Taggar: torr hud , hudproblem

Vanliga tankar kring utseendet under en cancerbehandling

Att prata om hudvård och make-up i samband med cancer kanske kan kännas banalt. Men faktum är att huden ofta påverkas av en cancerbehandling, vilket gör det extra viktigt att ta hand om den. Apotek Hjärtat fick en pratstund med Helena Torsler, legitimerad sjuksköterska och sakkunnig inom onkologi på Cancerfonden, och Clara Bergkvist, hudterapeut, om vanliga känslor och fysiska förändringar när livet tar en vändning.

Under åren som sjuksköterska har Helena Torsler träffat många människor som genomgår en cancerbehandling, och hon kan konstatera att det finns lika många känslor, funderingar och tankar som det finns människor. Alltifrån rädsla för att dö, oro för att tappa håret och tankar om hur man fortfarande ska kunna känna sig som sig själv. Och att känna sig som sig själv handlar ofta inte enbart om insidan, utan även det yttre, vilket Clara Bergkvist berättar lite om:

 

– Makeup kan såklart inte bota något, men det kan underlätta och få personer att känna sig lite gladare och piggare. En lätt makeup kan ge möjlighet att titta sig i spegeln och känna igen sig själv för en stund, även fast man är sjuk. Det kan stärka självförtroendet.

Helena Torsler berättar att hennes erfarenhet är att det finns två olika håll att gå åt vid en cancerdiagnos. Det finns de som struntar i att utseendet förändras och bara fokuserar på behandlingen och att bli frisk, medan det för andra är viktigt att fortsätta piffa till sig.

 

– Många har uttryckt att de känner sig friskare och piggare när de fortsätter att sminka sig och liknande, och att det stärker en att känna sig fin även om exempelvis håret är borta. Det går så klart inte att säga att något är rätt eller fel – utan det är viktigt att göra det som känns rätt för en själv, säger hon.

 

Hur påverkas huden av att genomgå en cancerbehandling?

Helena: Det beror lite på cancerform och vilken behandling man får. Cellgifter kan göra huden skörare och känsligare för sol, så ett generellt råd är att vara försiktig med solen när man genomgår en cellgiftsbehandling. Men det beror också på vilka doser av cellgifter man får, och om de tas via dropp eller i tablettform. När man tar tabletter är det inte säkert att huden påverkas på samma sätt. De flesta cancerpatienter opereras, och då är det klokt att skydda ärret med tejp första året eftersom solen kan ge fulare ärr. Om man genomgår en strålningsbehandling ska man också undvika solen första året – då huden på ett sätt redan är skadad av strålning. Använd SPF och kläder på de områden som blivit strålade, annars kan du få sår och brännskador. Sen är det alltid klokt att, oavsett sjukdom eller inte, vara försiktig i solen.

 

 

Clara: Vissa mediciner under en cancerbehandling kan ställa till det för huden, och plötsligt kan du drabbas av problem du aldrig tidigare upplevt. Huden kan bli torrare och känsligare, och vissa får akne. Det kan vara bra att anpassa hudrutinen utefter att huden förändras. En återfuktande och lugnande kräm att applicera på både kropp och ansikte kan kännas skönt. En bra ansiktskräm håller även sminket på plats. Idag finns också många foundations med återfuktande ingredienser som till exempel hyaluronsyra.

 

Är det själva behandlingen som påverkar huden – eller också sjukdomen i sig?

Helena: Det är framför allt behandlingen. Men har man drabbats av hudcancer kan själva sjukdomen också orsaka hudbesvär.

 

Kan man förebygga och lindra hudproblem vid cancerbehandling?

Helena: Till viss del. Framför allt vid strålning är det viktigt att smörja och hålla det strålade området mjukt med en oparfymerad och fet kräm. Det beror på att man kan få torrare och fnasigare hud med små sår.

 

Är det vanligt att känna oro kring att utseendet kan förändras?

Helena: När man meddelar en cancerdiagnos till patienter är en vanlig oro, framför allt hos kvinnor, att de ska tappa håret. Det är något som blir väldigt påtagligt för många. Sen när behandlingen väl är i gång säger i stort sett alla: ”Det jag oroade mig mest för, att tappa håret, det var minst jobbigt av allt”. Om man känner att det är väldigt jobbigt att tappa håret kan vården hjälpa till med en beställning hos perukmakare, och ibland kan man också få hjälp med lösögonfransar. Under alla mina år som sjuksköterska är det bara en man som önskat få peruk. De har enligt min erfarenhet inte tyckt att varken utseendeförändring eller att tappa hår har varit lika jobbigt.

 

Hur kan makeup-rutinen förändras vid cancer?

Clara: Många som genomgår behandling tappar hår, ögonbryn och ögonfransar. Ett tips kan vara att ta ett foto av ögonbrynen innan behandling. Då kan du öva på att måla ögonbrynen innan du tappar dem, och behålla ungefär samma form som du hade innan. Angående ögonfransar så finns det idag en mängd olika lösögonfransar i olika storlekar och tjocklek att välja mellan. Eyeliner är också ett bra sätt att förstärka och framhäva ögat. Under en cancerbehandling är det såklart vanligt att känna sig trött och glåmig, där kan en concealer att använda under ögonen vara en bra produkt att använda sig av. Den döljer lätt mörka ringar under ögonen och rodnad i ansiktet.

 

Vilka andra känslor är vanliga att känna när man får en cancerdiagnos?

Helena: Den första tanken alla får är: ”Ska jag dö nu?”. Många tror att alla cancerformer innebär en dödsdom, men så är det inte. Idag blir 74 procent av alla helt friska! När Cancerfonden bildades 1951 låg överlevnaden på 33 procent. Det är vanligt att känna oro över hur man ska må och hur man ska orka med allt. Då brukar jag säga att alla orkar. Alla människor har en inre styrka, som man kanske inte ens vet om att man har förrän man behöver den.

 

Vilka känslor kan vara vanliga att känna efter att man blivit frisk?

Helena: Det är vanligt att känna sorg över att kroppen förändrats, vissa kanske har blivit av med ett bröst eller någon annan kroppsdel. Vid en sjukdom tappar man lätt förtroendet för sin kropp, så många patienter känner också efter väldigt mycket i början. En helt vanlig huvudvärk eller lite ryggont kan ge tankar som att cancern har kommit tillbaka. Det är vanligt att inte känna sig som samma människa som innan cancerdiagnosen. Då gäller det att hitta en ny tillvaro och en acceptans över att livet blev som det blev.

5 goda råd kring hudvård och makeup vid cancer
 

  • Välj gärna milda, oparfymerade och vårdande produkter.
  • Om du vistas i solen, använd minst SPF 30 eller SPF 50.
  • När du vill sätta färg på läpparna – välj krämiga läppstift. De mjukgör och vårdar. Grunda gärna med läppbalsam innan för extra återfuktning.
  • Samma sak när kinderna eller ögonen behöver piggas upp – välj gärna cremerouge eller cremeögonskuggor.

Vill du måla ögonbryn? Sikta på en färg som ligger nära din naturliga hårfärg. Det brukar ge bäst resultat. 

Vanligt med torra slemhinnor


Kroppens slemhinnor, som bland annat finns i munnen, ögonen och underlivet, är känsliga för cellgifter och blir ofta torra under en behandling. Det beror på att slemhinnorna inte hinner bilda nya celler. Några vanliga besvär är muntorrhet och torra ögon. Om slemhinnorna i underlivet blir sköra kan det blöda och göra ont vid samlag. Så här kan du förebygga och behandla:

Mun: Skölj munnen med kolsyrat vatten eller koksaltlösning, borsta tänderna med en mjuk tandborste och/eller använd salivstimulerande läkemedel.

Ögon: Ögondroppar eller ögonsalva kan hjälpa mot torrhet.

Underliv: Använd en vårdande och mjukgörande intimtvål eller intimolja. Det finns även receptfria läkemedel mot torra slemhinnor, rådfråga gärna oss på något av våra apotek.


Taggar: torr hud , hudproblem

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.