Skip to main content
Kvinna sitter i fåtölj i vardagsrum och tittar åt sidan.

Så kommer du ur nedstämdhet eller oro

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-06-26

Stress, kris eller uppbrott. Att lida av nedstämdhet eller oro är en naturlig reaktion på tillfälliga övergångsfaser eller händelser i livet. Vi reder ut begreppen, orsaker bakom och vad du kan göra för att må bättre igen – exempelvis genom att testa växtbaserade läkemedel.

Har du svårt att sova, känner dig stressad eller allmänt nere? Det är naturligt att känna viss nedstämdhet eller oro beroende på vad som händer i din omgivning eller i livet. Kanske går du igenom en separation eller sörjer en anhörig som har gått bort. Eller så står du inför en viktig uppgift eller känner att du har misslyckats med en prestation.

Nedstämdhet och oro

Det är vanligt att känna sig nedstämd eller orolig – det är kroppens sätt att reagera på stressiga situationer och det brukar oftast förbättras av sig självt. Ibland kan det dock vara nödvändigt att få hjälp för att lindra symptomen. Vid mildare besvär kan receptfria växtbaserade läkemedel vara ett alternativ. Symtom på nedstämdhet eller oro kan inkludera spänningar i kroppen, sömnstörningar eller mag- och tarmbesvär.

– Nedstämdhet är när du känner dig nere eller ledsen. Tecken på oro är snarare stress, nervositet eller rädsla. I vissa fall vet man inte varför man upplever dessa känslor, men oftast är det livet som händer , säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Tips för att hantera nedstämdhet, oro eller sömnrubbningar

Ta dig tid att reflektera över dina problem. Prata med vänner eller familj, umgås med andra människor och försök vara fysiskt aktiv. Se över dina kostvanor för att äta näringsrikt och regelbundet. Prioritera också tillräckligt med sömn och ge dig själv tid att varva ner. Om dessa åtgärder inte hjälper kan du överväga att prova receptfria växtbaserade läkemedel.

– Några vanligt förekommande ingredienser i receptfria och växtbaserade läkemedel är valeriana, eller vänderot som det heter på svenska, och johannesört. Valeriana används vid lindrig oro eller sömnrubbningar. Du hittar det i exempelvis Lunixen, Valerina Forte och Neurol. Johannesört används ofta vid lätt nedstämdhet och lindrig oro, det finns bland annat i Hypermin.

Catharina nämner även att det är viktigt att söka vård ifall preparaten inte hjälper inom cirka två veckor, eller annat tidsspann som anges på bipacksedeln.

– Om du äter andra läkemedel eller preparat bör du först höra med personal på apoteket eller din läkare så att de går att kombinera med de växtbaserade läkemedlen. Ibland kan vissa läkemedel krocka med varandra och göra att man inte får förväntad effekt.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat