
Så skyddar du dig mot TBE och borrelia
Publicerad 2024-06-24
Senast uppdaterad 2024-08-22
Sommaren innebär fler timmar utomhus i skog, trädgård och parker. Tyvärr delar vi dessa platser med fästingar, som kan överföra sjukdomarna TBE och borrelia. Du kan skydda dig mot TBE genom vaccination, men det finns för närvarande inget vaccin mot borrelia. Var därför uppmärksam på symtom så att du kan få tidig behandling om du skulle bli biten.
Som tur är bär inte alla fästingar på TBE eller borrelia. I Sverige rapporteras vanligtvis 250–300 fall av TBE per år, men 2023 ökade antalet till över 594 fall. Cirka en tredjedel av dem som insjuknar i TBE drabbas av långvariga eller bestående besvär, som minnesstörningar eller trötthet. Borrelia smittar fler personer, med omkring 10 000 fall varje år, men allvarliga sjukdomsfall är ovanliga.
Fästingtäta områden
Fästingtäta områden i Sverige inkluderar Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, särskilt längs kusten, där fästingarna också bär en högre andel av TBE-virus. Under de senaste tio åren har viruset spridit sig till fler områden, inklusive runt Vänern och Vättern samt i Skåne, Blekinge, Östergötland, Värmland, Dalarna och Gävleborg. Fästingar trivs särskilt bra i högt gräs och skuggiga miljöer. Borrelia finns nästan överallt i Sverige, men risken att smittas är störst längs kusterna, särskilt i de sydöstra delarna av Sydsverige och Mellansverige.
Symtom på TBE och borrelia
Om du misstänker att du smittats av TBE eller borrelia ska du kontakta läkare. Via Min Doktor kan du få råd och hjälp. Symtomen för sjukdomarna är förhållandevis olika. TBE kan ge influensaliknande symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Cirka en tredjedel återinsjuknar sedan i hög feber och olika symtom från nervsystemet – eftersom viruset angriper hjärna och hjärnhinnor.
Sjukdomsförloppet för dem som smittas av borrelia kan se lite olika ut. Vissa märker inte att de blivit smittade, men de flesta får någon form av symtom. Det vanligaste symtomet visar sig som ringformade eller rodnande utslag runt fästingbettet. Borrelia kan i mer allvarliga fall ge huvudvärk, värk i nacke, rygg, armar och ben samt förlamning i en del av ansiktet. Det kan också orsaka en allvarlig infektion i det centrala nervsystemet med förlamning, minnesstörningar och koncentrationssvårigheter – men det är mycket ovanligt.
Skillnaden mellan TBE och borrelia
TBE är ett virus och överförs i samma sekund som fästingen biter sig fast. Borrelia är en bakterie som lever i fästingens tarmsystem, och oftast tar det minst ett dygn från bettet till att du smittas. Under april – oktober, om du har tillbringat tid i skog och mark i fästingtäta områden, är det därför klokt att undersöka kroppen efteråt. Risken att smittas av borrelia minskar avsevärt om du tar bort fästingen snabbt.
Vem kan vaccinera sig mot TBE?
Vaccinet kan ges från ett års ålder. Om äldre personer insjuknar i TBE drabbas de vanligen svårt, och kan ha svårare att återhämta sig. De enda som inte kan ta vaccinet är dem med livshotande allergiska reaktioner efter intag av ägg eller kycklingproteiner. Vaccinet är inte testat i studier på gravida eller ammande, men har inte visat sig uppenbart skadligt.
Varför finns inget vaccin mot borrelia?
Det finns flera undertyper av borrelia-bakterien, vilket gör det utmanande att utveckla ett vaccin som ger ett fullständigt skydd mot alla varianter. För närvarande pågår dock en studie för att utveckla ett nytt vaccin, som förhoppningsvis kommer att erbjuda ett effektivt skydd mot borrelia.
Stöd för spruträdda
Eftersom vaccinationen ges via sprutor kan det för spruträdda kännas obehagligt och nervöst innan en vaccination mot TBE. Berätta gärna för sjuksköterskan om din rädsla, så får du hjälp och stöd under hela besöket.
När det gäller vaccinationer på barn finns det olika saker att göra för att underlätta besöket. Se till att barnet kommer utvilat och mätt till mottagningen, och berätta gärna för barnet en stund innan hur vaccinationen går till.
Efteråt kan det vara bra att hitta på något roligt, som att åka på en utflykt, äta något gott eller bara åka hem och ta det lugnt. Om tiden efter vaccinationen är mysig och enkel upplevs minnena från vaccinationen mindre obehagliga.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat
Råd inför sommaren
Med hjälp av kläder och stövlar kan du minska risken att bli fästingbiten.
Det finns också olika hjälpmedel som kan hålla fästingarna på avstånd, exempelvis olika sprayer och krämer.
Leta efter fästingar när du varit ute i naturen och ta bort dem så fort som möjligt för att minska risken för smitta.
Använd pincett eller fästingplockare och ta tag om fästingen så nära huden som möjligt.
Dra fästingen rakt ut utan att vrida. Om du inte får med hela fästingen, låt resten vara. Den stöts snart bort.
Tvätta stället där du blivit biten med tvål och vatten.
Kontrollera huden runt bettet en månad framåt för att se om det uppstår någon rodnad. Vänd dig i så fall till sjukvården för att kontrollera om du kan ha drabbats av borrelia.
Kom också ihåg att skydda dina husdjur från fästingar. Det finns produkter både för hundar och för katter.