
Muskel- och ledskador – orsaker och behandling
Publicerad 2024-12-20
Senast uppdaterad 2024-12-20
Nästan alla får ont i lederna eller musklerna ibland. Ofta beror det på att man idrottat eller rört på sig på ett sätt som man inte är van vid. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan träningsvärk och muskel- och ledbandsskador.
Träningsvärk eller muskelskada – så skiljer du dem åt
Träningsvärk är vanligt och helt naturligt efter intensiv fysisk aktivitet. Den uppstår ofta på grund av små mikroskador i musklerna och brukar gå över av sig själv inom några dagar. Om du har träningsvärk behöver du inte vara orolig – det är helt okej att fortsätta röra på dig, så länge du lyssnar på kroppen och inte pressar dig för hårt.
Här hittar du produkter för muskelvärk och träningsvärk.
När muskeln svullnar upp och smärtar
Om du däremot inte värmt upp ordentligt före ett träningspass kan musklerna överansträngas, vilket kan leda till en muskelskada. En muskelskada känns igen på att muskeln svullnar upp och gör ont, särskilt vid ansträngning.
Tänk på: Till skillnad från träningsvärk kräver en muskelskada att du vilar och ger muskeln tid att återhämta sig ordentligt för att undvika en förvärrad skada.
Ledskada och stukning
Ledskador uppstår när ledbanden blir överbelastade eller sträcks ut för mycket. En lätt skada på ledbandet brukar ofta läka av sig själv, men vissa områden som höft, handled och fingrar bör man ha koll på så att skadorna inte drar ut på tiden.
En stukning kan läka av vila
Vid en stukning har leden belastats mer än den klarar av, vilket gör att ledbandet töjts ut eller delvis skadats. Det skadade området blir ofta ömt, varmt, svullet och det kan vara svårt att röra sig utan att det gör ont. Trots att en stukning kan kännas besvärlig och vara smärtsam läker den vanligtvis på egen hand med vila.
Praktiska råd vid muskel- och ledskador
Här är några råd för att undvika och hantera muskel- och ledskador:
Värm upp ordentligt innan träning för att förbereda musklerna.
Stretcha efter träning för att bibehålla smidigheten.
Massage kan hjälpa mot träningsvärk genom att öka blodflödet.
Vila om du har fått en skada, låt kroppen återhämta sig.
Vid stukning av fotleden
Om du stukar foten, börja med att linda en elastisk binda runt fotleden så snart som möjligt. Det minskar svullnaden och lindrar smärtan. Efter 15–20 minuter kan du lossa på lindan lite för att inte klämma åt för hårt. Får du domningar, lossa bindan genast. Använd is eller en kylkudde för att dämpa svullnaden, men lägg den inte direkt mot huden – ha en bit tyg emellan. Håll foten i högläge det första dygnet för att minska svullnaden.
Här hittar du produkter som kan lindra vid stukning.
Vad hjälper mot muskel- och ledsmärta?
Det finns flera sätt att lindra smärtan från muskel- och ledskador:
Gel. Antiinflammatoriska geler, som Ipren eller Voltaren, kan användas direkt på området där du har ont. Dessa verkar smärtstillande och antiinflammatoriskt, men kan göra huden solkänslig, så kom ihåg att skydda huden under och efter behandlingen.
Smärtstillande. Receptfria värktabletter kan också lindra smärtan. Ibuprofen, Ipren eller Naproxen är smärtstillande och inflammationsdämpande, vilket gör dem lämpliga vid muskelskador. Om du inte kan ta antiinflammatoriska värktabletter kan paracetamol vara ett alternativ, till exempel Alvedon eller Panodil. Paracetamol hjälper mot smärta men inte inflammation. Vid lindrig till måttlig muskelvärk kan du ta receptfria värktabletter under 3–5 dagar. Här hittar du receptfria värktabletter hos oss.
Värme eller kyla. Värmeplåster, liniment och muskelsalvor kan öka blodgenomströmningen och lindra smärta genom värme eller kyla. Här hittar du värmeplåster att lindra smärtan med. Ett annat exempel är Tiger Balsam, som kan lindra smärta genom att värma eller kyla den ömmande muskeln. Även tensapparater kan lindra muskelsmärta.
När ska du söka sjukvård?
Det kan vara viktigt att söka vård i vissa situationer:
Om du har stukat foten och har stora problem med smärta och svullnad, svårt att stödja på leden eller misstänker att något kan vara brutet.
Om foten inte blir bättre efter 3–4 dagar.
Vid skador på handleden, fingrarna eller höften, särskilt om det är svårt att röra eller använda kroppsdelen som vanligt.
Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel för att kontrollera åldersgräns och dosering.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat