
Hälsa och livvstil
Får du vita fingrar när det är kallt? Det här kan du göra
Publicerad: 2025-02-28 09:21
Senast uppdaterad: 2025-04-07 13:26
Vad händer egentligen i kroppen när du avstår från mat under en tid? Lär dig mer om förändringarna i kroppen och hur du får i dig allt du behöver för att må bra – även under fasta.
Fasta innebär att du under en viss period avstår helt eller delvis från mat, och i vissa fall även dryck. Detta kan ske av olika anledningar. Fastan kan vara kortvarig eller pågå under flera dagar.
När du fastar börjar kroppen ta av sina energireserver, vilket påverkar ämnesomsättningen och kroppens funktioner. Glykogen är en form av kolhydrater som lagras i levern och musklerna och fungerar som en snabb energikälla. Det omvandlas till sockerarten glukos när kroppen behöver energi och är en viktig reserv mellan måltiderna.
Under fasta bryts glykogenet ner för att förse hjärnan och musklerna med energi. Inom ett par dagar utan mat tar glykogenreserverna slut och kroppen övergår då till att använda lagrat fett som bränsle för att producera glukos till hjärnan.
Det finns många sätt att fasta på, och alla passar inte för alla personer. Här är några exempel:
Periodisk fasta. Du äter under vissa timmar på dagen och fastar resten.
Kalorirestriktion. Du äter mindre än vanligt, men utan att sluta helt.
Längre fasta. Du avstår helt från mat under flera dagar.
Periodisk fasta eller halvfasta innebär att du begränsar ditt matintag under delar av dygnet eller vissa dagar i veckan.
Ett vanligt upplägg är 16:8, där du äter under ett ätfönster på 8 av dygnets 24 timmar och fastar resten. Detta innebär ofta att du skippar frukosten och enbart äter lunch och middag. Ett annat populärt upplägg är 5:2, där du äter normalt fem dagar i veckan och begränsar ditt kaloriintag till 500–600 kalorier de andra två dagarna.
Forskningen om fasta och dess långsiktiga effekter på människor är fortfarande begränsad. Därför är det viktigt att vara försiktig och undvika längre fastor utan att först rådgöra med en läkare.
Använder du läkemedel? Då är det också bra att vara extra uppmärksam, vissa läkemedel behöver tas i samband med mat för att fungera som de ska. Rådfråga gärna någon av våra farmaceuter om du behöver rådgivning.
Fasta är inte för alla och kan i vissa fall vara skadligt. Unga personer som är i växtfas, diabetiker eller gravida bör undvika att fasta. Tränar du hårt och ofta riskerar fasta att leda till energibrist, vilket kan påverka din prestation och återhämtning negativt. Du som har eller har haft en ätstörning bör också avstå från fasta eftersom det kan trigga ohälsosamma beteenden kring mat.
Under fasta är det extra viktigt att maten du äter är näringsrik och välbalanserad för att säkerställa att kroppen får allt den behöver. Satsa på att fylla tallriken med grönsaker, frukt, baljväxter, fullkornsprodukter och fisk. En väl sammansatt kost hjälper dig att må bra och stödjer kroppens funktioner.
De flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom en varierad kost. Fasta eller en begränsad kost kan påverka näringsintaget och kan göra det svårt att täcka behovet av vissa vitaminer och mineraler. Då kan kosttillskott vara ett komplement.
Får du vita fingrar när det är kallt? Det här kan du göra
Experten - Så vet du om du har prediabetes
Vanliga frågor och svar om migrän
Så behandlar & lindrar du torra ögon
Nyårslöften - skapa vanor som håller hela året
Vanliga tankar kring utseendet under en cancerbehandling
5 pinsamma hälsoåkommor – och hur du får hjälp
Sluta snarka – effektiva tips och behandlingar