Skip to main content
Kvinna sitter utomhus i en solstol och blundar, med en blå solhatt.

Solsting – allt du behöver veta

Publicerad 2024-06-25
Senast uppdaterad 2025-01-17

Solsting eller värmeslag är ett allvarligt tillstånd som kan uppstå vid hög värme. Barn, gravida och äldre är särskilt känsliga. Här får du råd om hur du kan skydda dig själv och andra när det är som varmast ute.

Vad händer i kroppen vid värmeslag?

Visste du att när det är riktigt varmt ute kan vi svettas bort upp till två liter per timme? Ofta hinner vi inte fylla på den vätskan tillräckligt snabbt, vilket kan rubba saltbalansen i kroppen. Om du är ute i värmen för länge kan din kropp få svårt att reglera temperaturen, vilket leder till överhettning. Vanligast är det att barn och äldre drabbas av värmeslag – men även gravida och idrottare som anstränger sig för hårt i värmen är i riskzonen.

Symtom på solsting

Vid solsting stiger kroppstemperaturen oftast till 40 grader eller mer. Andra vanliga symtom inkluderar illamående, yrsel och kräkningar. Du kan också få huvudvärk, uppleva synstörningar eller känna dig allmänt förvirrad.

Sök vård vid värmeslag

Om du har fått värmeslag måste du söka vård omedelbart eftersom tillståndet kan vara livshotande. Uppsök en sval plats och kyl ner kroppen med hjälp av blöta kalla handdukar och använd en fläkt om du har tillgång till en.

Tecken på solsting

  • Huvudvärk

  • Illamående och kräkningar

  • Synstörningar

  • Yrsel, irritation och förvirring

  • Snabb puls

  • Rödflammig, torr hud

  • 40 graders feber eller mer

Så undviker du solsting

För att undvika solsting är det viktigt att hela tiden fylla på med vätska. Ett tips är att salta maten lite extra eftersom både vätska och salter försvinner när vi svettas. Om du åker till ett väldigt varmt land kan det ta upp till en vecka för kroppen att anpassa sig till värmen.

Håll koll på hur mycket du kissar – om det är mindre än vanligt och mörkare i färgen är det ett tecken på att du behöver dricka mer. Klä dig svalt, undvik tunga träningspass i solen, och ta gärna en sval dusch om du känner dig varm.

  • Drick vatten hela dagen

  • Salta maten lite extra

  • Håll koll på hur mycket du kissar

  • Klä dig i lätta och svala kläder

  • Undvik hård träning

  • Ta en sval dusch

Gravida, äldre och barn – extra känsliga för värme

Gravida, äldre och barn ska vara extra noga med att undvika solen, inte anstränga sig för mycket och dricka mycket vatten. Vätskeersättning hjälper till att återställa kroppens vätske- och saltbalans. Barn blir extra lätt uttorkade, så håll noga koll på dem. Se till att de håller sig svala och bär skyddande kläder.

Här hittar du vätskeersättning.

En heldag på stranden?

Vill du tillbringa en heldag på stranden med hela familjen? Tänk på att ta med ett parasoll för skugga, särskilt mellan kl. 11 och 15 när solen är som starkast. Ett annat alternativ kan vara att ta en paus under dessa heta timmar och återvända lite senare för ett svalkande kvällsdopp.

Packa med mycket dryck, solkräm, täckande kläder och gärna uv-dräkter till små barn. För att hålla er svala under dagen kan ni även besöka en plaskdamm, ta en dusch eller använda en vattenspridare.

Här hittar du solskydd.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat