor del av befolkningen har dock benägenheten att utveckla infektion, karies eller hål i tänderna. Därför kan det vara en god idé att göra rent varje dag oavsett sjukdom eller inte.  

3. Hur vet man om man har en inflammation i munnen?

– Om det blöder vid rengöring är det ofta ett tecken på inflammation och att det finns plack mellan tänderna. Då ska du göra rent mellan tänderna varje dag.

Efter en till två veckor brukar inflammationen ha läkt och blödningen ska avta. Om den fortsätter rekommenderar Helen ett besök hos en tandhygienist. Ibland kan tandsten under eller vid tandköttet behöva tas bort för att inflammationen ska läka. Du kan också blöda om du är för hårdhänt eller har fel teknik.

4. Hur vet man att man rengör på rätt sätt?

– Många som kommer till tandhygienisten säger att de använder tandtråd varje dag. Men så ser vi att tandköttet ändå är inflammerat. Det kan bero på fel teknik och fel verktyg.

Helen betonar vikten av att söka professionella råd anpassade just för dig, din mun och dina tänder.

5. Vem ska använda vilken typ av rengöring?

– Om du är frisk och inte har några fördjupade tandfickor räcker det ofta med tandtråd eller stickor med rätt storlek och teknik.

Om du däremot har fördjupade tandköttsfickor eller tandlossning blir mellanrummen större mellan tänderna. Dessutom är det extra noga att det blir ordentligt rent. Då kan en mellanrumsborste, i flera olika storlekar, passa bättre.

Om du har implantat kan en enbindelsborste (en tandborste med mindre mängd strån) behövas som komplement. För tonåringar rekommenderas tandtråd om man inte har en fast tandställning. Då är en enbindelsborste ett bra komplement även här.

6. När ska barn börja med mellanrumsrengöring?

– Tidigast vid 13 års ålder. Innan dess har barnet ett växelbett, det vill säga både mjölktänder och permanenta tänder. Då går det inte att använda tandtråd.

Helen betonar att det finns flera andra parametrar att ta hänsyn till. Klarar tonåringen av sin tandborstning själv? Borstar den självmant morgon och kväll? Blir det rent? Beroende på mognadsgrad kan mellanrumsrengöring introduceras från 13 års ålder, men vissa kanske är 17 år innan de börjar använda tandtråd.

– Det är viktigt att tonåringen får instruktioner om hur rengöringen görs och varför det är viktigt att göra rent mellan tänderna.

Läs mer om hur du hjälper ditt barn till god tandhälsa här.

7. Finns det andra sätt att kontrollera munhälsan på?

– Förutom tandborstningen och mellanrumsrengöring är ett tips att kontrollera sin munhygien med infärgningstabletter, även kallade PlaqSearch. Om det finns plack kvar färgas det rött eller blått beroende på hur gammalt placket är.

Infärgningstablettar kan hjälpa dig att se om och var du har kvar bakteriebeläggningar efter tandborstning/efter att du tror att du gjort rent. Det blir som ett mätinstrument för dig själv.

– Den bästa medicinen för en frisk munhälsa är att tänderna har så lite plack som möjligt – då minskar risken för både karies, tandlossning och inflammationer, avslutar Helen.

Här kan du läsa mer om hur du använder eltandborste.

Så gör du rent mellan tänderna

Det finns flera olika redskap för att göra rent mellan tänderna. Du kan behöva prova dig fram. Nästa gång du besöker tandhygienisten eller Apotek Hjärtat kan du fråga om råd kring vad som passar just dina tänder bäst.

Tandtråd

För att använda tandtråd, sätt försiktigt ner den mellan tänderna. När tråden når tandköttet ska den komma ner cirka två till tre millimeter i tandköttsfickan. Krama om tanden från båda sidor och för tråden fram och tillbaka (flossa) cirka fem gånger mellan varje tand.

Sticka/gummisticka

Före och efter varje tand, för stickan fram och tillbaka fem gånger. Se till att du använder rätt storlek – när stickan placeras vid tandköttskanten ska du känna ett litet motstånd. Om det känns för lätt kan du prova en större storlek. För sidotänderna kan det vara lättare att använda en böjd sticka.

Mellanrumsborste

Använd mellanrumsborsten på samma sätt som stickan. En fördel med borsten är att många går att böja och förlänga för att komma åt bättre. Börja försiktigt och när borsten är i mellanrummet, massera försiktigt med lite tryck. Skölj borsten efter varje användning och använd den flera gånger.

Mundusch

En mundusch är ett elektriskt verktyg som med en vattenstråle rengör mellan tänderna och tandköttskanten. Rikta strålen längs tandköttskanten och mellan tänderna medan vattenstrålen sköljer rent.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat