Skip to main content
Mamma och son står i badrummet, dom leker och sonen hjälper mamman borsta tänderna.

Så skyddar fluor dina tänder & förebygger karies

Publicerad 2024-08-15
Senast uppdaterad 2025-01-28

Det mest effektiva sättet att motverka karies är att använda fluor i din tandvård. Men hur fungerar fluor och vad kan du göra för att få friskare och starkare tänder?

Fluor – lagar och motverkar hål i tänderna

Bakterierna i munnen omvandlar socker till syra när du äter och dricker livsmedel som innehåller socker. Syran kan angripa emalj och rotyta och leda till karies och frätskador på tänderna som kan drabbas av ilningar. Förutom fluor kan även din saliv reparera små skador som uppstår, därför det bra att även saliven innehåller lite fluor. Exempel på bra fluorprodukter är tandkräm, munskölj, fluortabletter och fluortuggummi.

Fluor verkar lokalt

Det innebär att fluor behöver appliceras där det ska göra nytta. Kom ihåg Folktandvårdens enkla metod 2-2-2-2 för att borsta dig till starkare och friskare tänder. 2 gånger om dagen, i 2 minuter, med 2 cm fluortandkräm och vänta i 2 timmar innan du äter något efter tandborstning. Undvik hårda tandborstar och tandkrämer med slipeffekt eftersom det kan skada tandkött och emalj.

Fluor har kortvarig effekt

Det är viktigt att skapa kontinuitet för att fluor ska uppnå en förebyggande effekt på karies. Förutom rutinen med tandborstning morgon och kväll, kan det vara smart att addera till exempel fluorskölj och -tuggummi eller -pastill under dagen. Låt tänderna vila mellan mat- och dryckesintag, välj livsmedel med lägre sockerhalt och ät fiberrik mat som ökar salivproduktionen. Många små men viktiga insatser bidrar till bättre munhälsa!

Fluor finns i tandvårdsprodukter för barn

Än så länge har vetenskapen inte hittat ett mer effektivt och bra sätt att skydda tänderna mot kariesangrepp än med just fluor. Det handlar om små mängder som anpassas efter ålder och behov, till exempel innehåller barntandkrämer mindre fluor än alternativen för vuxna. Fluorhalten anges i ppm, miljondelar eller 0,001 promille.

Sänkt åldersgräns för fri tandvård

Visste du att åldersgränsen för avgiftsfri tandvård har sänkts? Sedan den 1 januari 2025 är åldersgränsen sänkt från 23 år till 19 år. Det betyder att du som fyller 20 år under innevarande år måste betala för besök i tandvården.

Den sänkta åldersgränsen gör det extra viktigt att främja god tandhälsa hos barn och unga från tidig ålder.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat