Skip to main content
En man ligger på en vildvuxen gräsmatta på sommaren och värmer sig i solen.

TBE-vaccin – skydd mot fästingburna sjukdomar för hela familjen

Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-02

TBE är en allvarlig virussjukdom som sprids via fästingar. För att skydda dig mot sjukdomen kan du vaccinera dig. Här går vi igenom vad TBE är, varför det är viktigt att vaccinera sig och hur du går tillväga för att skydda dig och din familj.  

Vad är TBE?

TBE står för fästingburen encefalit (tick-borne encephalitis) och är en virussjukdom som i vissa fall kan orsaka inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna. Sjukdomen sprids via bett från fästingar som bär på viruset. Några vanliga symtom är:

  • Feber

  • Huvudvärk

  • Muskelvärk

  • Trötthet

Om viruset sprider sig till hjärnan eller hjärnhinnorna blir symtomen allvarligare. Då kan man exempelvis uppleva hög feber, mycket svår huvudvärk och kräkningar.

Fästingbett

Fästingar är ett spindeldjur som trivs i skuggiga och fuktiga miljöer, som skog och högt gräs. Ett bett från en fästing är oftast ofarligt, men i vissa fall kan det sprida TBE. Det är därför viktigt att skydda sig mot fästingbett och att vaccinera sig om man ofta vistas i områden där fästingar trivs. Här kan du läsa mer om fästingbett och hur du kan förebygga fästingar.

Vaccination mot TBE

Det mest effektiva sättet att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig. Vaccinet ges i flera doser som bygger upp ett långvarigt skydd mot sjukdomen. Priset för en TBE-vaccination varierar och beror på var du väljer att vaccinera dig. Vi på Apotek Hjärtat erbjuder TBE-vaccination på flera av våra apotek – här kan du läsa mer om det.

TBE-vaccin för barn

Eftersom barn ofta vistas mycket utomhus är det viktigt att skydda dem mot TBE. Det gäller särskilt om ni bor i ett riskområde. Ta för vana att alltid kika efter fästingar på barnets kropp efter att ni varit utomhus, och glöm inte att titta bakom öronen och i hårbotten. Ibland kan det vara svårt att upptäcka en liten fästing som bitit sig fast, men genom att vaccinera barnet slipper du oroa dig för TBE. Från ett års ålder går det bra att ge ett barn TBE-vaccin.

Varför ska man vaccinera sig?

Att vaccinera sig mot TBE är viktigt eftersom sjukdomen kan leda till allvarliga och långdragna hälsoproblem. Om viruset sprider sig till hjärnan kan det centrala nervsystemet påverkas och ge besvär som gångsvårigheter, talrubbningar och koncentrationsstörningar. Det finns idag ingen behandling för själva sjukdomen, men däremot kan man få vård för de olika symtomen. Att vaccinera sig mot TBE är ett enkelt och effektivt sätt att skydda sig mot sjukdomen.

Vem ska vaccinera sig och när?

Alla som vistas i områden där det förekommer mycket fästingar bör överväga att vaccinera sig mot TBE – det inkluderar både vuxna och barn. I Sverige finns fästingar med TBE idag främst i södra och mellersta delarna av landet, men med tiden förväntas de sprida sig mer och mer norrut. För personer som ofta vistas i skog och mark är det särskilt viktigt att vaccinera sig.

TBE-vaccin vid graviditet och amning

Det finns idag begränsad information om TBE-vaccinets påverkan på en person som är gravid eller som ammar. Även om inget tyder på att vaccinet skulle skada fostret är det därför bäst att rådgöra med din läkare innan du bestämmer dig för att vaccinera dig om du väntar barn.

Hur ofta ska man vaccinera sig?

För barn och personer som är yngre än femtio år ska man ta tre doser vaccin under det första vaccinationsåret för att få ett fullgott skydd. Den andra dosen tas en till tre månader efter den första, och den tredje tas fem till tolv månader efter den andra. Därefter tas en fjärde dos efter tre år. För att behålla skyddet rekommenderas man att ta en påfyllnadsdos vart femte år.

TBE-vaccin över femtio år

Om du är äldre än femtio år när du påbörjar din TBE-vaccinering rekommenderas du istället att ta fyra doser under det första året. Det beror på att immunförsvaret kan vara svagare hos äldre personer. Då tas ytterligare en dos vaccin en månad efter den första sprutan. Efter den femte dosen rekommenderas du ta en påfyllnadsdos vart femte år.

Vad händer om man glömt fylla på sitt TBE-vaccin?

Om du har glömt att ta någon av doserna i din vaccinering behöver du inte börja om från början. Det räcker att du får en ytterligare dos, och sedan kan du följa vaccinationsschemat som vanligt. Om du är över femtio år kan du däremot behöva få rådgivning hur du ska gå vidare. Det kan du få på mottagningen där du vaccinerat dig.

Snabbare vaccinering

Om du behöver ett snabbare skydd kan ett snabbschema användas för vaccinationen. Det innebär att de tre första doserna ges inom en kortare tidsperiod. Skyddet mot TBE blir lika starkt om man följer ett snabbschema.

Hur mår man efter vaccinationen?

Efter en TBE-vaccination kan vissa personer uppleva milda biverkningar, såsom ömhet vid injektionsstället, sjukdomskänsla eller trötthet. Symtomen går oftast över inom några dagar. Barn som har vaccinerat sig kan uppleva kraftigare symtom som feber, särskilt efter den första dosen.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.

När ska man söka vård?  

Om du misstänker att du eller någon i din närhet har TBE ska du alltid söka dig till sjukvården. Här kan du vaccinera dig mot TBE hos oss på Apotek Hjärtat.