Bromsbett – allt du behöver veta
Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-10-02
En insekt som man gärna undviker att vistas nära på sommaren är bromsen. Ett bromsbett kan både komma plötsligt och göra rejält ont, men det är inte farligt. Här går vi igenom vanliga symtom på bromsbett, hur man bäst behandlar ett bromsbett. Du får även våra bästa tips på hur du undviker att bli biten av en broms.
Om bromsen
Bromsar är en typ av fluga som biter människor och djur för att suga blod, vilket den gör för att tillgodose sig ett protein som behövs för att de ska kunna utveckla sina ägg. I Sverige finns det ungefär 45 olika bromsarter. På olika dialekter kallas bromsen även blinning, gråpåg, bräms och klägge. Den vanligaste arten är hästbroms (eller fäbroms). Bromsar gillar värme och fukt, vilket gör att de är som mest aktiva under soliga dagar om sommaren. De dör vanligtvis ut under september månad.
Vanliga symtom efter ett bromsbett är:
En svullnad på huden runt bettet.
Rodnad – att huden blir röd runt bettet.
Klåda, i likhet med ett myggbett.
Att bettet svider eller gör ont.
Allergi mot bromsbett
Om du är allergisk mot bromsbett, eller mot insektsbett i allmänhet, brukar symtomen visa sig inom en halvtimme efter att du blivit biten. Några vanliga symtom är att bettet blir mer rött och svullet än normalt, att du får utslag på kroppen eller att läpparna och området runt ögonen sväller upp. Om du misstänker att du är allergisk kan du kontakta sjukvården för att få rätt behandling. Vid en kraftig reaktion som exempelvis påverkar andningen ska du alltid söka vård.
Varför gör bromsbett ont?
Bromsar biter främst hästar och kor, men de kan även bita människor. Bromsen går till snabb attack mot bar hud – och eftersom bromsen biter snarare än sticker kan därför göra riktigt ont. När bromsen biter gör den det för att suga blod, och för att blodet inte ska koagulera direkt sprutar bromsen samtidigt ut en vätska. Det är detta ämne som kroppen vanligtvis reagerar på med svullnad, sveda och klåda.
Lindring och behandling av bromsbett
Om du har blivit biten av en broms och upplever att det kliar eller svider mycket finns det några saker du kan testa för att lindra symtomen:
Kyl ned bettet med kallt vatten alternativt med is inlindat i en handduk.
Låt bli att klia på bettet, då det kan orsaka mer klåda.
Badda vid och runt omkring bettet med något klådstillande, som alsogel eller alsollösning.
Smörj huden med något vårdande och lugnande, som till exempel en hudkräm med aloe vera.
Vid kraftig klåda kan antihistamintabletter hjälpa till att lindra.
Använd en lokalbedövande salva eller en kortisonkräm för att motverka klåda och smärta.
Undvika bromsbett
Om man befinner sig på en plats där insekten är aktiv kan det vara svårt att helt undvika att bli biten av broms. Det finns dock en del saker man kan göra i förebyggande syfte, bland annat:
Välj heltäckande kläder och använd myggnät över exempelvis barnvagn och kepsar.
Bromsen har en mycket bra syn och dras till mörka kläder. Klä dig därför hellre ljust.
Använd myggmedel – det kan nämligen fungera även mot broms.
Det sägs att bromsen lockas av ljusreflektioner, därför kan det vara en god idé att lämna blanka smycken hemma.
Bromsbett på barn
Att ett barn blir bitet av en broms är inte farligare än om en vuxen blir det. Vanligtvis orsakar bettet lite svullnad, klåda och/eller smärta, men symtomen går över av sig självt efter ett par dagar. Ibland kan ett bromsbett orsaka en större reaktion på ett barn, som mer svullnad och rodnad, men det beror troligtvis på att barnets immunförsvar inte stött på bromsbett tidigare. Om du misstänker att ditt barn är allergiskt mot insektsbett ska ni söka er till sjukvården.
Feber efter bromsbett
Om du efter ett bromsbett får symtom som feber, kräkningar och allmän sjukdomskänsla ska du kontakta sjukvården.
När ska jag söka vård?
Om du får en kraftigare reaktion på ett bromsbett, som svullnad i ansiktet, nässelutslag, illamående och svettningar, bör du kontakta sjukvården. Om du får svårt att andas efter ett bromsbett ska du ringa 112.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat