
Så lindrar du olika typer av solskador
Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2025-03-04
Solen för med sig mycket gott, men det är viktigt att skydda huden för att undvika solskador. Här går specialistläkare Loreto Ferrada från Min Doktor igenom vanliga solskador och delar sina bästa skyddstips.
Njut av solen på ett säkert sätt
Solen är härlig men för att kunna njuta av den utan att skada huden är det viktigt att skydda sig. Det handlar om att veta när du ska söka skugga, hur du bäst skyddar din hud och hur du förebygger solskador.
Solens påverkan på huden
Solen i sig är inte farlig, men långvarig eller upprepad exponering kan orsaka skador. Även små mängder sol kan på sikt leda till negativa effekter, öka risken för hudförändringar och till och med orsaka hudcancer som malignt melanom.
Hur vet jag om jag har drabbats av solskador?
Solskador uppstår när olika strukturer i huden, såsom kollagen och elastin, har tagit skada av UV-strålar – då förlorar huden sin elasticitet och fasthet. Själv märker man oftast olika typer av solskador genom att man får rynkor, åldersfläckar, ojämn hudton, grövre hudtextur – och i värsta fall, maligna förändringar såsom hudcancer.
Olika typer av UV-strålning
Det finns två typer av UV-strålning och båda varianterna kan skada huden, särskilt hos personer med ljus eller fräknig hy. Du med mörkare hy är generellt sett mer tålig mot solen.
UVA-strålning
UVA-strålning gör huden mörkare och kan orsaka soleksem, solklåda, pigmentfläckar, förtidigt åldrande av huden och ökar risken för hudcancer. Dessa strålar påverkar huden även utan att orsaka solbränna.
UVB-strålning
UVB-strålning stimulerar produktionen av pigment och gör huden tjockare, samtidigt som den också bidrar till D-vitaminproduktionen. För mycket UVB-strålning kan dock orsaka solbränna och öka risken för hudcancer.
Skydda dig alltid mot solen
Förutom solens intensitet, som varierar beroende på årstid och geografisk plats, finns det flera faktorer som påverkar risken att bränna sig och drabbas av solskador. Hudton och pigment spelar en roll men det är ändå viktigt att skydda huden från solens skadliga effekter.
Loreto Ferrada, specialistläkare i hudsjukdomar på Min Doktor:
– Det bästa skyddet är täckning, i form av kläder, huvudbonader såsom hatt eller keps, samt solglasögon. Alternativt att man söker sig till skugga och vistas inomhus när solen är som allra starkast, säger Loreto.
Solkräm med hög skyddsfaktor
Hon rekommenderar att alltid använda solkräm med hög solskyddsfaktor, särskilt på de områden som inte går att täcka med kläder. För att skyddet ska vara effektivt hela dagen är det viktigt att applicera solkräm flera gånger, särskilt om du tvättar dig, svettas eller badar.
Loreto berättar vidare att det räcker med endast 15 minuters sol på händer och ansikte varje dag för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin.
Här hittar du solkrämer och solskydd.
Fler tips för att skydda dig mot solen:
Undvik att vara i direkt sol mellan 11 och 15, då solens strålar är som starkast. Detta gäller särskilt för småbarn.
Tänk på att sand, vatten och snö reflekterar solens strålar och förstärker effekten.
Vid blåsigt väder kan solen bränna utan att du märker det.
Här kan du läsa mer om vikten av solskydd på vintern.
Solskyddsfaktor i vardagen
Att skydda sig med hjälp av solkräm är något som för många är kopplat till semester, men faktum är att solens strålar kan ta lika mycket de dagar du jobbar, vistas i stadsmiljö eller går på en promenad. Dessutom kan du få solskador även utan att huden bränts.
– Vistas du utomhus kan det vara bra att ha som rutin att smörja sig med solkräm med hög skyddsfaktor eftersom långtidsexponering, det vill säga att man utsätter huden för solens strålar under kortare stunder återkommande, också skadar huden, säger Loreto.
Olika typer av solskador och konsekvenser av solen
Att vistas i solen kan ge många positiva upplevelser, men det finns också risker för huden. Här listar vi olika typer av solskador och hur du kan skydda dig.
Solbränna
En solbränna, det vill säga när du har bränt dig, räknas som en första gradens brännskada. Det är alltså inte så konstigt att huden är röd, svider och kliar när vi har bränt oss. I vissa fall uppstår även blåsor.
Så lindrar du:
Undvik solen tills huden läkt.
Använd kylbalsam, aloe vera eller after sun för att lindra.
I vissa fall kan du även använda kortisonkräm.
Soleksem
Soleksem kallas också för ljusdermatit och är en form av solallergi. Det är utslag som kan blossa upp samma dag eller ett par dagar efter att du har visats i solen. Ofta ser utslagen ut som små knottror eller blåsor som kliar. Soleksem är vanligt när hy som inte är van vid solen utsätts för solljus, exempelvis på våren.
Förebygg och lindra:
Begränsa soltiden genom färre soltimmar, skyddande klädsel, skugga och solkräm.
Lindra med mjukgörande kräm och hydrokortisonkräm – samt med kallt vatten eller kylbalsam.
Vid återkommande problem eller problem som inte lindras kan du behöva söka vård.
Pigmentfläckar
Pigmentfläckar, eller hyperpigmentering som det också heter, kan bero på flera saker, som till exempel hormonförändringar och graviditet. Det kan även dyka upp när vi bränner oss i solen. Fläckarna orsakas av ökat pigment i huden och är ett tecken på att huden försöker skydda sig mot ytterligare skada.
Förebygg och behandla:
Fläckarna är ofarliga men en solskyddskräm minskar risken att de uppstår.
Du kan även behandla med en kräm som kan hjälpa till att reducera pigmentfläckarna.
Rynkor
Rynkor är en naturlig del av åldrandet men den främsta orsaken till rynkor är faktiskt solen. Solens starka UV-strålar utsätter huden för oxidativ stress vilket i sin tur ger oss rynkor i förtid.
Så skyddar du huden:
Skydda huden med solskyddskräm med både UVA- och UVB-filter.
Undvik för mycket solexponering.
Aktinisk keratos
Detta ser ut som röda fläckar som bränner och fjällar. Aktinisk keratos ska alltid bedömas av en läkare för att förhindra eventuell hudcancer.
Förebygg och behandla:
Förebygg och minimera risken genom att använda solkräm med hög skyddsfaktor och vistas i skuggan.
Rådfråga din läkare om du tror att du drabbats av aktinisk keratos, för att sedan få lämplig behandling.
Lentigo solaris
Det här ger symtom som bruna fläckar, ofta i ansiktet och på händerna. Orsaken till fläckarna är att man bränt sig flera gånger under livets gång. De är ofarliga och kan behandlas.
Förebygg och behandla:
Använd solkräm och skyddande kläder om du vistas i solen.
Behandla med exempelvis laser om du vill ta bort fläckarna.
Malignt melanom
Malignt melanom är en form av hudcancer och är något man kan få om huden har blivit utsatt för mycket UV-strålning eller att du bränt dig för många gånger.
Så förebygger du:
Det viktigaste är att inte bränna din hud. På med solkräm med hög skyddsfaktor, kläder och undvik gärna solen när den lyser som starkast genom att vistas i skuggan.
Om du upptäcker ett födelsemärke som ändrat form, färg eller storlek, som blöder eller kliar bör du söka vård.
Gör en födelsemärkeskoll via vår samarbetspartner Min Doktor.
Läkemedel i solen
Vissa läkemedel gör att du löper större risk för att få solskador när du vistas i solen. Oftast innebär detta en reaktion på huden i form av utslag eller pigmentförändringar, men de kan även göra så att du bränner dig lättare.
Rådfråga oss eller din läkare
Att äta ett läkemedel behöver inte nödvändigtvis betyda att du inte kan vistas i solen, men det finns några du bör vara uppmärksam på såsom vissa typer av antibiotika, johannesört, vissa läkemedel mot akne samt antiinflammatoriska geler. Rådfråga oss på Apotek Hjärtat eller din läkare om du är osäker.
Bli mer solmedveten
Gör solskydd till en självklar del av din dagliga hudvårdsrutin.
Använd appar som visar när solen är som starkast.
Förebygg solskador i första hand – behandla i andra hand.
Välj skugga framför sol och applicera solkräm regelbundet.
Hög solskyddsfaktor hindrar inte solbränna, men minskar risken för skador.
Vi svettas upp till två liter i timmen när det är varmt – drick mycket vatten för att undvika uttorkning, solsting och värmeslag.
Smink skyddar inte mot solen, men det finns smink och hudvård med SPF.
Barn behöver extra skydd mot solen – här gäller solskyddsfaktor, kläder och skugga.
Vissa läkemedel kan öka risken för solskador. Rådfråga oss på Apotek Hjärtat eller din läkare om du är osäker.
Här kan du läsa mer om solskydd och hitta rätt solkräm för din hudtyp.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat