Skip to main content
Pappa och dotter leker utomhus med en hund.

Allt om fästingbett

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2025-02-06

Ett fästingbett känns knappt, men vissa kan sprida sjukdomar. Lär dig hur du skyddar dig, upptäcker bett i tid och minskar risken för smitta.

När är fästingar aktiva?

Fästingar är inte bara ett sommarproblem – de vaknar redan i mars och kan vara aktiva ända till november. Så fort temperaturen överstiger fem grader kryper de fram ur vinterdvalan. Med ett allt varmare klimat kan fästingsäsongen dessutom bli ännu längre i framtiden.

Har du blivit biten av en fästing?

Eftersom fästingbett oftast är smärtfria kan de vara svåra att upptäcka. Efter en dag i skog och mark är det därför bra att noggrant undersöka huden. Bettet liknar ofta ett myggbett med rodnad och svullnad – men till skillnad från myggor sitter fästingen kvar. Har den lossnat kan en liten svart prick finnas kvar i huden. Håll koll på bettområdet de närmaste veckorna och var uppmärksam på eventuella symtom.

Fästingburna sjukdomar

De allra flesta fästingar är ofarliga och orsakar mest lite rodnad och klåda, men har man otur kan fästingarna smitta med TBE (fästingöverförd hjärnhinneinflammation) och borrelia genom sina bett.

Borrelia

Borrelia orsakas av bakterier och man kan drabbas flera gånger i livet. Sjukdomen behandlas med hjälp av antibiotika. Symtomen är liknande de för TBE, det vill säga muskelvärk, trötthet och feber. Det tydligaste tecknet på borrelia är dock att det bildas en hudrodnad i form av en cirkel runt bettet. Blir cirkeln större än 4-5 cm ska du söka läkarvård.

Vanliga symtom på borrelia:

  • Trötthet, huvudvärk och feber

  • Muskel- och ledvärk

  • En röd cirkelformad hudrodnad runt bettet

Röd ring runt fästingbettet?

En lätt rodnad kring fästingbett är normalt, men en röd ring som uppstår 1–4 veckor efter bettet kan vara ett tecken på borrelia. Den är oftast större än 5 cm i diameter. Om du misstänker att du har borrelia ska du kontakta sjukvården.

TBE

TBE är ett virus som du inte kan behandlas mot, däremot kan du vaccinera dig i förebyggande syfte. De allra flesta som drabbas av TBE får lindriga symtom och oftast känner man sig frisk igen efter bara några dagar. Sök vård om du har mer allvarliga symtom som hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och yrsel. Då kan du ha drabbats av hjärnhinneinflammation.

Vanliga symtom på TBE:

  • Trötthet

  • Lätt muskelvärk

  • Huvudvärk eller feber

Vaccination mot TBE

Om du bor eller ofta vistas i fästingtäta områden är det klokt att vaccinera dig. Vaccinet ges i flera doser och redan efter den andra sprutan – cirka tre månader efter den första – har du ett gott skydd. Det viktigt att fullfölja hela vaccinationsprogrammet för att få ett optimalt skydd.

Hos vår samarbetspartner Min Doktor kan du enkelt vaccinera dig mot TBE.

Hur tar man bort en fästing?

Ju fortare du får bort fästingen desto mindre är risken att du drabbas av en fästingburen sjukdom. Så här plockar du bort en fästing som sitter i huden:

  •  Dra fästingen rakt upp med hjälp av en vanlig pincett eller fästingplockare.

  •  Försök få grepp så nära huden som möjligt så att hela huvudet följer med.

  • Tvätta gärna bettmärket efteråt med tvål och vatten eller sårtvätt.

  • Om du upptäcker att en del av huvudet sitter kvar, låt det vara. Kroppen stöter oftast bort det.

Här hittar du fästingplockare.

Fästingbett hos barn

Fästingbett är inte mer farligt för barn än för vuxna, men eftersom fästingar kan sprida sjukdomar är det viktigt att plocka bort dem så snabbt som möjligt. Efter att ett barn har rört sig på platser där fästingar trivs är det bra att undersöka hela kroppen efter fästingar. Titta gärna särskilt noga i hårbotten och bakom öronen, där fästingar enkelt kan missas. Veckorna efter ett bett kan det vara bra att vara extra vaksam på ytterligare symtom kring bettet.

Här kan du läsa mer om fästingbett och TBE.

När ska jag söka vård?

Vanligtvis behöver du inte söka vård efter att du blivit biten av en fästing. Om du får en rodnad runt bettet 1-4 veckor efter att fästingen tagits bort bör du kontakta en vårdcentral. Om du efter ett fästingbett har feber, huvudvärk, ont i muskler, upplever stark trötthet eller har mer allvarliga symtom ska du kontakta sjukvården direkt.

Hur kan man förebygga fästingbett?

Under speciellt fuktiga somrar är fästingarna som mest aktiva. Men det finns några knep för att slippa undan de små rackarna.

  • Kolla igenom. Ha som rutin att varje kväll undersöka dig själv och dina barn ordentligt. Har ni varit ute i skogen eller på en äng, kolla gärna igenom hela familjen direkt när ni kommer hem. Kolla lite extra i hårbotten, öron, knäveck, armhålor och ljumskar.

  • Använd mörkare, täckande kläder. Ljusa kläder tros locka till sig fästingar, så välj hellre mörkare plagg och rolla gärna av dem med en klädroller när du kommer hem. Klä dig i stövlar, långärmat och långbyxor om du tänker gå i högt gräs eller i skogen.

  • Använd fästingmedel. Använd förebyggande fästingmedel för att undvika att bli biten. Fästingmedel finns som spray, deo och stift.

  • Vaccinera er. Vaccinera hela familjen mot TBE i förebyggande syfte. Vaccin kan ges redan från 1 års ålder.

Här hittar du fästingmedel.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat