Skip to main content
Kvinna sitter utomhus i solstol och tittar på sin mobiltelefon.

Sju myter om solning

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2025-02-25

Alla vet att det är viktigt att sola med måtta, ändå är det lätt att slarva med solskyddet. Det har gjort att hudcancerfallen ökat rejält. Så låt oss reda ut några vanliga myter om solning och varför det är så viktigt att skydda sig på rätt sätt.

Vanliga missförstånd om solning

Visste du att det finns många vanliga missuppfattningar om solning och solskydd? Missförstånden kan leda till att vi utsätter oss för onödiga risker, får solskador eller i värsta fall hudcancer.

Här är några av de vanligaste myterna om solning – och vad du bör tänka på för att skydda din hud.

1. Solskydd behövs inte i skuggan

Sanningen: Upp till 80 procent av solens UV-strålning kan tränga igenom lätta moln. Dessutom reflekteras UV-strålar via sand, vatten och snö, vilket gör att du kan exponeras för sol även när du sitter i skuggan. Kom också ihåg att moln dämpar hettan från solen, vilket kan få oss att stanna ute längre än vad som faktiskt är säkert.

Här hittar du solskydd.

2. Hudcancerrisken ökar bara om jag bränner mig

Sanningen: All solexponering ökar risken för hudcancer, även om du inte bränner dig. Solbränna i unga år är extra skadligt eftersom barns hudceller är mer känsliga och har svårt att producera skyddande pigment. Därför är det viktigt att skydda barn från direkt sol.

Här hittar du aftersun.

3. Kläder hindrar mig från att bli brun

Sanningen: Kläder ger viss solskyddseffekt, men du kan fortfarande bli brun eller bränna dig. En tunn, vit t-shirt har ungefär solskyddsfaktor 10 – medan mörkare och tätare plagg kan ha en solskyddsfaktor på upp till 50. Använd solkräm även om du bär kläder, särskilt om plaggen är tunna.

Här hittar du solkläder för barn.

4. Man måste sola för att få D-vitamin

Sanningen: Det behövs bara korta stunder i solen för att få i sig tillräckligt med D-vitamin – ca 10–15 minuter om dagen räcker för ljushyade personer. Mörkhyade personer kan behöva mer tid, men i Sverige får de flesta sitt D-vitamin via kosten, som ägg och fet fisk, eller via kosttillskott.

Här hittar du D-vitamin.

5. En applicering av solkräm räcker hela dagen

Sanningen: Solskydd försvagas när du badar, svettas eller vistas länge i solen. För att hålla huden skyddad bör du smörja in dig var tredje timme och oftare om du badar eller svettas mycket.

Här hittar du solkräm med SPF 50.

6. När jag fått färg behöver jag inte solskydd

Sanningen: Hudens melanin som ger färg skyddar endast marginellt mot UV-strålar – ofta motsvarande solskyddsfaktor 2–6. Fortsätt därför att använda solskydd även om du har fått en solbränna.

Här hittar du solskydd för ansiktet.

7. Alla solkrämer fungerar likadant

Sanningen: Det finns stor variation mellan solskyddsprodukter. Vissa skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, medan andra kanske inte gör det. Välj solskydd utifrån din hudtyp, årstid och plats –  fråga gärna oss på Apotek Hjärtat om du känner dig osäker på vilket skydd som passar dig bäst.

Här hittar du ansiktsvård för solskadad hud.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat