
Reseapotek och allt du behöver tänka på inför resan
Publicerad 2024-08-28
Senast uppdaterad 2025-02-07
Även under lediga dagar kan medicin, rådgivning eller sjukvård behövas. Vi hjälper dig med förberedelser och packlistor så att du är redo för både skavsår och magbesvär.
Förbered reseapoteket hemma
Det är aldrig kul att bli sjuk eller skadad. Särskilt inte på semestern när du vill slappna av och njuta. Om olyckan skulle vara framme är det både skönt och klokt att vara förberedd. Det gäller särskilt om du är på avlägsna platser, som skärgården eller fjällen, där närmaste samhälle kan vara långt borta.
Om du är utomlands kan det dessutom kännas som en djungel att förstå hur du söker vård eller vilka mediciner som behövs. Genom att förbereda dig i förväg slipper du lägga dyrbar semestertid på att leta efter ett apotek.
Alltid i reseapoteket
Det finns vissa produkter som alltid bör få följa med i resväskan. Därefter kan du lägga till det som passar just din typ av resa. Det här är grunden till ditt reseapotek:
För solsemestern
När du packar för en solsemester är solskydd en självklarhet i väskan. Men även med det bästa solskyddet kan solen ibland ta lite för mycket. Då är en aloe vera-gel eller ett kylbalsam räddningen. De lugnar, svalkar och hjälper huden att återhämta sig om olyckan skulle vara framme.
För storstadssemestern
Shopping och sightseeing sliter på fötterna så packa med plåster för skoskav. Handspriten behövs för alla oväntade bakteriemöten och huvudvärkstabletter kan behövas efter långa dagar. Glöm inte solskyddet, storstaden kan också bjuda på strålar.
För stugsemestern och fjällenresan
När du ska ut i naturen vill du packa lätt men smart. Tänk på att få med dig första hjälpen-kit, skavsårsplåster och värktabletter. Solskydd och myggmedel är ett måste. Likaså energirika mellanmål som nötter eller bars för att hålla energin uppe. Glöm inte en vattenflaska och vätskeersättningen. Sen är du redo för alla äventyr.
För flygresor
Avsvällande nässpray kan vara till stor hjälp för både barn och vuxna under flygresor. Speciellt vid start och landning när tryckförändringar kan orsaka obehag i öronen. Öronproppar är också smarta att ha med sig för att dämpa brusande flygmotorer och pratglada medresenerare.
För lite extra bekvämlighet finns nackkuddar, sovmasker för att stänga ute ljus och stödstrumpor som håller benen pigga och redo för äventyr.
Tips! Packa med en skön facemist för att kunna fräscha upp och återfukta ansiktet under resan. Extra skönt under långa flygningar.
I necessären
Mensskydd och andra intimprodukter är också bra att packa ner eftersom det kan vara svårt att få tag på under en resa. Det finns även smidiga reseförpackningar med allt från schampo till intimtvål och kroppslotion.
Glöm inte nagelsaxen och pincetten. Det finns få saker som kan irritera så mycket som en bruten nagel eller ett envist litet hårstrå som dyker upp.
Resa utomlands med läkemedel
Vid utlandsresor är det viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller. Det kan skilja sig mellan länder om hur mycket eller vilka läkemedel du får ta med. Detta gäller även vilka intyg som behövs.
När det kommer till receptbelagda läkemedel ska du alltid kunna styrka att medicinen är utskriven för dig. Ta därför alltid med läkemedlet i originalförpackning med apoteksetiketten där både ditt och läkarens namn syns.
Kom också ihåg att alltid resa med dina mediciner i handbagaget så de inte riskerar att komma bort. I handbagaget får du även ta med flytande läkemedel, som exempelvis insulin.
Vaccinationer
Om du ska resa utomlands bör du i god tid innan ta reda på om du behöver vaccinera dig mot något. Kanske behöver du fylla på ett vaccin eller helt enkelt vaccinera dig mot en sjukdom som du helt saknar skydd mot. Om du ska resa inom Sverige, till ett fästingtätt område, är det också bra att vaccinera dig mot TBE.
Vår samarbetspartner Min Doktor kan komma med goda råd och information om vaccinationer via sin tjänst ”digital vaccinationsrådgivning” och såklart hjälpa dig med vaccination på en av deras drop in-mottagningar.
Om du behöver vård på resande fot
Vår samarbetspartner Min Doktor är tillgängliga dygnet runt via sin app, oavsett om du befinner dig i Sverige eller utomlands. Där kan du få rådgivning av läkare, sjuksköterska, barnmorska, fysioterapeut eller psykolog – samt inom Sverige få recept utskrivna.
Vid behov kan du även vända dig till den lokala sjukvården för rådgivning och hjälp, både i Sverige och utomlands. Om du reser till ett annat land inom Europa är det klokt att ha med dig ditt EU-försäkringskort. Det ger tillgång till nödvändig vård om olyckan skulle vara framme. Kortet beställs hos Försäkringskassan.
Här kan du få hjälp på resan
Apotek Hjärtat: I vår app kan du utföra apoteksärenden och få leverans hem eller till närmaste apotek.
Min Doktor: Träffa en läkare online via appen – dygnet runt, året om.
UD Resklar: En app med reseinformation om världens länder, som telefonnummer och adresser till sjukhus och ambassader.
Minsoltid.se: Strålsäkerhetsmyndigheten hjälper dig beräkna soltid så du undviker att bränna dig, men kom ihåg att alltid sola med sunt förnuft.
1177 i Sverige eller +46 771 11 77 00 om du är utomlands.
SOS Alarm: 112 i hela EU (utanför EU gäller andra nummer, kolla upp innan du reser).